VARAVON SLIDER ***

Ze ligt al een tijd standaard achter in mijn auto, niet omdat ze heel vaak gebruikt wordt maar omdat de slider altijd wel van pas kan komen: De Varavon slider. Omdat ik deze slider al een tijd in bezit heb kan ik het type-nummer van de slider niet meer achterhalen en kan het model ondertussen achterhaalt zijn door nieuwere sliders.

Het is inderdaad een van die tools die je zeker niet dagelijks zal gebruiken en dat terwijl je er wel hele mooie opnames mee kan maken. Het opzetten en verplaatsen van een slider is redelijk veel werk en dat is in de praktijk misschien wel de belangrijkste reden waarom je een slider tijdens een hectische draaidag niet één, twee, drie uit de auto pakt. Als je de foto van de Varavon slider echter bekijkt kan je zien dat deze al flink wat ‘battle damage’ heeft. En nee ik ben er niet onvoorzichtig mee omgegaan en alles zit netjes in een speciale opberg-tas als de slider niet gebruikt wordt. Deze opberg-tas is een van de accessoires die bij de slider geleverd wordt net als een paar speciale pootjes waarmee de slider op tafel-niveau gebruikt kan worden. De slider staat dan niet op een statief maar op twee korte pootjes waarmee de slider op een vlakke ondergrond geplaatst kan worden.

Nu heb ik in het verleden vaker sliders in mijn bezit gehad maar deze zijn vrijwel ongebruikt uit mijn verzameling met apparatuur verdwenen omdat ze gewoonweg niet goed functioneerde. Alhoewel een slider op het eerste gezicht een relatief eenvoudig instrument lijkt blijkt het in de praktijk moeilijk om echt goede sliders te produceren. Het probleem zit ‘m in het feit dat de rails waarover de slede glijdt echt heel glad moet zijn. Een kleine oneffenheid of beschadiging zorgt al voor een zichtbare en lelijke hobbel of hapering in de slider beweging. Dit is een van de eerste punten waar je een slider op kan testen. Loopt alles soepel en vloeiend? De Varavon slider doet het op dit gebied niet onaardig. Ik moet zeggen dat ik soepelere sliders heb gebruikt maar deze Varavon is zeker goed bruikbaar.

Onderschat het belang van een soepele loop niet! Dit is echt een punt waarop je een hele groep slider direct aan de kant kan schuiven! Nogmaals de Varavon presteerd op dit gebied zeker niet slecht maar het loopt allemaal niet zo soepel en glad als een scherp geslepen schaats over een spiegelgladde ijsvloer. Het kan heel lastig zijn om bij een lange beweging één soepele beweging te maken die ook nog een keer een constant tempo heeft. Dat constante tempo is overigens bij elke hand slider moeilijk vast te houden. Als je echt een strakke en constante beweging wil hebben zal je een elektrische slider aan moeten schaffen.

De lengte van de Varavon is perfect en aanzienlijk langer dan een groot aantal van de concurrenten. Onder bepaalde omstandigheden kan het best lastig zijn om een slider beweging goed in beeld te vangen. Als de slide kort is dan zie je de beweging al helemaal moeilijk daarnaast is het vrijwel altijd nodig om met objecten in de voorgrond te werken. Als je een object op de voorgrond in het beeld hebt zie je de beweging van een slider het duidelijkst. De lengte van de slider kan hier echter flink helpen.

De Varavon is uitgerust met een ingebouwde waterpas. Dit kan misschien als een onbelangrijk detail overkomen maar het is juist erg belangrijk om een waterpas in een slider te hebben omdat je een slider echt perfect waterpas moet zetten om de mooiste bewegingen te maken. Afhankelijk van het statief dat je gebruikt kan je de slider ook schuin omhoog laten lopen om een soort van ‘kraan-beweging’ te maken. Over het algemeen zal je de slider echter netjes waterpas willen zetten en dan heb je zeker met de lengte van de Varavon twee statieven nodig.

De slider is zeker in vergelijking met andere slider erg smal. Ondanks deze keuze zit er geen storende torsie in de lengte as van de slider en blijft alles netjes horizontaal lopen zonder af te buigen. De smalle ‘foot print’ van de slider heeft echter wel als klein nadeel dat het moeilijk is om de slider echt heeft stevig aan een statief te bevestigen. Door de compacte opbouw van de slede die over de slider moet schuiven staan de gelagerde metalen wieltjes van de Varavon slider erg dicht bij elkaar. Je ziet dat de meeste fabrikanten voor een ontwerp kiezen waarbij de wielen verder uit elkaar staan.

Ik heb het vermoeden dat het bij een dergelijk ontwerp eenvoudiger is om een stabile slide beweging mooi en vloeiend te maken. Nogmaals ik heb bij deze slider nog geen problemen op dit gebied kunnen constateren maar ik vermoed dat dit bij veelvuldig gebruik wel een probleem kan gaan worden. Want het is opvallend hoe ‘zacht’ het materiaal is waarmee de slider is gebouwd. Dat is goed terug te zien aan de beschadigingen die al zichtbaar zijn ondanks het feit dat de slider weinig gebruikt is. Op dit moment zitten er alleen nog wat kleine butsen en putjes aan de buitenzijde van de slider maar het is duidelijk een de kleinste beschadiging van de rails zelf funest kan zijn. Ook ben ik niet echt te spreken over de kleine rode knoppen waarmee de slider gefixeerd kan worden zodat deze niet gaat glijden als je de slider bijvoorbeeld wil verplaatsen. Wat mij betreft zijn de knoppen van de Varavon slider te klein en te priegelig.

Ben ik tevreden over de slider? Ik heb er een beetje gemengde gevoelens bij: de slider doet gewoon goed waarvoor ze ontworpen is maar de hoeveelheid beschadigingen die de slider onder het voorzichtige gebruik al heeft doet een beetje het ergste vermoeden voor de toekomst, daarnaast heb ik het idee dat bijvoorbeeld de rode knop aan de basis van de slede geen lange toekomst beschoren zal zijn. Zoals in de opening vermeld zit er een tas bij de slider en heb ik deze altijd gebruikt dus waar de beschadigingen vandaan komen? Over de meegeleverde tas heb ik ook wel een klacht want het is natuurlijk mooi dat men standaard een tas levert zonder dat deze apart aangeschaft dient te worden maar het ontwerp van de tas is wat mij betreft niet goed doordacht. De rits van de tas is zo geplaatst dat deze vanzelf open kan gaan als je de slider over de schouder gaat dragen. Dit is zeker een punt van aandacht want het zou zo maar kunnen dat de tas tijdens het lopen opengaat en dat de slider dan op de straat valt.

De Varavon slider is redelijk scherp geprijst, het is zeker niet de goedkoopste slider maar altijd nog aanzienlijk goedkoper dan de sliders van een groot aantal andere fabrikanten. Feit is echter dat de term ‘goedkoop is duurkoop’ zeker bij slider kan gelden. Ik heb hele goedkope sliders in de handen gehad die eigenlijk totaal onbruikbaar waren en dat is deze Varavon zeker niet. de Varavon slider is een goed te gebruiken slider! Hierbij ben ik vooral erg te spreken over de lengte van de slider deze is aanzienlijk langer dan de meeste concurrenten en dat is zeker een belangrijk ‘selling point’. Kortom de Varavon slider is zeker geen slider waar je jezelf een buil aan zal vallen, het biedt mooie extra mogelijkheden bij het maken van de opnames. Als je echter voldoende budget hebt kan het misschien verstandig zijn om bij een aantal duurdere conncurenten te gaan kijken want ik heb mijn twijfels over de duurzaamheid van de Varavon. Bedenkt voordat je een slider aanschaft dat je twee statieven nodig zal hebben om de slider te kunnen gebruiken.

Comments are closed.