PETROL BAGS PD333 ****

Een trouwe reisgenoot
Als het gaat om het opbergen en transporteren van mijn apparatuur ben ik altijd al een groot voorstander van de Pelican cases geweest. Dat heeft alles te maken met mijn liefde voor alles wat stevig en degelijk is, niet voor niets rij ik in een Volvo. Maar na een intensieve dag van opnames kan je die zware koffers wel vervloeken, vooral als er geen wieltjes onder de zware koffers zitten moet je welhaast dagelijks in de sportschool zitten om voldoende getraind een filmset op te lopen. De Pelican koffers zijn ontzettend sterk en je hebt het gevoel dat de apparatuur optimaal veilig is opgeborgen maar in ruil daarvoor sleep je wel met een zwaar, groot en onhandelbaar object.

Er zijn voldoende situaties waarbij je juist licht en compact wil werken, voor die omstandigheden zoek je een koffer of tas die aan de ene kant voldoende bescherming voor de apparatuur biedt maar aan de andere kant niets als een zware loden bal aan je benen hangt. De Petrol Bags PD333 is mijn nieuwe trouwe reisgenoot als ik compact en licht wil werken. Als ik met mijn camera opstap ga voor een reportage en niet mijn hele collectie aan objectieven mee hoef te nemen of als ik de natuur intrek om landschappen op te nemen. Niemand loopt graag tientallen kilometers met een koffer die een gewicht van 10kg heeft. Dan ga ik liever op pad met mijn Petrol Bags die ik makkelijk over mijn schouders draag en toch ruim voldoende opberg mogelijkheden biedt.

Verdwaald
De Petrol Bags PD333 zit ingenieus in elkaar en zit vol met allerlei opbergvakken, ‘geheime’ luiken, ritssluitingen en sluitingen. Als ik dan een punt van kritiek op deze tas moet geven dan is het dat de tas misschien wel te veel handige opberg mogelijkheden heeft. Niet zelden rits ik het verkeerde vak open en blijk ik mijn accu’s net in een ander vak opgeborgen te hebben. Een kniesoor die daar over gaat klagen want de tas zit echt heel slim in elkaar. Je vraagt je af hoe een dergelijke tas ontworpen kan worden want het is een waar doolhof aan vakken. De binnenzijde van de tas is opvallend rood gekleurd en los van de vraag of je rood ene mooie kleur vindt is dit een goede keuze. Want door de rode kleur valt de apparatuur die er in zit goed op. Anders is dat bij tassen die bijvoorbeeld een donker grijze of zelfs zwarte binnenzijde hebben. Vooral als je in het donker werkt kan je dan flink moeten zoeken naar de spullen. In deze Petrol Bag steekt een zwart objectief lekker af tegen de opvallende rode achtergrond.

Even een muurtje plaatsen
De binnenzijde van de tas is heel eenvoudig geheel naar eigen wens in te delen. De verschillende compartimenten worden van elkaar gescheiden met ‘wanden’ die met klittenband aan elkaar gezet worden. Op deze manier kan je zelf de ideale indeling van je tas bouwen, het voelt een beetje als het bouwen van een huis met LEGO stenen. De gehele tas voelt voldoende stevig aan om je apparatuur veilig in te vervoeren. Sterker ik heb de tas een keer van flinke hoogte laten vallen en alle spullen kwamen ongedeerd uit de tas, en dus heeft deze de ongeplande val-proef doorstaan. De tas zelf is niet waterdicht, wel voldoende dicht om tijdens een normale regenbui mee buiten te lopen. Maar niet geschikt om mee door een tropische regenbui te lopen. Maar ook daarbij is Petrol Bags niet voor één gat te vangen, je krijgt bij deze rugzak een regenhoes. Aan de buitenzijde zitten ‘bungy jump’ koorden die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld een klein statief mee vast te zetten. Zelf gebruik ik deze koorden om simpele zaken zoals Gaffer-tape mee te bevestigen. Als leuk en handig extra-tje krijg je bij de tas een opberghoes voor vier geheugen kaarten. Op het eerste gezicht mag dit misschien een accessoires lijken dat niet vermeld hoeft te worden. Maar zelfs over deze kleine etui heeft men nagedacht want deze is met behulp van een klittenband strook eenvoudig in de tas vast te plakken.

En verder?
Wat valt er verder nog over deze tas te vertellen? Eigenlijk weinig het feit dat deze tas tot mijn favoriete reisgenoot is gebombardeerd zegt voldoende. Bij het klaar zetten van mijn apparatuur is het voor elke opnamedag de vraag: neem ik vandaag de handige lichte tas mee of ga ik de hele dag die zware koffer meenemen? Het antwoord op deze vraag wordt slechts gegeven door de hoeveelheid spullen die ik mee moet nemen. In de Petrol bag heb ik ruimte voor mijn camera, drie objectieven, mijn monitor, een hand vol accu’s en geheugen kaarten, mijn audio recorder en dan heb ik nog ruimte over voor wat ander ‘spul’. Mijn koffer gaat mee als ik mijn gehele collectie aan objectieven mee moet nemen en tijdens een opname dag een ruimte in kan richten waar ik al mijn apparatuur overzichtelijk kan opstellen. Dit schrijvende heb ik de Pertol Bags PD333 net ingepakt voor een opname tijdens een evenement later op de dag.

Update januari 2013
Na intensief gebruik is de waardering voor dit product met één ster verlaagt. Na vervuldig gebruik worden de scheidingswanden in de tas erg slap en begint de binnenzijde van de tas rommelig te worden. Het klittenband systeem dat wordt gebruikt om de wanden in de tas vast te zetten blijken in de praktijk niet voldoende te werken.

Comments are closed.