MUZIEKRECHTEN

Elders op deze website is al een artikel geschreven over de Buma/Stemra en het blijft een lastig ding: muziekgebruik in film- en videoproducties. Om alle problemen voor te zijn en om geheel zeker te zijn kan je het beste muziek gebruiken waarvoor je licenties hebt aangeschaft. Dit voorkomt naheffingen door de Buma/Stemra en zorgt er voor dat je de films zonder problemen kan vertonen en verspreiden.

Mobygratis
De meeste mensen kennen de artiest Moby: een muzikant met principes. Een aantal jaar geleden heeft Moby aangegeven dat zijn muziek niet meer voor commercials gebruikt mag worden. Hij draagt onafhankelijke filmmakers echter een warm hart toe. Via de website Mobygratis kan je gratis licenties aanvragen voor het gebruik van zijn muziek. Een mooir database met muziek die heel goed bruikbaar is.


AudioJungle
Mijn persoonlijke favoriet als het gaat om muziek waarvoor je de rechten voor een schappelijke prijs kan afkopen. Voor gemiddeld 14 Dollar per nummer kom je in het bezit van een licentie. De database bevat kwalitatief goede muziek en voor elke productie is er wel een stuk muziek te vinden.


The Tune Peddler
Voor een relatief laag maand bedrag kan je op deze site muziekstukken downloaden. De database is aanzienlijk kleiner dan die van bijvoorbeeld AudioJungle en persoonlijk vind ik de muziek minder goed. De licenties zijn echter wel heel goedkoop, dus als je een beperkt budget hebt kan deze site uitkomst bieden. De site zelf meld dat de muziek onder andere gebruikt is door Discovery Channel, History Channel, Nat Geo en dergelijke.


GregV
Klikken, downloaden en gebruiken en indien nodig de licentie afkopen of gratis te gebruiken als je netjes de credits vermeld. Dit is een data base van een gitarist dus het is allemaal gitaarwerk dat de klok slaat, echter wel goed bruikbaar en zeker de moeite waard om even te luisteren.


Incompetech
Gratis en veel, zeker de moeite waard vooral als je geen cent te veel wil betalen want de muziek is geheel gratis. Wees echter wel zo fair om een vrijwillige donatie te doen als je de muziek echter gaat gebruiken.

muziekrechten

Qmusic
Niet te verwarren met de radiozender, je betaald bij deze site voor je lidmaatschap (99 Dollar) en kan daarna 100 nummers downloaden. Dus 99 Dollar cent per nummer, niet moeilijk over doen! De database is stevig en er is vrijwel voor elke productie muziek te vinden. Ondanks het feit dat je moet betalen is deze database zeker de moeite waard. Voor mij was het een interessante ontdekking omdat de kwaliteit van de nummer goed is! Er zit lekkere muziek tussen die je ook gewoon lekker thuis kan luisteren zonder dat je deze persé onder een film moet gebruiken.


The Musicase
Niet goedkoop maar als je goed zoekt kan je leuke aanbiedingen tegenkomen. Vooral interessant als je SoundFX’s nodig hebt. Voor de muziek kan je beter op een van de andere vermelde sites kijken omdat de licenties niet echt goedkoop zijn.


Danosongs
Gratis gebruik als je netjes de credits vermeld. Een kleine database met muziek die interessant kan zijn, door de beperkte omvang redelijk snel te doorzoeken.


Purple Planet
Niet slecht zeker niet en gratis te gebruiken voor niet commerciele films. Als je de muziek wel onder een commerciele film wil gebruiken dan kan je de licentie voor een relatief laag bedrag afkopen. Kortom bezoeken en gebruiken de kwaliteit van de muziek is goed. Let op de directe link knop werkt niet altijd anders even handmatig het adres http://www.jewelbeat.com invoeren in de browser.


MusOpen
Klassiekemuziek, de rechten rondom klassieke muziek kunnen verwarrend zijn omdat de componisten over het algemeen al geruime tijd geleden zijn overleden maar je dan wel moet betalen aan de uitvoerende artiesten/muzikanten. Daar heb je hier geen last van alles is speciaal opgenomen en dus geheel rechtenvrij te gebruiken. Een leuk initiatief, de site navigeert en werkt echter wat minder maar ook deze site is de moeite waard vooral als je klassiekemuziek wil gebruiken.


JewelBeat
Niet gratis maar zeker niet duur en erg professioneel. Je betaald ongeveer 99 Dollar cent per nummer en ze bieden mooie opties aan. Bijvoorbeeld USB sticks en Hharddrives met muziek. Even goed uitzoeken wat de kosten precies zijn maar deze site is zeker de moeite waard en de muziek klinkt minder goedkoop dan die van andere aanbieders. Let op de directe link knop werkt niet altijd anders even handmatig het adres http://www.jewelbeat.com invoeren in de browser.


Digital Juice
Ik heb zelf nog geen gebruik gemaakt van deze aanbieder maar er kunnen op het internet goede berichten geleen worden over de pakketten die je kan aanschaffen. Inderdaad niet gratis en het is bij dee site niet even snel een stukje muziek luisteren zonder dat je eerst speciale software moet downloaden en installeren. Of het de moeite waard is? Geen idee.


Shockwave Sound
Niet gratis maar wel een hele grote database, de prijzen voor de licenties zijn vergelijkbaar met die van Audio Jungle. Zeker bij commerciele projecten moet je niet moeilijk doen over het betalen van een kleine vergoeding voor het afkopen van een licentie.


Josh Woodward
Hij vraagt er zelf om: “use and abuse”. Dus geheel gratis te gebruiken en dit zijn echte liedjes dus geen instrumentaaltjes maar echte liedjes met zang en alles er op en er aan. Zoals vermeld gratis te gebruiken maar het vreemde is dat je de nummers ook kan kopen voor 99 Dollar cent. Even uitzoeken hoe het precies zit met de licenties, 99 Dollar cent is echter ook bijna gratis. En eerlijk is eerlijk de muzikant verdient dit kleine bedrag, het lijkt een vrijwillige bijdrage (donatie).


Pacdv
Gratis en voor niets zoals men dat noemt. Niet de aller grootste database maar wel kwaliteit, bezoeken en gebruiken!

Comments are closed.