SCHERPTE DIEPTE / DOF

Voor de meeste mensen is de scherptediepte een bekende term en weet men over het algemeen waar dit voor staat. Er is echter veel onduidelijkheid over de factoren die de scherptediepte kunnen beïnvloeden. Als het om deze factoren gaat is de onduidelijkheid zelfs zo groot dat er verschillende theorieën zijn die elkaar gedeeltelijk tegenspreken. Als je op de website van de toonaangevende objectief-bouwer Zeiss gaat kijken kan je zien dat men zelfs daar met een aantal onduidelijkheden zit. In dit artikel ga ik uit van de theorie waar ik achter sta. Het kan dus zijn dat je elders op het internet een artikel leest dat voor een deel een ander verhaal verteld.

Als je scherp stelt zal de opname in principe slechts op één punt ‘rag-scherp’ zijn en dat is het punt waar je tijdens het scherpstellen de focus hebt gelegd. Nu zal je echter zien dat er binnen een opname een groter gebied scherp is dan het punt waarop je scherp hebt gesteld. Veel heeft te maken met wat men als scherp ervaart. Wat dat betreft is de scherpte een subjectieve ervaring want wat de ene persoon als scherp ervaart kan een andere persoon als onscherp ervaren.

Circle of confusion (De verwarring)

De volgende uitleg kan als lastig worden ervaren, als je het niet begrijpt neem bepaalde zaken dan als waar aan. De Circle Of Confusion is namelijk nogal verwarrend!

The Circle Of Confusion het zou de titel van een film of muziekstuk kunnen zijn. In het Nederlands vertaald kom je uit op de term verstrooiingscirkel. Deze term laat zich lastig uitleggen omdat het een virtuele term is. Het heeft alles te maken met wat wij met ons oog nog als scherp ervaren. Als je een foto bekijkt en deze als scherp ervaart en vervolgens een scherp deel van de opname ontzettend uit gaat vergroten dan zal je zien dat je de opname opeens niet meer als scherp zal ervaren. Je hebt namelijk een referentie nodig om te kunnen bepalen wat scherp is.


Het vervolg van dit artikel plus veel meer informatie kan gelezen worden in het eBook DSLR voor filmmakers deel 2 Of je kan deelnemen aan één van de workshops die door HDSLR35 wordt gegeven. Tijdens die workshops zal ook de DOF duidelijk worden uitgelegd!

Comments are closed.