NEUS-MONDHOEK VERLICHTING

Het ontbreken van licht maakt het beeld, juist de plekken waar binnen een beeld minder of geen licht valt maakt het plaatje. Met een geheel vlakke verlichting waarbij je met heel zacht licht de onderwerpen binnen het beeld verlicht maak je een beeld plat en zal het gevoel van diepte minder zijn.

Een hele klassieke manier van verlichten is de neus mondhoek verlichting waarvan de onderstaande foto een goed voorbeeld is.

De korte kant
Om een beeld plastische te houden kan je het beste de korte kant verlichten. Wat is nu de korte kant? In de bovenstaande foto is het gezicht van het model naar rechts gericht (uitgaande van het model), de linker helft van het gezicht is naar de camera gericht. Dit noemt men de lange kant. De rechterkant van het gezicht is min of meer van de camera af gericht en dat noemt men de korte kant. Het is een hele klassieke manier van verlichten maar het geeft wel een heel mooi resultaat. Verlicht de korte kant van het gezicht zodat de lange kant van het gezicht niet het volle licht vangt. Hierdoor krijgt de lange kant veel meer tekening, vorm en detail.

De zon
Een natuurlijk licht komt van boven, als je gebruik maakt van zonlicht dan komt dat licht altijd van boven. Als je iemand vanaf de onderkant uitlicht zal dit heel onnatuurlijk overkomen en vervreemdend werken. Dus in de basis kan je het (hoofd)licht het best van boven naar beneden laten vallen.

De tang
Werk met een lichtbron die het hoofdlicht vormt. Ook hierbij moet je denken aan de zon, deze geeft het meest heldere licht. Er is echter maar een zon en het is heel onnatuurlijk als er twee of zelfs meer hoofdlichten worden gebruikt. En als je het helemaal extreem wil doen dan laat je twee hoofdlichten van twee verschillende kanten een model verlichten. Dit licht is dermate onnatuurlijk dat men het zelfs het duivelse licht noemt

De neus-mondhoek
Je stelt dus een hoofdlicht op waarmee je de korte kant van en model uitlicht. Als je een echt klassiek licht wil opstellen dan zorg je dat er op de lange kant van het gezicht licht valt dat een driehoek op de wang vormt. Dit licht valt precies op het oog en vormt een driehoek welke van de neus naar de mondhoek valt.

Accentlicht
Als je de beschikking over extra lichtbronnen hebt dan kan je dit licht als accent- of als effectlicht gebruiken. In het eerste voorbeeld is dit licht gebruikt om de achtergrond aan te stralen zodat de haren van het model los komen van de donkere achtergrond.

Comments are closed.