SHAZAM *****
Een echte review kan dit korte artikel niet genoemd worden. Ik wil Shazam echter wel onder de aandacht brengen omdat het voor filmmakers een ontzettend handig programma kan zijn.

Iedereen kent het verschijnsel wel, je hoort ergens een stuk muziek en denkt ‘He dat is een leuk muziekje… van wie is dat nummer?’. Je kan dan altijd hoopvol wachten op de diskjockey die misschien vermeld welk nummer er net is gedraaid. Als je in een café zit kan je naar het barpersoneel lopen om te vragen waar je net naar hebt zitten luisteren. Het kan echter veel eenvoudiger, met behulp van Shazam kan je van vrijwel elke muziekstuk de benodigde gegevens krijgen.

Shazam is een programma dat voor vrijwel elke mobieletelefoon beschikbaar is. Tijdens het afspelen van het muziekstuk start je de applicatie en binnen een minuut analyseert deze de muziek en haalt de benodigde gegevens uit en database. Het is bij het gebruik van de iPhone zelfs mogelijk om het betreffende muziekstuk direct aan te schaffen in de iTunes Store. Daarnaast kan je het nummer ook op YouTube laten zoeken. Shazam houd ook de geschiedenis bij zodat je op een later tidjstip de muziekgegevens nog een keer terug kan vinden.

De applicatie werkt perfect en slechts zelden komt het voor dat een bepaald muziekstuk niet ‘getagd’ kan worden. Het programma werkt bijzonder eenvoudig en de gehele interface is duidelijk van opzet. Zelfs als het omgevingsgeluid erg hard is lukt het de applicatie nog om een muziekstuk te analyseren. Dus ook in een bomvol café kan je nummers makkelijk ‘taggen’. Het is zeker de moeite waard om de volledige versie van Shazam aan te schaffen.

Je kan een gratis versie van het programma downloaden maar daarmee kan je slechts een aantal nummers per dag ‘taggen’. Als je de volledige versie van het programma aanschaft kan je echter onbeperkt muziek ‘taggen’.

Shazam is niet alleen handig als je een stuk muziek hoort waarvan je wil weten door wie het wordt gespeeld omdat je de muziek zelf wil hebben. Shazam is ook ontzettend handig om na het afronden van de montage alle Buma/Stemra gegevens te verzamelen. Het gebeurd iedereen wel eens dat je in de montage een stuk muziek hebt gebruikt waarvan je achteraf niet meer weet wie de artiest is die het betreffende nummer heeft gespeeld. Daarnaast verschaft Shazam ook alle andere benodigde gegevens die je ten behoeven van Buma/Stemra moet bijhouden.

Shazam is te downloaden via de website van Shazam op www.shazam.com
iPhone gebruikers kunnen de applicatie via de App Store aanschaffen.

Comments are closed.