SANDISK IMAGEMATE **

2ster

USB 3.0
Voorheen had ik er met het materiaal uit mijn Canon5D nooit echt erg in, maar sinds ik ook met de Blackmagic Pocket Cinema Camera werk begon het mij wel te irriteren dat het zo lang duurde voordat al mijn files van de SD-kaart naar mijn computer waren overgebracht. En dus tijd om mijn systeem met USB 3.0 uit te gaan rusten zodat de files wat sneller overgezet konden worden. Bij de computer een kwestie van het monteren van een PCI USB-kaart en qua card-reader natuurlijk een opvolger voor mijn oude USB-2.0 reader aanschaffen.

Snel, mooi maar…
Hoe moeilijk kan het zijn om een card reader aan te schaffen? Echt hoogwaardig zal de techniek niet zijn en uiteindelijk zijn al die card reader niet meer dan een stuk kunststof met daarin een paar gleuven, dat was mijn eerste gedachte. Maar dan toch moet er kwaliteitsverschil zijn, en zijn al die readers wel even snel? Uiteindelijk heb ik voor de (internet) aankoop gekeken naar praktische zaken zoals hoeveel en welke slots er in de reader zitten, welke lengte heeft de meegeleverde USB-kabel etc. Ook dan blijken al die readers elkaar niet zo erg te ontlopen. De een heeft weer een slot meer en de volgende heeft weer een langere USB-kabel. Uiteindelijk heb ik voor deze Sandisk gekozen omdat deze reader maar liefst vier sloten heeft (Micro SD, Compact Flash, Sd en Memorie Stick). Verder is de reader backward compatible zodat het ook bij een USB 2.0 aansluiting kan werken. Maar eerlijk is eerlijk uiteindelijk heeft de vormgeving de doorslag gegeven. De Sandisk ziet er naar mijn mening mooi uit. De reader staat in een voet waarmee de reader verticaal op het bureau geplaatst kan worden, dat is toch wel iets mooier dan die liggende readers die over een bureau zwerven. En met de witte kleur staat het ook nog een keer leuk als je bijvoorbeeld een iMac zou hebben. Maar…..

Waardeloos!
Voordat ik überhaupt iets over de echte kwaliteit van de kaart kan zeggen begin ik meteen met de term waardeloos! De card reader zit met behulp van een magneet vast aan de voet en daarmee is het gehele ontwerp letterlijk waardeloos geworden! De reader valt direct van de voet af en mede door de stugge USB-kabel blijft de hele reader bijna onmogelijk verticaal staan. Wat een waardeloos ontwerp! Met een dergelijk ontwerp lukt het je niet om aan de Design Academy in Eindhoven of aan de faculteit Industrieel ontwerpen aan de TU in Delft af te studeren. Ze sturen je direct terug naar je studentenwoning om een nieuw ontwerp te maken. En ja dit reken ik Sandisk zwaar aan vooral omdat juist het ontwerp een van de selling points is.

Snel dat dan wel weer wel
In de bovenstaande afbeelding een speedtest met een oude USB 2.0 reader. In de afbeelding hier onder een speedtest met de nieuwe USB 3.0 reader en dan zie je wel een heel duidelijk verschil in de snelheid. Voorheen dacht ik altijd dat USB 3.0 iets sneller zou zijn maar het gaat niet om iets sneller maar om heel veel sneller. Vooral bij serieuze film- of fotoprojecten kan die je letterlijk een uur aan wachttijd schelen. En hele korte snelheidstest laat met een aantal willekeurige bestanden het volgende zien: met de oude USB 2.0 card reader moet ik zes minuten geduld hebben om de betreffende bestanden over te zetten. Met de 3.0 verbinding slechts één minuut. Nu zal de uiteindelijke tijdswinst aan de hand van deze korte test niet letterlijk bepaald kunnen worden maar dit laat zien dat het in dit geval 6x sneller is. De echte speedtest-meter geeft aan dat het al met al drie keer sneller gaat. Op papier spreekt met overigens over een 10x sneller maar die winst heb ik in deze test niet behaald. Maar wat maken die exacte getallen eigenlijk ook uit? Met USB 2.0 rijd je met je auto door de bebouwde kom met 3.0 knal je volgas over de snelweg en ben je lekker eerder thuis. Kortom de upgrade naar USB 3.0 heeft al mijn verwachtingen overtroffen.

Hard maar rechtvaardig
Over de techniek van de Sandisk heb ik dus echt helemaal geen klagen, de reader werkt heel snel, heeft ruim voldoende slots om verschillende soorten kaarten te lezen maar…. dat ontwerp met dat voetje. En dan lees ik op het internet ook diverse berichten van mensen die de reader binnen een paar weken tijd kapot hebben gemaakt omdat ze bijvoorbeeld een SD kaart verkeerd in de reader hebben gestoken. En het klopt het is heel lastig te zien of je de kaart niet verkeerd om in de reader steekt en het voelt allemaal een beetje krakkemikkig aan als je de kaart in een van de slots steekt. Ook hier laat het ontwerp te wensen over, Moet ik echter wel zeggen dat mijn reader het nog goed doet en er bij mij inwendig nog geen dingen zijn afgebroken omdat ik een kaart verkeerd in de reader heb gestoken. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee dus ik let extra goed op als ik een van mijn SD-kaarten in de reader steek. Al met al kan ik deze reader niet met meer dan twee sterren beoordelen. En dan verdient het deze twee sterren alleen maar vanwege de snelheid want als ik puur naar het ontwerp kijk had ik de reader slechts met één ster kunnen beoordelen. Kortom dit is geen aanrader kijk liever uit naar een andere reader!

Comments are closed.