OBJECTIEF MODIFICATIE

Adapters
Als groot liefhebber van Leica objectieven heb ik een collectie Leica objectieven aangeschaft. Met behulp van een adapter kunnen deze objectieven aan DSLR camera’s verbonden worden. Deze adapters worden door verschillende fabrikanten geproduceerd en de prijs en kwaliteit van de adapters varieert. De adapters die door Novoflex worden gemaakt staan bekend als de beste adapters. Het werken met adapters kan echter omslachtig zijn, vooral als je slechts de beschikking hebt over één adapter en je tijdens elke objectief wissel ook de adapter moet overzetten. Vooral als er snel gewerkt moet worden gaat dat storend worden. Daarnaast kom je eigenlijk altijd handen te kort en sta je altijd te prutsen tijdens het wisselen van de adapter. Het risico dat daarbij een objectief uit de handen valt is altijd aanwezig.
Daarnaast is de pasvorm van de adapters nooit optimaal en deze zal zeker bij veelvuldig gebruik alleen maar slechter worden. Onder de naam Leitax worden adapters verkocht die de bestaande vatting van het objectief vervangen. Hiermee vervalt het gebruik van losse adapters en beschik je over een degelijke en duurzame oplossing. De pasvorm van de Leitax bajonetten is bijzonder goed.

CLA
Deze bajonetten kan je heel eenvoudig zelf plaatsen maar je kan ook de keuze maken om de objectieven naar een fototechnisch instrumentmaker brengen. Tijdens een zogenaamde CLA (Cleaned, Lubricated and Adjusted) behandeling wordt het objectief meteen ‘gereviseerd’. Door het gebruik van bijvoorbeeld natuurlijke smeermiddelen kunnen objectieven last van schimmel-aanslag krijgen. Vaak is deze aanslag in de eerste instantie niet zichtbaar maar als de schimmel zich uitbreid kan een objectief zelfs onherstelbaar beschadigd raken. Tijdens een CLA behandeling worden de objectieven onder andere gereinigd en ook eventueel aanwezige schimmel verwijderd. Daarnaast worden de objectieven van nieuwe smeermiddelen voorzien en indien nodig opnieuw afgesteld zodat bijvoorbeeld bepaalde spelingen of onnauwkeurigheden worden verwijderd. Zo kan bijvoorbeeld het focus-punt voor de stand oneindig aangepast worden .

Aansluitend kan je tijdens deze behandeling ook de Leitax bajonetten laten plaatsen. Er is echter nog meer mogelijk. Fotografische objectieven hebben een aantal nadelen ten opzichte van echte film en video-objectieven. Het diafragma werkt bij fotografische-objectieven met diafragma klikken. Het diafragma klikt tijdens het veranderen van het diafragma getal. Deze klik is echter uit een objectief te verwijderen en daardoor is het mogelijk om tijdens het filmen traploos het diafragma te verstellen. Als je met een objectief filmt dat diafragma kliks heeft dan zal je tijdens het diafragmeren altijd een harde overgang tussen de ene en het andere diafragma opening zien. Dit kan bijzonder storend zijn als je tijdens het filmen, met behulp van het diafragma, de belichting wil corrigeren. Als een diafragma echter traploos versteld kan worden kan je vloeiende aanpassingen aan de belichting doen.

Je kan de objectieven verder modificeren door bijvoorbeeld een ‘lens gear’ aan te laten brengen ten behoeve van Follow focus.

Comments are closed.