REINIGEN VAN FILTER

Vette vingers en druppels
Een Variabel ND-filter ter waarde van pakweg 150 Euro, een Infrarood Blok filter ter waarde van 130 Euro. Dus voor mijn objectief zit al minimaal voor 280 Euro aan filters en daar wil je dus zuinig op zijn. Ten eerste zuinig omdat je geen krassen in het filter wil hebben omdat het zo zonde is als je nieuwe filters moet kopen vanwege schade aan de filters. Maar nog wel belangrijker: beschadigingen en vuil hebben een negatieve invloed op de beeldkwaliteit. Ik weet dat er fotografen zijn die heel bewust experimenteren met het beschadigen van filters. Bijvoorbeeld het aanbrengen van krassen om speciale effecten te creëren. Maar als je normale opnames wil maken dan wil je natuurlijk niet van dit soort bij-efecten in beeld zien.

Twee dagen geleden was ik bezig met het maken van opnames en viel mijn oog op een vage witte vlek die in het beeld zichtbaar was. Een lastig te definiëren vlek waarvan ik eerst dacht dat het een vorm van flare of reflectie was. Maar toen ik mijn filter grondig bekeek zag ik een harde ‘druppel’ zitten. Ik weet niet precies wat het was maar het kwam op mij over als hars. Vreemd omdat ik mijn filters altijd zorgvuldig gebruik en ik de vlek nooit eerder heb gezien. Ik bedacht mij dat ik nu wel met een extreem groothoek objectief stond op te nemen. En dan heb je en grote scherpte-diepte en dan kunnen zulke vlekken opeens opvallen terwijl deze bij het gebruik van een standaard objectief buiten de scherpte-diepte vallen en dan in ieder geval niet nadrukkelijk aanwezig zijn.

reinigen_filters4

reinigen_filters5

Nu heb ik altijd een fles perslucht bij mij om stof van mijn spullen te kunnen blazen en in mijn koffer zit ook altijd nog een speciaal lens-poets-doekje. De druppel hars zat echter heel erg vast en stom… ik ga poetsen met mijn T-shirt… Nooit doen foute boel!!! Ten eerste wordt het filter er alleen maar viezer van en nog erger er zitten opeens allemaal kleine krasjes op mijn dure Nd-filter… stupid me! Omdat ik in op locatie aan het werk was had ik geen andere keuze dan door te gaan met filmen. Bij een van de volgende opnames wilde ik mooi gebruik maken van de invallende zon om op die manier een mooie ghosting te creëren. Alles wat er gebeurde: geen mooi ghosting maar hele lelijke lichtstrepen in mijn beeld.

reinigen_filters3

Thuis gekomen realiseerde ik mij dat ik die krassen nooit meer uit mijn filter zou krijgen maar ik wilde het filter wel goed schoon maken. Dus ik maak een sopje aan van water en speciale ramen-reiniger. Wijs geworden door mijn ervaringen met poetsen en doekjes beluit ik het filter droog te blazen met perslucht. De vet vlekken waren verdwenen en zelfs de krassen leken minder geworden maar nu zat ik opeens met hele lelijke droogvlekken op het filter waarvan je op voorhand al weet dat deze lelijke bijeffecten in het beeld zullen vaan creëren. Uiteindelijk heb ik DE mmethode gevonden om filters goed te reinigen:

reinigen_filters1

Het reinigen van filters
– Vul een kom met water en voeg daar wat ramen-reiniger aan toe. Ik heb overigens het gevoel dat afwasmiddel net zo goed zal werken.
– Was je handen goed en stop daarna het filter in de kom met water en poets het glas met je vingers goed schoon.
– Leg het filter op zij en maak eventueel andere filters op de zelfde manier schoon en vergeet niet om meteen even je bril schoon te maken.
– Vul een kom met gedestilleerd water en voeg daar een scheut alcohol aan toe.
– Poets het filter nogmaals in deze kom en schud het filter uit.
– Blaas het filter droog met een bus perslucht, ga niet met doeken of papier aan de slag maar droog het filter puur met de lucht!

Comments are closed.