VARAVON PRO FINDER ***Proloog
Het kan als je filmt met een DSLR camera, zeker met de beperkte scherptediepte, in sommige gevallen lastig zijn om goed scherp te stellen. Een goede manier om de scherpte nauwkeurig te leggen is met behulp van de digitale inzoom functie van de camera. Tijdens het maken van opnames kan je deze opties niet gebruiken. In dat geval komt het neer op het hebben van een paar goede ogen. Je kan overigens ook nog op de meer traditionele manier werken en de afstanden waarop de scherpte moet liggen vooraf meten en vervolgens met behulp van de afstandsaanduiding op het objectief plaatsen. In dit verband is het verstandig om als cameraman jezelf aan te leren om afstanden in te schatten want dan kan je altijd met behulp van de afstandsaanduiding op het objectief de scherpte leggen. Deze manier van scherpstellen vergt echter heel veel oefening en daarbij zal het heel moeilijk (lees bijna onmogelijk) worden om haarscherpe beelden te krijgen.

Een goed hulpmiddel kan een view finder zijn welke je aan het lcd scherm van de camera bevestigd. De loep die in dergelijke viewfinders zit vergroot het beeld van het lcd scherm en maken het scherpstellen aanzienlijk eenvoudiger. Een ander voordeel van een dergelijke view finder is dat de camera een extra contactpunt met het lichaam heeft. Dit is vooral handig als je opnames vanuit de hand maakt. Dit extra contactpunt zorgt dan voor meer stabiliteit en dus zal het eenvoudiger worden om de camera tijdens opnames stil te houden.
Persoonlijk ervaar ik echter ook een nadeel als ik met een view finder werk. Je bent immers gebonden aan het feit dat je de zoeker (view finder) constant aan het oog moet houden. Als je bijvoorbeeld een laag camera standpunt wilt innemen moet je flink door de knieën om zicht in de view finder te behouden. Dit wordt helemaal lastig als je de camera vrij wil laten bewegen en je jezelf in allerlei bochten moet wringen om de view finder aan het oog te houden.

Slim en innovatief
Er zijn meerdere fabrikanten die view finder ontwikkeld hebben. De prijzen van deze view finder kan flink uiteen lopen. Echter zijn al deze view finders in de basis met elkaar te vergelijken. Heel simpel gezegd zijn het zwarte doosjes waar een loep in zit. De verschillen zitten ‘m hoofdzakelijk in de kwaliteit van de gebruikte materialen en de manier waarop de view finder aan de camera bevestigd moet worden. De viewfinder van Varavon mag men echter innovatief noemen!


3 in 1
De view finder van Varavon kan op drie manieren gebruikt worden. Ten eerste kan deze gebruikt worden op de manier die bekend is van andere view finders. Met behulp van een loep heb je zicht op het LCD scherm van de camera. Hierbij heb je dus wel te maken met de nadelen zoals ik deze in de inleiding heb omschreven. Echter, je kan de view finder van Varavon echter heel simpel ombouwen/omklappen tot een zoeker zoals je die misschien wel kent van midden formaat camera’s waarbij je van bovenaf op het matglas kijkt.

Met behulp van een spiegel constructie is het met de Varavon mogelijk om van bovenaf op het LCD scherm van de camera te kijken. Op dat moment werk je niet meer met de loep en vervallen de voordelen van een loep. Maar het biedt je wel de mogelijkheid om de zoeker in een hand omdraai van functie te veranderen en op dat moment bijvoorbeeld bij hele lage standpunten toch een goed zicht op de view finder te behouden.


Tot slot heb je met de Varavon de mogelijkheid om de loep van de view finder te klikken en rechtstreeks in de zoeker te kijken. In deze set-up hoef je de view finder niet aan het oog te houden en heb je wel het voordeel van de constructie van de view finder die invallend zonlicht kan blokkeren. Kortom op het punt van innovatie verdient de Varavon een hele dikke voldoende. Je kan jezelf afvragen waarom men bij grote bedrijven nog niet op dit idee is gekomen. Ik durf echter voorspellen dat het niet lang zal duren voordat dit idee door andere bedrijven overgenomen zal worden.

De bevestiging
Een belangrijk punt bij dit soort view finders is de manier waarop de zoeker aan de camera bevestigt moet worden. Er zijn bedrijven die gebruik maken van magneet strips waarmee de zoeker aan de camera ‘geplakt’ worden (zie review LCDVF). Er zijn echter ook andere oplossingen. Het snel en eenvoudig monteren en demonteren van de view finder is overigens erg belangrijk omdat je zal merken dat en dergelijke view finder niet altijd even handig is. Je wil immers niet constant het oog aan de view finder hebben. Varavon heeft een nette manier gevonden om de view finder aan de camera te bevestigen. Met behulp van een adapter welke je aan de onder zijde van de camera monteert kan je de view finder heel eenvoudig monteren en demonteren. Deze adapter is netjes afgewerkt en zal niet misstaan. In de praktijk blijkt echter dat de verbinding van de adapter naar de view finder niet altijd even soepel verloopt. Soms moet je een beetje ‘mormelen’ om de view finder in de adapter te steken. Maar blijft wel staan dat het voor de rest een nette constructie is waarmee je goed kan werken.


Er is echter wel een nadeel aan deze manier van bevestigen; de adapter die aan de onderzijde van de camera gemonteerd moet worden is dik. Voor veel gebruikers zal dit totaal geen probleem zijn. Er kan echter een probleem ontstaan als je gebruik maakt van een Rig systeem en de camera deel uitmaakt van een complete constructie waarin de camera bevestigd moet worden. Je camera komt door het gebruik van de adapter immers flink hoger te staan dan normaal. Bij sommige systemen hoeft dat geen probleem te zijn omdat deze zijn uitgerust met de optie om de camera omhoog en omlaag te bewegen. Op deze manier kan je de hoogte van de camera ten opzichte van de rods corrigeren. Er ontstaat echter wel een probleem als je werkt met bijvoorbeeld een cage zoals deze door Letus en Viewfactor worden gemaakt. Het is onmogelijk om deze cages in combinatie met de Varavon te gebruiken. De camera past simpelweg niet meer in de cage.

De view finder zelf
Daar waar de adapter waarmee de view finder aan de camera bevestigd wordt van metaal is gemaakt is de hele view finder van kunststof vervaardigd. Nu ben ik zelf altijd een groot voorstander van het gebruik van metalen in plaats van kunststoffen. Maar dat is puur gevoelsmatig en heeft veel te maken met de uitstraling van metaal en het idee dat metalen sterker zijn dan kunststoffen. Dit hoeft echter lang niet altijd waar te zijn, men bouwt tegenwoordig immers zelfs vliegtuigen van kunststof. Het is echter wel zo dat de Varavon een kunststof uitstraling en gevoel heeft. En dit wordt bevestigd als je de Varavon beoordeeld aan de hand van de mechanische constructie en de manier waarop bewegende delen aanvoelen als je ze beweegt. Het is allemaal zeker sterk genoeg maar op een of andere manier voelt het allemaal niet aan als een stuk gereedschap dat je achterloos even in de fotokoffer gooit. Nu zullen de meeste gebruikers niet met hun spullen lopen te smijten dus een werkelijk probleem hoeft dat niet te zijn. Daarbij moet ik zeggen dat dit voorgaande allemaal op mijn gevoel berust want de view finder heeft bij mij een praktijk test tijdens een aantal draaidagen gewoon netjes overleeft.
Het is echter wel zo dat je vooral bij het wisselen tussen de verschillende opties van de view finder merkt dat alles net niet helemaal soepel loopt. Zo gaat het verstellen van de dioptrie correctie niet lekker soepel. Met behulp van een rode knop welke aan de bovenzijde van de view finder zit kan je een correctie toepassen die nodig zal zijn voor mensen die een bril dragen. Je kan de loep verstellen en daarmee de scherpte aanpassen. Nu zal het in de praktijk zo zijn dat je deze correctie eenmalig zal toepassen dus dit is niet een functie die je veelvuldig nodig zal hebben. Maar de manier waarop de instelling verloopt verdient geen schoonheidsprijs.


De praktijktest
De beste manier om een product te testen is natuurlijk in de praktijk. Thuis vanachter een bureau kan je leuk met alle functies spelen maar het gaat er om hoe een product zich in het veld gedraagt. Voor deze Varavon dus een echte praktijktest, en dan meteen niet de meest lullige. Een opname dag tijdens een groot kickbox gala waarbij de view finder direct op een aantal moeilijke punten getest zal worden. De opnames zullen hectisch zijn en er zal constant van locatie naar locatie gelopen moeten worden waarbij je te maken zal krijgen met bijvoorbeeld temperatuurwisselingen en momenten waarop je heel snel zal moeten werken.

De scherpte
De scherpte van de view finder is redelijk, natuurlijk is de scherpte nooit zo goed als dat deze zal zijn als je rechtstreeks op het LCD scherm van de camera kijkt. Dit is echter totaal geen probleem en het is een kwestie van even wennen aan het nieuwe beeld waarmee je zal werken. Er treden geen vervelende effecten op als je de loep functie van de Varavon gebruikt en wat dat betreft doet de view finder zijn werk niet slecht. Nu heb ik niet de beschikking over goed vergelijkingsmateriaal dus het is niet eerlijk om de view finder op de optische kwaliteit te beoordelen. Ik kan mij echter voorstellen dat er view finders beschikbaar zijn waarvan de loep (lens) van een hogere kwaliteit is. Maar nogmaals dit berust puur op een veronderstelling omdat ik dit niet aan de hand van concrete voorbeelden kan onderbouwen. De lens heeft een vergroting van 3x en dat is aanzienlijk als je dat vergelijkt met andere view finders.


Groots
De varavon is een grote jongen (of dame) en maakt de form factor van de camera totaal anders. Dit kan een voordeel zijn omdat de camera er dan niet direct meer uitziet als een DSLR en je dan minder de vraag krijgt: ‘Ga je daarmee filmen?’. Alle knoppen van de camera blijven goed bereikbaar en de view finder zit ondanks het grote formaat niet in de weg als je er mee werkt. Je zal echter wel flink wat ruimte moeten inruimen in je fotokoffer want de Varavon neemt de ruimte in van een flink objectief.


Van boven
Een van de unieke punten aan de Varavon view finder is het feit dat je deze heel simpel om kan bouwen naar en zoeker waarbij je vanaf bovenaf in de view finder kijkt. Zoals in de inleiding beschreven is dit een manier van werken welke bekend zal zijn voor mensen die met midden formaat camera’s werken. Bij die camera’s zit je echter altijd met het probleem dat het beeld spiegel-verkeerd is. En links en rechts dus zijn omgedraaid. Bij de Varavon heb je daar echter geen last van. Met behulp van een tweetal spiegels krijg je zicht op het LCD scherm van je camera en dus staat het beeld direct goed en hoef je niet spiegel-verkeerd te denken en te werken. Dit werkt natuurlijk ontzettend handig. Je voegt echter wel twee optische elementen (spiegels) toe aan de constructie en dus zal de beeldkwaliteit mede bepaald worden door de kwaliteit van de gebruikte spiegels. Het beeld van de Varavon is in deze opzet echter goed te gebruiken en is vooral handig om het kader van het shot te bepalen. Voor het scherpstellen is deze manier van werken echter minder geschikt omdat het beoordelen van de scherpte beter zal gaan als je direct door de view finder kijkt.

Het beeldveld
Het voorgaande brengt mij op het beeldveld dat de Varavon produceert, Als je de loep-functie gebruikt heb je niet in een oogopslag zicht op het complete beeld. Je kan lastig in de hoeken van het kader kijken. En dit kan lastig zijn als je het kader heel precies wil bepalen en veel waarde legt aan bijvoorbeeld de inkomende beeldlijnen. Het snel bepalen van de juiste compositie is niet altijd eenvoudig. Het komt er op neer dat je binnen de view finder met het oog zal moeten zoeken naar de randen van het kader. Nu hecht ik als voormalig fotograaf heel veel waarde aan de kadrering van mijn beeld en kan ik echt vallen over kleine storende elementen binnen de kadrering. Net een paaltje dat aan de rand van het beeld lullig in beeld komt etc. Wat dat betreft is dit wel een punt waar je rekening mee dient te houden als je met deze zoeker gaat werken.


Mist!
Het grootste struikelblok voor veel view finders: condens. Helaas heeft de Varavon last van condens. Als je de loep aan het oog hebt ontstaat er een afgesloten ruimte tussen het oog en de loep van de view finder en kan er condens ontstaan. En deze ontstaat bij de Varavon zeker. Het zal duidelijk zijn dat je dan met een onwerkbare situatie zit, je hebt immers gen goed zicht meer op het beeld en het voelt alsof je jezelf moet scheren voor een spiegel die beslagen is. Nu is de Varavon zeker niet de enige view finder die daar last van heeft. Er zijn zelfs fabrikanten die de ‘Anti Fog’ capaciteiten van hun view finders als selling-point hanteren. Nu is het de vraag of dit een echt struikelpunt zal zijn. Laat ik voorop stellen dat een zoeker voor mij compleet waardeloos is als het probleem van het condens niet ondervangen kan worden. Nu zijn er op de markt echter producten verkrijgbaar die condens aanslag kunnen voorkomen. Je ziet deze producten bijvoorbeeld bij de auto en motor speciaal zaken. Iedereen kent immers de vervelende condens vorming op autoruiten en motor rijders herkennen de condens weer als ze met een gesloten vizier rijden. Nu heb ik het gebruik van anti-condens middel nog niet in de praktijk op de Varavon geprobeerd. Ik kan mij echter voorstellen dat dit een goed werkbare oplossing zal zijn.
Nogmaals veel view finders (dus ook van andere producenten) ondervinden problemen met condens dus dit is niet iets dat je alleen Varavon kan aanrekenen. Ik ben echter wel van mening dat je als producent van dit soort apparatuur een oplossing moet aanreiken. En als deze oplossing een flesje anti-condens is: voeg deze dan toe aan het pakket.

Het pakket
De Varavon wordt geleverd met een opberghoes, de view finder en de base-plate (quick release adapter) waarmee de view finder aan de camera bevestigd kan worden. De adapter is in verschillende versie te koop zodat de view finder op verschillende camera’s gebruikt kan worden.


Tot slot
En wat ik van de Varavon vind? Ik vind dit de meest innovatieve view finder die op de markt is. De verschillende manieren waarop de view finder gebruikt kan worden is een ontzettend sterk punt en dat geeft deze zoeker een flink aantal punten voordeel op ten opzichte van de vele concurrenten. Aan de andere kant is het condens probleem een serieus probleem, ik zal op korte termijn echter een test gaan doen met anti condens middel. Ik ervaar het ook als lastig dat je niet in een oogopslag een goed overzicht van het beeld hebt. De Varavon is echter een goede keus voor mensen die een goede multifunctionele zoeker zoeken welke een redelijk tot goede kwaliteit heeft. Als je echter hoge eisen op specifieke punten stelt dan kan het goed zijn de Varavon te vergelijken met andere zoekers. Daarnaast voelen de bewegende delen van kunststof niet lekker aan als je deze beweegt. Het gaat niet allemaal even soepel. Aan de zoeker hangt een prijskaartje van ongeveer 283 Euro en daarmee is de Varavon zeker niet de goedkoopste zoeker die je kan kopen. Varavon positioneert de zoeker daarmee in het duurdere segment en zeker op het gebied van kwaliteit is de concurrentie daar sterk. Voor mij persoonlijk is de constructie met de quick release plaat een reden om de Varavon niet vaak te gebruiken, de camera komt dermate veel omhoog dat deze niet gebruikt kan worden met de huidige setup van mijn rig. Maar nogmaals de Varavon Pro Finder is veruit de meest innoverende view finder die je kan kopen.

Comments are closed.