WERKEN MET MPEG STREAMCLIP

Speciaal voor de mensen die een HDSLR35 workshop hebben gevolgd en even een geheugensteuntje nodig hebben: de uitleg over hoe je met MPEG streamclip kan werken. Het materiaal dat je met bijvoorbeeld de Canon 5D hebt opgenomen kan je NIET rechtstreeks in je montage software gebruiken. Ik schrijf dat het niet kan maar dat is niet geheel juist. In eerste instantie lijkt alles gewoon te werken als je bijvoorbeeld met Final Cut, Premiere of Avid rechtstreeks met het materiaal werkt zoals het uit je camera komt. Dat kan heel lang goed gaan maar helaas gaat het vaak op het moment dat et helemaal niet uitkomt een keer mis. Dan is je tijdlijn met geen mogelijkheid meer af te spelen. De bestanden die uit de camera komen zijn te zwaar en dus is het belangrijk om dit materiaal eerst om te zetten. Helaas is het meer dan eens voorgekomen dat cursisten ‘eigenwijs’ zijn geweest en dit advies naast zich neer hebben gelegd met als gevolg dat ik een aantal keer paniektelefoontjes en email heb ontvangen van mensen die midden in een project met de handen in het haar zaten. WEES NIET EIGENWIJS!!!

Er is verschillende software te gebruiken waarmee je het originele materiaal om kan zetten naar een editors vriendelijk formaat. Met Grinder van Red Giant kan je zelfs tijdcode aan het materiaal toevoegen. Als je met Avid werkt kan je al het materiaal op de ouderwetse manier importeren etc. Maar elders op deze website is een snelheids-test gedaan en daarbij is gebleken dat het werken met MPEG Streamclip veruit de snelste manier van werken is. En hou er hierbij rekening mee dat dit hele traject een tijdrovend traject is en dat een ogenschijnlijke kleine snelheidswinst van een paar procent uiteindelijk uren kan schelen. Hoe kan je met MPEG Streamclip werken?

MPEG Streamcip kan gratis gedownload worden en is zowel voor Mac als voor Windows beschikbaar. Als je met alle opnames thuiskomt maak je op je computer eerst twee directories aan: hierbij zal de ene directory gebruikt worden om al het ruwe materiaal (tijdelijk) in op te slaan en een tweede directory gaat uiteindelijk de directory worden van waaruit je gaat werken tijdens de montage. Je kopieert al het ruwe materiaal vanaf je SD-kaartje of andere opslag medium naar de eerste map waarin het materiaal (tijdelijk) wordt opgeslagen. Doe dit alleen met het filmmateriaal, sommige camera’s maken ook andere bestanden aan die niet meer nodig zijn. Deze bestanden worden bijvoorbeeld gebruikt om in je camera preview afbeeldingen van de opnames te kunnen laten zien.

Als je met een externe audio recorder geluidsopnames hebt gemaakt kan je dat materiaal naar de directory kopiëren van waaruit je uiteindelijk gaat werken. Vervolgens start je het programma MPEG Streamclip en gaat in het menu naar de optie ‘Batch List’ (List > Batch List). Er opent zich nu een nieuw scherm met de naam Batch List.

Sleep nu vanuit de map met het originele materiaal al het materiaal dat je om wil zetten naar dit scherm. Er zal zich nu een nieuw scherm openen waarin gevraagd wordt naar welk bestandsformaat je het materiaal wil omzetten. Maak hier de keuze voor Quicktime.

Vervolgens zal worden gevraagd naar welke directory de geconverteerde bestanden opgeslagen moeten worden. Geef hier aan dat alles opgeslagen moet worden in de directory van waaruit je straks wil gaan werken. In deze directory kunnen ook al de bestanden staan die uit je audio-recorder zijn gekomen. Na deze stap komen wij uit bij een aantal belangrijke settings!

In de bovenstaande afbeelding staan de settings die het meest gebruikt zullen worden. Het kan echter zijn dat je niet de mogelijkheid hebt om de bestanden om te zetten naar Prores422, in dat geval maak je de keuze voor een ander formaat waarmee je wil gaan werken bijvoorbeeld MPEG o.i.d. ZOrg er voor dat ‘Interlaced’ uitstaat want wij hebben immers opgenomen als ‘progressive’ daarnaast zorg je er natuurlijk voor dat je op de hoogst mogelijke kwaliteit gaat werken en dat je binnen het Full HD formaat blijft. Het is mogelijk om deze settings op te slaan als een preset zodat je de volgende keer niet alle instellingen opnieuw hoeft te maken. Dit kan onder in het scherm dat zich net heeft geopend. Sla de preset bijvoorbeeld op onder de naam ‘5D naar 422’ of een andere naam die je een volgende keer eenvoudig kan herkennen.

Nu zal er in het scherm van de Batch list een lange lijst ontstaan waarin alle bestanden staan die klaar staan om geconverteerd te worden. Onder in dit scherm heb je de mogelijkheid om de ‘multitasking’ aan te zetten. Je hebt de keuze om één, twee, drie of vier films gelijktijdig te converteren. Als je een krachtige computer met meerdere processoren hebt kan je hier de keuze voor vier maken. heb je echter een minder snel computersysteem dan kan je bijvoorbeeld de keuze maken om alle bestanden één voor één om te zetten.

Ten slotte druk je op de knop ‘Go’ en het hele proces zal worden gestart. Ga vervolgens niet naar je computerscherm zitten kijken om te zien hoe snel alles gaat want als je veel bestanden hebt kan het zo maar zijn dat je een proces hebt gestart dat doodleuk acht uur of zelfs langer zal gaan duren. Als MPEG Streamclip haar werk heeft gedaan kan je met het geconverteerde materiaal (getranscodeerde) gaan werken.

Comments are closed.