RED GIANT DENOISER *****
De redder in nood: Magic Bullet ‘Denoiser’ van Red Giant. Ik had het pakket denoiser al een aantal maanden in huis maar et was er nooit van gekomen om het een keer te testen. Afgelopen week was de nood aan de man en kon (moest) ik denoiser aan en praktijktest onderwerpen. Ik was bezig met de post-productie van een promotie-clip voor een sportevenement toen het mij opviel dat er flink wat ruis in de opnames zat. Alhoewel dit niet helemaal juist is omschreven de ruis kwam duidelijker naar voren nadat ik er flink wat kleurcorrectie op de opnames was losgelaten. Ondanks het feit dat ik de opnames op maximaal 1600 ASA had geschoten werd de ruis steeds prominenter. Dit kan een gevolg zijn van de hoeveelheid kleurcorrectie en andere aanpassingen aan het beeld die je toepast. Vooral binnen de delen van de opname die aan de donkere kant waren begon de ruis op een gegeven moment zelfs pijn aan de ogen te doen.


De voorbeeld beelden kunnen misschien te glad lijken, te plastic. Dat komt omdat ik de preset instellingen heb gebruikt. Denoiser kan veel subtieler toegepast worden maar in de clip waaruit deze beelden komen past het ‘gladde effect’ juist prima.

Voor films die via et internet worden verspreid hoeft een dergelijke ruis geen probleem te zijn omdat er flink wat details weg gecomprimeerd worden door YouTube. De clips die ik aan het maken was moesten echter met behulp van een beamer op bioscoop formaat worden afgespeeld. En ik zag mij zelf al in een bomvolle zaal zitten terwijl iedereen vol afgrijzen naar de ruis in het beeld zat te kijken. Bij film kan het nog mooi zijn als er een duidelijk zichtbare korrel aanwezig is. maar digitale-ruis is geen mooi Tri-X (film van Kodak) korreltje. En dus tijd om Magic Bullet ‘Denoiser’ te installeren.

Helaas werkt Denoiser alleen samen met de pakketten Final Cut Pro en met Adobe After Affects, ik zeg helaas omdat ik een Avid-editor ben en het liefst zoveel mogelijk zo niet alles vanuit mijn Avid doe. FCP staat niet (meer) op mijn computer en dus aan de slag met After Effects. De installatie van het pakket verloopt bijzonder eenvoudig en gaat razend snel. Tijdens de installatie geef je aan binnen welk pakket je de plug-in wil gebruiken, je registreert de software en je kan aan de slag. Als je de software eerst wil proberen dan kan je gebruik maken van de optie om zonder registratie met de software aan de slag te gaan. Je kan op dat moment al ‘stoeien’ met de ruis en deze de kop indrukken. Ongetwijfeld volgt daarna het moment dat je het pakket gaat aanschaffen want het is een redder in de nood!

De preset instellingen van Denoiser werken al perfect dus met letterlijk een druk op de knop verdwijnt de ruis als sneeuw voor de zon. Met behulp van allerlei sliders kan je de werking en intensiteit van de plug-in echter helemaal naar de hand zetten. Veel tijd om met de sliders te experimenteren was er voor mij niet en dus greep ik al heel snel naar de eerder genoemde preset stand van Denoiser. De ondersteuning van Red Giant is perfect dus op de website van de fabrikant kan je allerlei duidelijke instructiefilms bekijken die precies uitleggen hoe je met Demoiser kan werken. Bij mijn project oogt het beeld na gebruik van Denoiser niet altijd even natuurlijk sommige huid-tonen ogen alsof de lichamen van plastic zijn. Dit heeft echter alles te maken met het feit dat ik de preset stand heb gebruikt. Als je de tijd neemt om met de slider te spelen dan kan je de plug-in hel subtiel toepassen zodat de huid-tonen natuurlijk blijven. Specifiek bij mijn project was de verkregen beeld indruk juist wel goed. Het paste wel bij de clip en werkte ook op die manier mee aan de sfeer van de clip.

Het is en technisch verhaal om uit te leggen hoe de plug-in haar werk doet. Eigenlijk is dat verhaal ook compleet oninteressant omdat het uiteindelijk maar om een ding gaat: werkt het? Het antwoord op deze vraag kan ik in kapitalen schrijven JA HET WERKT. Sterker nog ik wil er een uitroepteken aan toevoegen: Ja het werkt! Hoe een simpele plug-in het leven zo veel aangenamer kan maken. Sterker nog voor mij is Denoiser een reddende engel. Het pakket kan via het internet gedownload worden dus als het moment zich voordoet dat je midden in de nacht bezig bent om de laatste hand aan en montage te leggen. En je bij het afkijken van de montage bleek wegtrekt omdat het er allemaal niet uitziet vanwege de ruis: geen paniek bezoek de website van Red Giant en downloaden die Denoiser!

Comments are closed.