PETROL BAGS PS615 **
Een warme jas
Een aantal weken geleden kreeg ik als eerst een pre-production model van de Petrol Bags PS615 in handen. En op het moment van dit schrijven is de PS615 nog steeds niet officieel verkrijgbaar. Ik heb dus wederom de eer om wereldwijd als eerst mijn mening over deze jas voor handheld recorders zoals de Tascam DR-100 en de Zoom H4n te geven. Naar aanleiding van mijn vorige bevindingen heb ik Petrol Bags een aantal aanbevelingen gedaan en nu ik de nieuwe versie van de PS615 in handen heb ben ik blij te merken dat er flink wat verbeteringen aan de beschermhoes zijn aangebracht. Bij de vorige test heb ik ook gebruik gemaakt van de Zoom H4n, bij de nu volgende review heb ik de hoes alleen in combinatie met de Tascam DR-100 getest. Ik weet op dit moment nog niet of de PS615 een universele hoes gaat worden of dat er aparte hoezen voor de Tascam en de Zoom gaan komen. Bij de Tascam DR-100 past de nieuwe jas echter stukken beter dan bij het pre-productie model.

Kluns bestendig?
Helaas heb ik ondervonden dat de Tascam DR-100 ondanks het degelijke uiterlijk toch een redelijk kwetsbaar apparaat is. Tijdens een opname heeft een collega de DR-100 helaas uit de handen laten vallen en daarbij is één van de microfoons beschadigd. En dat terwijl juist bij de DR-100 de microfoons zo goed beschermd lijken er zitten immers, zo op het oog, stevige beschermingsbeugels omheen. Helaas: ook een DR-100 kan vervelend vallen. Een beschermhoes zoals de Petrol Bags PS615 had een groot deel van de klap op kunnen vangen. Want dat is toch echt het eerste waaraan je bij het zien van de PS615 aan moet denken: dit zorgt voor bescherming. Nu ga ik er zeker geen val-test mee doen en mijn kostbare apparatuur als test-object gebruiken maar de randen van de PS615 lijken stevig genoeg om een goede bescherming voor de recorder te vormen. In iedergeval is de body van de recorder goed beschermd. De bovenzijde rondom de microfoons lijkt minder beschermd omdat daar geen dikke harde randen omheen zitten. Maar dan nog is het altijd een goede verbetering ten opzichte van een kale recorder. De voorzijde van de hoes is van transparant kunststof gemaakt en geeft goed zicht op het bedienings-paneel van de DR-100. Nogmaals ik heb deze keer geen test met de Zoom H4n gedaan. Deze recorder is anders van formaat dus de pasvorm zal daarbij anders kunnen zijn. Maar ik heb de indruk dat het bij de Zoom H4n ook goed zal gaan vooral ook omdat de voorkant van die recorder minder ruimte nodig heeft dan de DR-100.
Water en zand?
De hoes geeft als je de voorzijde bekijkt het idee dat deze ook waterdicht zal zijn. Dat is niet het geval: de zijkanten zijn open. Maar de voorzijde en de achterzijde zijn nu in iedergeval wel bestand tegen de eerste waterdruppels. En aangezien de camera’s nog slechter tegen vocht kunnen dan de recorders is het logisch dat je op zo’n moment de spullen toch in pakt om de opnames even te onderbreken om in de regenschaduw te gaan staan. Vuil en stof zullen zeker aan de voor en achterzijde veel minder invloed hebben op de recorder, deze lijken goed beschermd.


Toegang?
Mijn aller grootste klacht bij de bespreken van het pre-productie model dat ik een aantal weken geleden in de hand heb gehad was het probleem dat niet alle bedienings-knoppen van de recorder goed bereikbaar waren, deze werden gedeeltelijk of zelfs geheel door de hoes afgedekt. Dat probleem is nu totaal opgelost en alle knoppen die je veelvuldig nodig zal hebben zijn nu perfect te bereiken en de hoes zit nu zeker niet in de weg. Alleen aan de onderzijde wordt een klein deel van de XLR ingang afgedekt maar dat is niet hinderlijk omdat de opvallende oranje bandjes die daar zitten zo zijn gemaakt dat deze heel eenvoudig een klein stukje opzij geschoven kunnen worden. Dus daar zal je mij niet over horen klagen.

De bovenzijde van de recorder wordt rondom de microfoons afgedekt met een transparante kunststof flap welke weg geklapt kan worden als de microfoons nodig zijn om opnames mee te maken. Aan de achterzijde van de PD615 zit een beugel waarmee de hoes aan een riem gehangen kan worden. Altijd handig als je de handen vrij wil houden. De klep waaraan deze beugel is bevestigd kan weggeklapt worden zodat je goed toegang hebt tot de achterzijde van de recorder. En eigenlijk kom ik daar bij mijn enige kritiek punt op het huidige model van de PS615. De beugel en de flap die je weg kan klappen zijn redelijk stug en kunnen eventueel in de weg gaan zitten als je de recorder aan een boom-pole/hengel wil monteren. Op zich kan je de recorder gewoon goed monteren omdat de schroef bevestiging aan de onderzijde van de recorder gewoon goed toegankelijk is maar er hangt dan wel een stevige flap aan de onderzijde van de hoes en deze zou in de weg kunnen gaan zitten.

Bijkomend voordeel
Iedereen die de Tascam DR-100 tijdens het maken van opnames wel eens in de hand heeft gehouden zal achteraf gehoord hebben dat de Tascam heel erg gevoelig is voor contactgeluid. Als je de handen ook maar een beetje over de recorder beweegt of als er ander contactgeluid is dan hoor je dat stevig terug in de opnames. Deze hoes van Pertol Bags gaat dit voor een heel groot deel voorkomen. En zo zie je dat de functionaliteit van een hoes verder kan gaan dan waar deze in eerste instantie voor ontworpen is.


Conclusie
Petrol Bags heeft laten zien dat het pre-productie model op de belangrijkste punten is verbeterd en daarmee is deze hoes een aanrader geworden. Het is eigenlijk vreemd dat fabrikanten van recorders zoals de Zoom en Tascam zelf geen fatsoenlijke hoes meeleveren. Bij de Tascam zit weliswaar een opberghoes maar die zal alleen bescherming bieden tegen wat stof, verder komt de standaard Tascam beschermhoes niet. Petrol Bags biedt nu wat je recorder verdient: een hele stevige beschermende jas die goed past, handig in het gebruik is en er nog een keer aardig uitziet ook. De kleurstelling van bescheiden zwart met oranje accenten lijkt te zijn gemaakt voor Nederlandse gebruikers. De opvallende oranje kleur zorgt er voor dat de hoes bijvoorbeeld beter opvalt als deze in een donkere tas zit. Of als je de recorder uit de hand laat vallen dan zal deze met de oranje accenten goed opvallen. En het belangrijkste: de kans is groot dat de recorder het gewoon nog doet omdat de PS615 haar werk als body guard goed heeft gedaan. Niet op bezuinigen: kopen die hoes!

Onderstaand mijn feedback op het pre-productie model van de PS615. Belangrijk te weten en te onthouden: dit betrof een proefmodel en was juist bedoeld om te testen en te kijken wat er verbeterd kon worden. Bijna alle kritiek punten zijn verbeterd! Lees het onderstaande alleen om te lezen waar de PS615 vandaan komt!Voor aanvang
Voordat ik van wal steek met de review vind ik het belangrijk te melden dat ik de eerste persoon ben die buiten het bedrijf Petrol Bags deze PS615 in de handen heeft. Het zal duidelijk worden dat ik en aantal kritiekpunten op dit product heb maar het is belangrijk om dan in gedachte te houden dat het hier om een pre-productie model gaat en dat de kans aanwezig is dat men bij Petrol Bags mede aan de hand van deze review een aantal aanpassingen aan het product gaat doen.

Een compromis is nooit optimaal
Petrol Bags brengt met de PS615 en universele hoes op de markt voor handheld recorders zoals de Tascam DR-100 en de Zoom. En met deze openingszin van de review kom ik direct op het grootste probleem van deze hoes. Een Tascam DR-100 is geen Zoom, niet alleen verschillen de apparaten qua functionaliteit maar vooral ook qua vorm. Een universele hoes heeft dus als nadeel dat er altijd een compromis in het ontwerp moet worden gedaan. Was bij de ene recorder past als een maatpak is voor de andere recorder een convectie-pak of nog erger een te strak zittend pak dat je even hebt geleend om te dragen tijdens een officiële gebeurtenis. Het is dus nooit echt lekker. In dit geval is de pasvorm voor de Zoom een stuk beter dan die voor de Tascam maar nog steeds blijft het ook voor de Zoom een convectie-pak.

Battle damage
Alle apparatuur heeft op de duur te leiden aan het intensieve gebruik er van. Zeker als je beroepsmatig met apparatuur werkt begint het steeds meer gereedschap te worden en kan je de spullen lang niet altijd met fluwelen handschoentjes aanpakken. Camera’s en objectieven worden over het algemeen nog wel met enige voorzichtigheid gehanteerd maar een externe audio-recorder krijgt het al snel zwaar te voor duren en wordt geregeld even snel en achteloos opzij gelegd. Nu zitten er bij de meeste audiorecorders heel netjes een opberghoes. Nadeel van deze hoezen is dat je de recorder niet kan bedienen als deze in een dergelijke hoes zit. Deze hoezen zijn alleen voor transport bedoeld en tijdens het gebruik van de recorder heb je er helemaal niets aan. Petrol Bags springt daar slim op in, dit bedrijf dat een hele (grote) serie aan professionele tassen en hoezen aanbied heeft een op het eerste gezicht mooie hoes voor audiorecorders gemaakt. je stopt de recorder in de beschermende hoes en in principe hoeft deze daar nooit meer uit te komen.

Een misstap
Nu klinkt het in eerste instantie prachtig als een product universeel is, je weet dan immers dat je het product, in dit geval een hoes, voor meerdere toepassingen kan gebruiken. Het wordt echter een klein drama als de functionaliteit van de apparatuur in de hoes daaronder begint te leiden. Als je de Tascam of de Zoom het PS615 jasje aantrekt valt het ten eerste op dat zeker bij de Tascam de pasvorm niet optimaal is, het zit allemaal een beetje krap. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn want aan is immers aan. Het begint allemaal echter wel een probleem te worden als dit jasje een aantal essentiële knoppen, schakelaars en toegangen blokkeert. Het is als de trui die mijn oma ooit voor mij gebreid heeft, het was een heerlijke warme en mooie trui maar de ene mouw was een stuk langer dan de andere mouw. Met als gevolg dat de trui jaren ongedragen in de kast heeft gelegen. En mijn oma maar vragen of ik bij de volgende verjaardag die trui wilde aantrekken. Bij de Tascam heb je geen direct toegang tot de aan/uit schakelaar, wordt de opname volume knop half geblokkeerd en wordt het lastig om XLR pluggen in de recorder te steken. Bij de Zoom een vergelijkbaar probleem alhoewel ik wel moet zeggen dat er bij de Zoom wel mee te werken en te leven valt. Bij de Tascam zit het de werking echter echt in de weg. Als je niet bij de essentiële opname volume knop kan komen dan wordt het bijna onwerkbaar. Nu overdrijf ik wel met het woord onwerkbaar want het kan allemaal wel en je kan de knop nog steeds draaien maar naast dat de knop gedeeltelijk wordt afgedekt gaat het draaien van de knop ontzettend zwaar omdat deze bekneld zit in de hoes.

Waardeloos?
Is er dan alleen slecht nieuws over de PS615 te melden? Nee natuurlijk niet, ten eerste is Petrol Bags de eerste en vooralsnog de enige fabrikant die een dergelijke hoes maakt. Wat dat betreft geldt: in het land der blinden is één oog koning. De bovenzijde van de hoes kan open geklapt worden zodat de microfoons vrij komen en dus gebruikt kunnen worden voor een opname. Aan de achterzijde kan de hoes open geklapt worden zodat je toegang hebt tot het statief bevestiging punt en dus kan je de recorder bijvoorbeeld in de hoes laten zitten als je deze aan een boom bevestigd. Nadeel echter is dat de achterzijde alleen open geklapt kan worden en niet in het geheel verwijderd kan worden met een klittenband bevestiging. Want je blijft na het open klappen altijd met een onhandige flap aan de hoes zitten. En aangezien de hoes vooral ook erg stug en stevig is zit de klep nog meer in de weg dan wanneer het een slappe flap zou zijn. Over die stevigheid ga ik natuurlijk niet klagen want dat is alleen maar goed. Want één ding is duidelijk de hoes biedt zeker een goede bescherming aan de apparatuur.

Innovatie
Nu ben ik in het bezit van een grote Petrol Bags cameratas en daarin heeft men heel slim een lampje verwerkt die licht geeft in de tas. En dat is natuurlijk een hele slimme innovatie als het om tassen gaat. Wat dat betreft vind ik het jammer dat ik het gevoel krijg dat de PS615 een beetje inspiratieloos in elkaar is gezet. Het lijkt alsof deze met weinig liefde is gemaakt. Of het ontbreekt de ontwerper aan praktijkervaring met handheld audiorecorders. Ik zal Petrol Bags gratis een slim idee geven dat de hoes meteen een stuk beter en innovatiever maakt. De bovenzijde van de hoes kan zoals eerder vermeld open worden geklapt zodat de microfoons vrij komen. Waarom niet een hybride bovenzijde die ten eerste als bescherming dient maar binnen een handomdraai omgezet kan worden naar een ‘dode poes’? En daarmee meteen als ingebouwde windjammer kan dienen? Kijk dat zijn de extra’s waarmee je jezelf kan onderscheiden. Maar het begint allemaal natuurlijk met de basis, nogmaals en Tascam is geen Zoom. En dus is er maar één oplossing om tot een goed product te komen: maak GEEN universele hoes maar een hoes die op maat gemaakt is voor een specifiek apparaat. En natuurlijk gaan de kosten dan omhoog. Maar persoonlijk ben ik best bereid om meer te betalen voor een hoes op maat dan voor een universele hoes. De vraag voor een fabrikant is dan natuurlijk altijd of er genoeg vraag naar zo’n specifiek product is. Ik begrijp dan ook wel dat men voor een universele hoes heeft gekozen. Maar als de hoes helemaal op maat is en past als een maat kostuum dan zou ik daar in dit geval zeker een hoge waardering voor geven.

Update janurai 2012
Na intensief gebruik is de waardering voor dit product met twee sterren naar beneden bijgesteld. De pasvorm van de hoes is niet optimaal en is eigenlijk te krap voor de DR-100 daardoor zijn bepaalde functies slecht te bereiken. Daarnaast blijkt het LCD scherm van de DR-100 in de praktijk slecht leesbaar omdat deze gedeeltelijk door de Petrol Bags PS615 wordt afgedekt.
Comments are closed.