SMALLHD DP6 ****
Te klein
Met de kleine LCD schermen op DSLR camera’s zoals de Canon 5D kan je zeker in het begin aardig uit de voeten. Maar als je langer bezig bent met filmen of als je serieus aan de slag gaat met het maken van films kan het onder bepaalde omstandigheden toch lastig worden om het beeld goed op scherpte en compositie te beoordelen. Een loep (view finder) die je dan op het scherm van de camera klikt kan uitkomst bieden. Maar met een dergelijke opzet ben je als cameraman/vrouw toch beperkt in de manier waarop je de camera hanteert. Zelf ervaar ik het met deze set-up als storend dat de camera constant aan het oog moet worden gehouden. Daarnaast is het op zulke momenten bijvoorbeeld voor een regisseur onmogelijk om ‘mee te kijken’. De oplossing voor dit probleem is een externe monitor die je aan je rig monteert.

Ragscherp?
Je ziet de de prijzen van externe monitoren flink beginnen te dalen maar je kan jezelf dan de vraag stellen of de kwaliteit van deze monitoren nog voldoende is om goed mee te werken. Wat heb je immers aan een monitor die geen scherp beeld geeft of aan een monitor die bij veel daglicht niet te gebruiken is? SmallHD produceert monitoren die op het gebied van kwaliteit en prijs in het hogere segment vallen, het is een van de marktpleiders op het gebied van kwaliteits monitoren. Het zijn geen monitoren waarmee je voor een dubbeltje op de eerste rij zit maar de reacties van gebruikers zijn vrijwel uitsluitend positief. Anders dan dat het woord Small in de naam doet vermoeden is de SmallHD DP6 is een van de grotere monitoren.

In deze review geen puur technische benadering van de monitor dus geen diepgaande verhalen over de resolutie en dergelijke maar een echte gebruikers ervaring. Dat is ook de reden waarom ik nu al een aantal maanden met de monitor werk en pas nu met een review van de monitor kom. Je kan de monitor immers pas echt beoordelen als je deze flink in de praktijk hebt getest.

Er wordt altijd gezegd dat je mensen niet op het uiterlijk mag beoordelen maar men spreekt hierbij niet over apparatuur en dus voel ik mij geheel vrij om de DP6 eerst op het uiterlijk te beoordelen. Natuurlijk zal dit nooit het unieke selling-point voor apparatuur zijn maar het oog wil toch ook wat. De DP6 ziet er met de geheel zwarte behuizing mooi en strak uit. Geen opvallende accent kleuren of glimmende knopjes en knipperende lampjes die om de aandacht schreeuwen. Belangrijker is het gevoel dat je krijgt als je de DP6 in de handen neemt, dit voelt aan als een stuk stevig gereedschap. Natuurlijk moet je een monitor nooit uit de handen laten vallen maar de DP6 voelt aan als dat deze wel tegen een stootje kan. Dit is geen kunststof apparaatje, je hebt een van aluminium vervaardigde monitor in de hand en dat is wat je als vakman graag hebt.

Mag het een onsje meer zijn?
Sterk en degelijk is naar mijn mening een erg belangrijk punt bij apparatuur die je regelmatig en professioneel gebruikt. Niets is ergelijker dan apparatuur die het tijdens een draaidag begeeft. Helaas kan je niet alles van 10mm plaatstaal maken want gewicht is zeker bij de set-up van een rig een belangrijke zaak. Elke gram aan gewicht extra zal je tijdens een draaidag mee moeten slepen en tillen. De DP6 is zeker zonder accu’s relatief licht, ik spreek over relatief omdat je een monitor eigenlijk niet in de hand op gewicht kan beoordelen. Over het algemeen zal een monitor immers met een magic-arm aan een rig worden bevestigd en daarmee zal de monitor zeker als deze niet op de as van de rig is geplaatst (off-set) de balans van de rig beinvloeden. Zie het als het hefboom effect, in mijn huidige set-up is de monitor ongeveer twintig centimeter off-set geplaatst zodat deze recht voor mijn ogen staat terwijl de as van de camera en de rig loodrecht op mijn schouder staat. Hierdoor heeft de rig mede door het gewicht van de monitor de neiging om naar links te hellen. En op dit punt wordt duidelijk dat je het gewicht niet puur in de hand kan wegen, het gaat om hoe je het gewicht ervaart als de monitor aan een rig is bevestigd. En eerlijk is eerlijk het is bij elke monitor uiteindelijk een flink gewicht dat je extra zal moeten dragen. Maar ik kan niet zeggen dat de DP6 zelf zwaar is. Nogmaals hierbij ga ik uit van een kale monitor zonder de benodigde accu’s. Want zodra je één of meerdere accu’s aan de monitor bevestigd zal deze aanzienlijk zwaarder worden. Maar over de hele voeding van de DP6 zal ik elders meer vertellen, een kale DP6 is qua gewicht echter zeker gezien het formaat erg bescheiden. De DP6 weegt ongeveer 340 gram en kan je dus vergelijken met een pakje boter.

Aansluitingen
De DP6 is in twee uitvoeringen beschikbaar en het verschil zit ‘m in de aanlsuitingen. De standaard DP6 is uitgerust met één MDMI aansluiting en een aantal aansluitingen voor component/composiet signaal. De duurdere uitvoering van de DP6 beschik daarnaast ook over 3D/HD/SDI aansluit mogelijkheden. Voor DSLR camera’s is de standaard uitvoering voldoende wil je de monitor echter ook aansluiten op camera’s zoals de RED dan kan een SDI aansluiting handig of zelfs noodzakelijk zijn. Op het gebied van de aansluitingen kom ik bij een klein puntje van kritiek, er zit helaas slechts één HDMI aansluiting aan de monitor. Het kan voor bepaalde configuraties echter handig zijn om een tweede HDMI aansluiting te hebben die als HDMI-through kan dienen. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld en tweede HDMI monitor aan te sluiten. Er kan echter wel een speciale HDMI splitter gekocht worden waarmee je deze mogelijkheid aan de DP6 toevoegt. Daar waar de gehele monitor stevig aanvoelt lijkt de HDMI aansluiting het zwakst. Ik heb er zelf nog totaal geen problemen mee ondervonden maar als je een HDMI kabel aansluit en deze beweegt dan voel je dat er beweging in de monitor aansluiting zit. Misschien is mijn opmerking hierover niet terecht maar als je naar een monitor maar ook naar camera’s kijkt is dit wel een onderdeel dat relatief veel te lijden heeft onder het gebruik. Elke keer als je de camera op- of afbouwt moet je immers de plug in de monitor steken of deze er juist uithalen. Dus dit onderdeel staat bloot aan relatief grote mechanische belastingen. Het zou gewoon een veiliger gevoel geven als de aansluiting ‘solid as a rock’ aan de behuizing vast zou zitten en niet zoals het nu waarschijnlijk het geval is vast zitten aan een printplaat. Maar nogmaals ik heb totaal geen negatieve ervaringen met de aansluiting en wat dat betreft is het meer de gedachte aan een doom-scenario.


Knoppen, toetsers en bellen
Naast de gebruikelijk aan/uit schakelaar zitten er nog een aantal knoppen op de monitor. Aan een van deze knoppen kan je zelf een commando koppelen om daarmee bijvoorbeeld met één druk op de knop de ‘focus assist’ aan te zetten. Een handige functie waarmee het mogelijk is om snel te werken zonder dat je jezelf eerst door een menu heen moet worstelen. Het hele menu van de monitor wordt in feiten bedient met één scroll wheel en een knop. De menu opbouw is logisch maar het is in het begin even zoeken omdat de monitor veel mogelijkheden biedt om deze in te stellen of om bepaalde functies te activeren. Maar na één paar uur werken met de monitor heb je het menu volledig onder controle en is het eenvoudig om deze te bedienen. Zoals eerder omschreven is de monitor, gelukkig, sober en daarmee mooi vormgegeven. Dus geen toetsers en bellen waar je niet op zit te wachten. Een bescheiden LED lampje laat zien dat de monitor aanstaat en voor de rest is de monitor een rust voor het oog waarbij de knoppen ook uit het zicht zijn onttrokken omdat deze aan de zijkant van de monitor zijn geplaatst. Omdat de monitor aan elke zijde een schroefdraad bevat waarmee deze bijvoorbeeld aan een magic arm bevestigd kan worden is de positie van de knoppen mede afhankelijk van de manier waarop je de monitor bevestigd. Voor mij persoonlijk voelt het prettig aan als alle aansluitingen aan de onderzijde van de monitor zitten en de knoppen aan de bovenzijde. Maar net zo makkelijk zorg je er voor dat alle is omgedraaid of je kan de monitor zelfs verticaal plaatsen zodat de knoppen en aansluitingen aan de zijkanten zitten. Zonder dat je een blik op de knoppen hoeft te werpen kan je alle knoppen op de tast en blindelings makkelijk vinden. Dus je kan de camera gewoon op de schouders laten staan en met een simpele handeling de instellingen van de monitor aanpassen. De ergonomie is dik in orde!

Spanning
De hele monitor moet natuurlijk van stroom worden voorzien. Hiervoor kan je gebruik maken van een externe voeding en het is goed te vermelden dat de monitor met verschillende spanningen (5V-18V) kan werken. Wat dat betreft zit je niet perse vast aan een accu die en specifieke spanning levert. De benodigde accu’s kan je met behulp van een speciale adapterplaat aan de achterzijde van de monitor bevestiggen. Deze plaat dien je apart te bestellen en de keuze daarvoor is begrijpelijk want je hebt de keuze uit verschillende adapters die verschillende accu’s ondersteunen. Als filmmaker die bijvoorbeeld een Canon 5D gebruikt heb je dan het grote voordeel dat je de accu’s van de camera ook kan gebruiken om de monitor van stroom te voorzien. Met behulp van de adapter kan je twee Canon accu’s aan de monitor bevestigen. Tijdens het gebruik van de monitor blijkt de stroom consumptie erg mee te vallen. Deze lijkt gelijk te lopen met de consumptie van de Canon 5D. Dus je weet dat als de accu van de Canon 5D leeg is dat je dan gelijk de accu van de monitor kan vervangen. Hierbij ga ik uit van een setup waarbij je slechts één van de twee accu’s aan de monitor bevestigd. Je hebt de keuze om met één of twee accu’s te werken. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te begrijpen dat je met twee accu’s dubbel zo lang kan werken en dat je dan slechts om de twee camera accu wissels de accu’s van de monitor moet vervangen. Het klinkt misschien een beetje suf maar in de praktijk is het heel prettig dat de consumptie van de stroom gelijk lijkt te lopen met die van de Canon 5D.

Op het gebied van de adapterplaat voor de accu’s heb ik nog wel een tip voor SmallHD. Nu is het alleen mogelijk om de adapterplaat rechtstreeks aan de achterzijde van de monitor te bevestigen. Maar met het oog op de gewichtsverdeling van de camera setup zou het heel handig zijn als de adapter bijvoorbeeld helemaal aan de achterzijde van de rig gemonteerd kan worden. Ten eerste scheelt dit gewicht aan de voorzijde van de camera/rig en daarmee is het geheel minder ‘front heavy’ en tijdens het draaien minder belastend. Een tweede groot voordeel is dat het gewicht bij een dergelijke configuratie als ‘counter balance’ kan dienen voor de gehele rig. Dus een snoer waarmee je de mogelijkheid biedt om de accu niet alleen rechtstreeks aan de monitor te bevestiggen is erg welkom. Nu zit er aan de adapater plaat een heel kort snoertje dat net voldoende is om een paar centimeter te overbruggen. Maar nogmaals het is ontzettend handig dat je gewoon gebruik kan maken van de camera accu’s. Er zijn concurerende monitoren waarbij je een tas vol penlight batterijen moet meenemen, bij SmallHD zijn ze echter een stuk slimmer.

Glanzend
Het scherm van de monitor is glanzend en of je dat handig danwel mooi vind is sterk afhankelijk van je persoonlijke smaak. Een glanzend scherm kan als nadeel hebben dat het eerder reflecteerd aan de andere kant echter oogt een glanzend scherm op een of andere manier alijd scherper en lijken de kleuren dieper en natuurgetrouwer. Het verhaal gaat dat men bij SmallHD gebruik maakt van monitoren die vergelijkbaar zijn met de monitoren van de Mac Book. Zelf heb ik tijdens het filmen nog geen last gehad van hinderlijke reflecties maar daar moet ik wel bij zeggen dat ik de monitor hoofdzakelijk binnen heb gebruikt en nog niet buiten bij fel zonlicht. Maar dat is weer eenvoudig te ondervangen met een kap die je om de monitor kan plaatsen. Deze kap die je los kan kopen is van stof en neemt dus niet veel ruimte in tijdens transport. Ik moet wel zeggen dat de monitor er niet mooier op wordt als je deze kap plaatst maar dan weet je dat het allemaal weer mooi wordt als je de kap weer verwijderd. In deze review ga ik niet te diep in op allerlei technische specificaties zoals resoluties en pixels. Feit is echter wel dat dit een echte full HD monitor is die een ontzettend mooi en scherp beeld geeft. Een scherpte die je zeker niet snel bij andere monitoren tegen zal komen. Op dit moment is de DP6 zelfs de enige full HD monitor in dit formaat! Voor de techneuten: 1280×800 pixels, 270 PPI. En voordat ik ik het vergeet te vermelden het scherm heeft een diameter van 5.6 inch wat weer overeenkomt met 14.2 centimeter.

Het zwart dat de monitor weergeeft is echt mooi diep zwart dit in tegenstelling tot andere monitoren waarbij zwart soms meer een donker grijs lijkt te zijn. Hiermee geeft de DP6 een mooi contrast weer en heb je een lekker beeld om naar te kijken. Belangrijker echter is dat je de kleuren en belichting goed kan beoordelen. En eigenlijk is dit punt van de hele review het belangrijkste want alle optie, knopjes en vormgeving ten spijt het gaat immers om het beeld dat een monitor weer kan geven. En wat dat betreft is het misschien wel jammer dat ik niet veel meer kan melden dan dat het beeld prima is, sterker zonder dat ik de monitor direct 1 op 1 met een andere monitor heb kunnen vergelijken durf ik te zeggen dat het beeld fantastisch is. Meer of minder kan ik er niet over schrijven, deze monitor deugt!

De software
De monitor biedt qua software zo veel mogelijkheden dat het zelfs zo is dat je inde praktijk lang niet alle opties zal gebruiken. Naast de standaard zaken zoals contrast, helderheid, verzadiging en dergelijke heb je nog tientallen andre instel mogelijkheden. Daarmee is de monitor zeker future proof want al zal je vandaag nog niet alle opties nodig hebben het kan zo maar zijn dat je een bepaalde functie over een jaar heel hard nodig kan hebben. Bij de monitor wordt zelfs een mooie glimmende USB stick geleverd die gebruikt kan worden om firmware updates op te downloaden en te installeren op de monitor. Zelf heb ik een dergelijke update recentelijk uitgevoerd omdat men de focus assist functie verbeterd zou hebben. Als je deze functie gebruikt geven dunne lijntjes aan welke delen van het beeld scherp zijn. Een groot nadeel was dat het beeld tijdens het gebruik van deze functie erg donker werd. Helaas is dat na het installeren van de laatste update nog steeds het geval, en dat is jammer. In sommige situaties kan focus assist handig zijn maar aan de andere kant is het beeld van de DP6 zo mooi scherp dat het accuraat scherpstellen ook zonder de focus assist zeker gaat lukken. Het gaat veel te ver om in deze review alle mogelijke functies van de monitor te behandelen en eerlijkheids halve moet ik bekennen dat ik een groot deel van de functies nog niet serieus heb gebruikt en dan kan je er ook geen goed oordeel over geven maar om een rijtje opties te noemen:
Scale
1:1 Pixel Mapping
Image Flip
Overscan
Backlight
Color Bars
Blue Only
Monochrome
Focus Assist

Het is zelfs mogelijk om een picture in picture functie te gebruiken. Waar deze handig voor kan zijn is mij een raadsel maar het is wel leuk om te vermelden.

Peaking & Focus assist
Peaking en Focus Assist zijn beide hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om de scherpte binnen het beeld te bepalen. Bij peaking wordt de scherpte binnen het beeld elektronisch versterkt en daardoor duidelijker zichtbaar. In de bovenstaande afbeelding is te zien hoe peaking zichtbaar is. Focus assist is veel duidelijker zichtbaar en daarmee in de meeste gevallen zelfs te nadrukkelijk aanwezig. Het hele beeld wordt veel donkerder en de scherpe delen binnen het beeld krijgen een dun contour.


Tja en wat kan ik nog meer over de SmallHD DP6 vertellen? Misschien is het wel het belangrijskte te vermelden dat ik een tevreden gebruiker van deze mooie monitor ben. En de paar puntjes van kritiek die ik heb omschreven? Mij hoor je niet klagen, alleen geef mij een langere voedingskabel aan de adapterplaat voor de accus en ik geef vijf sterren weg. Nu geef ik de DP6 vier sterren maar in mijn achterhoofd weet ik dat ik er met het zelfde gemak vijf sterren voor kan geven. Dat doe ik echter niet omdat ik hoop dat men bij SmallHD na het lezen van deze review voor die vijf sterren gaat en die stomme verlengkabel gaan leveren!

Comments are closed.