SENSOR CLEANING

Vuil op de sensor helaas loop je er vroeg of laat een keer tegenaan. Natuurlijk gebruik je netjes de automatische sensor cleaning functie van de camera en daarnaast schakel je deze functie voordat je met een belangrijke shoot begint altijd handmatig nog een keer aan. Maar helaas is het mij nu overkomen: stof op de sensor tijdens een opname. Het verraderlijke is dat je deze stof op het scherm van je camera niet of nauwelijks kan waarnemen. Daarnaast is gebleken dat de zichtbaarheid van stof mede afhankelijk is van de gevoeligheid (ASA waarde) waarmee je werkt. Als je met hogere gevoeligheden werkt zal de stof zich minder snel of zelfs helemaal niet manifesteren. Terwijl je de aanwezigheid van stof bij het gebruik van lage gevoeligheden juist duidelijker aanwezig is.

Bij mij is het mis gegaan tijdens het maken van een time-lapse opname, tijdens de montage bleek er stof zichtbaar. In eerste instantie ga je er dan van uit dat het om stof op de frontlens of backlens van je objectief gaat. Maar als de stof zich na het wisselen van het objectief nog steeds op dezelfde plek manifesteert dan is het mis. Dit in de zin van dat het stof zich op de sensor moet bevinden. Over het algemeen kan deze stof goed verwijderd worden met het gebruik van de inwendige sensor clean functie van de camera. In het geval van mijn camera heb ik de functie meerdere keren achter elkaar moeten gebruiken en heb ik de sensor schoon moeten blazen. Om de sensor zorgvuldig te reinigen kan je gebruik maken van reiniging-set welke je bij elke foto vakhandel kan kopen.

Het blijkt dat sommige stof heel hardnekkig kan zijn en zich heel moeilijk zal laten verwijderen, maar hoe kan je er tijdens het maken van opnames nu zeker van zijn dat er geen stof op de sensor zit? Helemaal uitsluiten gaat niet lukken maar mijn ‘stof-probleem’ heeft mij er wel toegebracht om naar een manier te zoeken waarmee je stof toch kan opsporen.

1. Zet de camera op een zo laag mogelijke gevoeligheid.
2. Maak een opname van een egaal wit vlak of eventueel van de lucht.
3. Maak een aantal foto’s waarbij je de scherpte op verschillende afstanden zet.
4. Bekijk de foto op het scherm van de camera en gebruik de zoom knop om in te zoomen op het beeld.
5. Inspecteer de hele afbeelding nauwkeurig en kijk of er stof of andere niet gewenste zaken te zien zijn.
6. Als de stof zich anders manifesteert bij het verleggen van de scherpte dan is de kans zeer groot dat het vuil zich op de front-lens van het objectief bevindt.
7. In het laatste geval kan het ook zo zijn dat het vuil op het achterste lensdeel bevindt.
8. Zit het vuil echter bij elke opname op dezelfde plaats dan is de kans zeer groot dat er vuil op de sensor zit.

Tot slot: Er zijn ook sensor-scopes te koop, dit is een soort lens/loep waarmee je de sensor kan inspecteren. Deze loep heeft bijvoorbeeld een vergrotingsfactor van 4x en is uitgerust met LED-verlichting. Het is dus ook een optie om voor elke shoot de sensor met behulp van een dergelijk apparaat te inspecteren.

Comments are closed.