STURDYCAM ****

Niet vergeten
Sommige spullen lijken na gebruik zo vanzelfsprekend dat het zelfs zo ver kan komen dat je deze met een review vergeet te belonen. De Sturdycam is een van deze ‘vergeten’ producten. Deze budget camera stabalisator is voor mij ondertussen zo’n vanzelfsprekendheid geworden dat het tot mijn vaste uitrustig is gaan behoren. Bij elke opnamedag ligt de SturdyCam in de auto en lang niet altijd wordt deze gebruikt maar er zijn voldoende momenten dat ik de SturdyCam in de hand neem om opnames te maken die en flinke ‘wauw factor’ hebben.

Uit de hand
Al heel snel zal je er als DSLR filmer achter komen dat het ontzettend lastig kan zijn om mooie soepele hand-held opnames te maken. Mede door het ontbreken van een goede ingebouwde image stabalizer in de camera zien hand-held opnames er al heel snel schokkerig en zelfs onbruikbaar uit. Een oplossing voor dit probleem is een camera stabalisator welke in de volksmond over het algemeen een steadicam wordt genoemd. Steadicam is echter een merk naam, het zou het zelfde zijn als je alle auto’s een Opel gaat noemen. Maar de naam Steadicam is echter zo ingeburgerd dat je het bijna ook als productnaam kan gebruiken. Wat dat betreft zullen er voldoende mensen zijn die de StrudtCam als steadicam omschrijven. Steadicam is het eerste merk geweest dat camera stabalisatoren heeft gemaakt. Nu zijn professionele stabalisatoren over het algemeen erg groot en kostbaar. Dit komt vooral ook omdat ze zijn gemaakt voor grote en zware camera’s. Een dergelijke ‘steadicam’ is voor een DSLR filmmaker echter al heel snel een over-kill. Daarbij komt het feit dat je een opleiding nodig zal hebben om een grote steadicam te kunnen bedienen en te gebruiken. Sterker nog als je niet kundig bent kan het gebruik van een dergelijke stabalisator zelfs gevaarlijk zijn. De constructie is dermate zwaar dat je als operator over een goede fysieke conditie moet beschikken en je zal over het algemeen een assistent nodig hebben. Maar ook de zware veren in de arm constructie van de grote stabalisers kunnen gevaarlijk zijn omdat deze je bij onkundig gebruik een stevige klap in het gezicht kunnen geven.

Kleiner
Als DSLR filmer kan je uit de voeten met veel kleinere stabalisatoren, deze zijn qua constructie veel eenvoudiger dan de grote broers maar kunnen een prachtig resultaat bieden. Nu heb ik de kleine ‘echte’ stabalisator van Tiften in bezit gehad: de Steadicam Merlin. Dit is dus een steadicam die de naam steadicam met recht mag dragen omdat deze gemaakt is door de ‘echte’ fabrikant. Het feit dat ik deze ‘echte’ steadicam na het gebruik van de SturdyCam direct verkocht heb zegt alles over de kwaliteit en de mogelijkheden van de SturdyCam.

Lelijk
Van de looks moet de SturdyCam het niet hebben, want als je naar deze stabalizer kijkt kan je zien waar deze haar oorsprong heeft. Het ziet er heel erg home-made uit en dus ben je al snel geneigd om de SturdyCam af te doen als en doe-het-zelf projectje. Onterecht want als je de SturdyCam niet op het uiterlijk maar op het gebruik beoordeeld dan zal je al snel begrijpen dat ik mijn ‘echte’ Steadicam Merlin terecht verkocht hebt. De Sturdycam doet precies waarvoor deze ontworpen en gemaakt is en dat voor een fractie van de prijs. Want dat is misschien wel een van de grootste selling-points van deze stabalizer. Voor krap 170 Euro ben je de eigenaar van deze stabalisator. Ter indicatie een ‘echte’ Steadicam Merlin kost je ongeveer 670 Euro. Ik moet wel bekennen dat het gebruik van de SturdyCam tijdens professionele opname sessies soms en beetje ‘houtje-touwtje’ voelt en dan wens je dat het er allemaal wat ‘echter’ uitziet.

Gammel
De SturdyCam voelt een beetje gammel aan als je deze in de hand neemt, de gehele constructie is eenvoudig maar wel heel doeltreffend ontworpen en gemaakt. De washers (contragewichten) zijn niet meer dan metalen ringen die je in elke bouwmarkt kan kopen en andere delen van de constructie laten duidelijk zien wat het basismateriaal is geweest. Als je de bouten van de StrudyCam niet stevig vast draait maakt deze zelfs een rammelend geluid waarbij de washers een orkest vormen. Het kan allemaal wat gammel aanvoelen maar nogmaals waar moet je over zeuren als je een goedwerkend apparaat voor deze prijs in de handen hebt. Als het er allemaal gelikt en solide uit moet zien en voelen dan ben je genoodzaakt om een veelvoud aan geld uit te geven. Toch is het een beetje jammer dat de looks en feel van de SturdyCam net niet wat beter zijn. Als is het maar voor het oog, maar ja wat wil je: drie SturdyCams voor de prijs van één ‘echte’ steadicam en dan nog geld overhouden voor wat andere kleine spullen!

Oefenen!
Denk echter niet dat je direct na de aanschaf van een stabalisator goede opnames kan maken. Bij alle stabalisatoren zal je eerst flink moeten oefenen. Ik heb letterlijk flink wat uurtje lopen oefenen voordat ik het geheel onder controle had. Alleen al het balanceren van het gehele systeem is zeker in het begin een lastige klus. Maar daarmee kom ik meteen op een ander bijzonder positief punt van de SturdyCam: de support is fantastisch. Juist omdat er geen groot bedrijf achter dit product zit sta je in direct contact met de ‘uitvinder’ van de SturdyCam en wordt je eventueel tijdens een Skype-gesprek live door de eerste minuten van gebruik gesproken. Webcam aan en je wordt online bijgestaan bij het balanceren en instellen van de SturdyCam. Daarna is het aan de eigenaar om flink te gaan oefenen, trap op, trap af, de straat op, lange en korte stukken lopen, bochten maken en meer. Al heel snel nadat ik de SturdyCam in bezit heb gekregen heb ik deze aangepast. Vooral het ontbreken van een camera quick-release is toch wel een gemis. Standaard moet je de camera rechtstreeks aan de SturdyCam bevestigen maar tijdens dagelijks gebruik blijkt al snel dat het dan wel heel handig is als de stabalisator met een quick release is uitgerust. Vooral ook omdat het van groot belang is dat de gehele constructie goed gebalanceerd wordt, en een quick release plaat gaat helpen als je sneller tot de juiste balans moet komen. Misschien is dit nog wel mijn grootste punt van kritiek.

Geef niet op!
Nogmaals: zeker als je voor het eerst met een stabalisator werkt zal het zwaar tegenvallen om gode opnames te maken. Het vinden van de juiste balans en het op de juiste manier hanteren van de stabalisator vergt oefening: veel oefening! Maar geef het niet op want de stabalisator zal je zeker terug betalen met mooie opnames. Het is de geinvesteerde oefen uurtjes meer dan waard. Een paar tips die ik als die-hard gebruiker alvast kan geven:
– Neem de tijd bij het stabaliseren
– Voorzie de Sturdycam van een quick release plate
– Gebruik een groothoek objectief, het liefst een 28mm of zelfs een korter brandpunt (uitgaande van en full frame camera)
– Geniet van de opnames en maak indruk bij de mensen die je film gaan bekijken!

Comments are closed.