SWEDISH CHAMELEON HANDGRIP *****

Zeedse No-nonse
Niet voor niets rij ik al jaren in Volvo’s en Saabs, ik heb iets met Zweeds design. Het is een soort van soberheid, degelijkheid en functionaliteit. Geen toeters en bellen maar gewoon mooi ontworpen producten die doen waarvoor ze zijn gemaakt vaak niet meer maar zeker niet minder. Zo ook met de handgrips van Swedish Chameleon, misschien niet het meest aansprekende design maar erg functioneel en degelijk. En met deze opening geef ik eigenlijk direct mijn eindconclusie over dit product al vrij.

Swedish Chameleon
De naam kameleon snap ik niet helemaal want de producten van Swedish Chameleon verbergen zich totaal niet en zijn qua ontwerp vaak innoverend en anders. En dat zit ‘m niet in het gebruik van felle accentkleuren en toeters en bellen maar meer in de aparte vormgeving. Een andere manier van benaderen van reeds bestaande producten. Daar waar veel andere bedrijven reeds betreden paden blijven betreden slaat men bij Swedish Chameleon juist vaak net een andere weg in.

De hendels
Elders op deze website wordt omschreven hoe de handgrips van Lanparte voor mij onwerkbaar zijn en dus was het logisch om opzoek te gaan naar hendels/handgrepen die wel doen waar ze voor ontworpen zijn. En de hendels van Swedish Chameleon stellen niet teleur, sterker ze werken perfect! Opvallend is het feit dat de handvatten niet recht zijn maar een lichte kromming hebben. Dat zijn juist van die kleine dingen waarmee dit Zweedse bedrijf zich onderscheid, het eerder omschreven anders denken over bestaande producten. De hendels zijn omhult met een opvallende rubberen greep. Deze greep ligt in de praktijk prettig in de hand.

De hendels zelf hebben weliswaar weinig verstel mogelijkheden in de zin van koppelingen waarmee je bijvoorbeeld de hoek van de hendels kan aanpassen. Deze handvatten bevestig je gewoon rechtstreeks aan de rods en je kan slechts de rotatie rondom de rods aanpassen. Maar door de kromme vorm van de handvatten mis je andere verstel-mogelijkheden echter geen moment. Ik kan mij wel voorstellen dat het een waardevolle toevoeging aan de productreeks zal zijn als men bij Swedish Chameleon een accessoires maakt waarmee de hendels verlengt kunnen worden. Nu zijn de hendels kort maar voor sommige gebruikers zal het prettig zijn als de hendels langer gemaakt kunnen worden. Voor mij persoonlijk werken de korte hendels juist prima omdat ik mijn hele rig zo compact als mogelijk wil houden.

Robuust
De knop waarmee je de hendels aan de rods vastzet ziet er op het eerste gezicht misschien een beetje groot en lomp uit. Hierdoor lijkt deze minder verfijnt dan de kleine hightech knoppen die andere fabrikanten gebruiken. Maar in dit geval gaat het niet om het oog maar om de praktijk. Alles moet gewoon goed, makkelijk en handig werken. Grote knoppen draai je makkelijker en steviger vast. Zelfs tijdens de opnames kan je de hendels heel eenvoudig en snel verstellen. De hendels worden zoals omschreven rechtstreeks aan de rods verbonden en de hendels zijn onderling niet met elkaar verbonden. En zodoende kan je één, twee, drie of zelfs meer hendels geheel onafhankelijk van elkaar aan je rig bevestigen.

Conclusie
Tja wat valt er verder nog over een grip-hendel te vertellen? Weinig of zelfs niets. De gedachte achter de Swedish Chameleon hendels klopt, de vormgeving klopt en de werking klopt. Is er eigenlijk wel iets mis met deze hendels? Het antwoord is kort en bondig: nee deze hendels werken perfect en vandaar een verdiende beoordeling met vijf sterren. En daarmee schaart dit product zich in een klein rijtje producten die op de hdslr35 website de maximale beoordeling heeft ontvangen.

Comments are closed.