RAW VIDEO

DIT ARTIKEL IS VEROUDERD EN INGEHAALD DOOR DE TIJD

Na de Canon 5DMKII revolutie staan we nu midden in een nieuwe revolutie. Nog geen jaar geleden was het filmen in RAW alleen mogelijk met camera’s in de prijsklasse van pakweg 15.000 Euro+ maar RAW ligt nu ook binnen het handbereik van mensen die minder budget ter beschikking hebben.

Waarom RAW?
Mensen die fotograferen zijn waarschijnlijk al bekend met de grote voordelen die RAW tijdens de nabewerking te bieden heeft: een veel grotere speelruimte als het gaat om de correctie van belichting en kleurbalans. Opnames waarbij je tijdens het maken van de opnames een verkeerde witbalans hebt gebruikt? geen probleem in RAW krijg je de juiste kleuren weer terug. Onder- of overbelichte opnames? met RAW kom je een heel eind als je het beeld weer goed wil krijgen. Daarnaast ook de mogelijkheid om veel geavanceerder aan de slag te gaan met kleurcorrectie in het algemeen. Je kan er binnen een opname bijvoorbeeld voor zorgen dat heel specifiek de kleur van de lucht aangepast wordt zonder dat je daarbij de kleurbalans in de gehele opname veranderd. Kortom veel voordelen! Natuurlijk kleven er ook stevige nadelen aan het werken in RAW. De bestanden zijn veel groter qua omvang en dus zal je veel meer opslag capaciteit nodig hebben zowel tijdens de opname als tijdens de montage en de opslag van het materiaal als het gaat om het ‘back-uppen’. Daarnaast is er een veel grotere data-stroom nodig en dus moet je werken met kaarten en harde-schijven die deze snelheid aankunnen. Zelfs kan het noodzakelijk zijn om een krachtiger computer systeem aan te schaffen. En ten slotte zal je tijdens de montage veel meer tijd kwijt zijn dan wanneer je met Quicktimes werkt. De hele post-productie zal veel intensiever worden.

Wat zijn de opties?
Het is al weer een tijd geleden dat BlackMagic haar Cinema Camera’s heeft aangekondigd maar na een moeizame opstart periode als het gaat om levering zijn deze gunstig geprijsde camera’s ondertussen steeds beter leverbaar. Voor ongeveer 3000 Euro koop je nu een camera die ‘out-of-the-box’ in RAW kan opnemen. Maar nog interessanter zijn de meest recente ontwikkelingen waarbij het door het Magic Latern team is gelukt om een groot aantal Canon camera’s ‘te hacken’ en daarmee geschikt te maken voor het maken van RAW opnames. Op dit moment lijkt vooral de nieuwe Canon 5DMKIII de camera om te gebruiken als het gaat om RAW. Maar ook andere Canon camera’s lijken na wat aanpassingen in de firmware geschikt voor RAW. de ontwikkelingen gaan echter heel snel, het is een stroming die pakweg twee maanden geleden op gang is gekomen en bijna wekelijks is er weer nieuws onder de zon als het gaat om RAW en Canon.

Dat is ook de reden waarom er op dit ogenblik op deze HDSLR35 website nog geen uitgebreide artikelen over RAW filmen beschikbaar zijn. Naar verwachting zullen er binnen niet al te lange tijd RAW gerelateerde lessen op deze website verschijnen. Blijf de HDSLR35 website in de gaten houden en blijf op de hoogte!

Comments are closed.