MOVIE STAR SLATE *
Hoe het altijd ging
Als je bij opnames gebruik gaat maken van en externe audio-recorder is het verstandig om gebruik te maken van een clapperboard of iets anders waarmee je tijdens de opnames een sync-signaal kan opnemen dat tijdens de montage gebruikt kan worden. Natuurlijk kan je, tijdens de montage, gebruik maken van speciale software om tijdens de montage de audio ‘automatisch’ synchroon te leggen met het beeld. Dit lijkt op het eerste gezicht een goede workflow maar hou er rekening mee dat software zoals PluralEyes flink wat tijd nodig kan hebben om het geluid te analyseren en daarmee synchroon te leggen. Het handmatig synchroon leggen van beeld en geluid kan een flinke tijdswinst opleveren.

Zoals aangegeven heb je dan minimaal een akoestisch signaal nodig om het beeld en geluid synchroon te leggen tijdens de montage. Bij het snelle reportage-werk maak ik daarbij gebruik van een wel heel eenvoudig hulpmiddel: een klikker die gebruikt wordt bij het trainen van honden, maar willekeurig elke klikker zal volstaan dus ook een speelgoed klikker die voor een paar Euro te koop is. Als je de opnames echter serieuzer gaat aanpakken kan je gebruik maken van en echt clapperboard.

Een clapperboard heeft als groot voordeel dat je daarop ook de nodige informatie kwijt kan, zo kan je bijvoorbeeld vermelden welke opname er op dat moment gemaakt wordt. De workflow ziet er dan als volgt uit:

– Op het Clapperboard vermeld je de benodigde informatie waarbij het bijvoorbeeld handig is om de scene en het nummer van de take te vermelden.
– De persoon die de clapper hanteert: ‘Geluid?’.
– De geluidsman start de audio-recorder en antwoord: ‘Geluid loopt!’.
– De persoon die de clapper hanteert: ‘Camera?’.
– De cameraman zet de camera in opname en antwoord: ‘camera loopt!’.
– De persoon die de clapper hanteert roept een aantal gegevens die op de slate staan: ‘Scene 15, exterieur, take 2’.
– De persoon die de clapper hanteert: ‘Actie!’ en slaat het clapperboard dicht.


Hoe men denkt dat het ook kan: de Movie*Slate

Note: Deze review is geheel toegespits op het gebruik van de applicatie in combinatie met een DSLR-camera. Bij het gebruik van en normale camera zullen de conclusies anders zijn!

De iPhone en de iPad zijn de laatste tijd helemaal ‘hot’ en je kan allerlei hele bruikbare en handige apps aanschaffen die je als filmmaker kan gebruiken. Een opvallende applicatie is in dat verband de Movie*Slate: een digitaal clappeboard dat bedoeld is om het echte clapperboard, met behulp van een iPhone of iPad, te vervangen. Laat ik de review starten met twee vragen die uiteindelijk ook de eind-conclusie van deze review zullen zijn:

1. Wat kan je er mee?
2. Wat moet je er mee?
Zie hierbij vraag twee als het antwoord op de eerste vraag, daarin kan je cynisme aflezen en zo is het ook bedoeld.

Laat ik beginnen met het antwoord op de eerste vraag. De Movie*Slate is een hele uitgebreide applicatie die veel mogelijkheden in zich heeft. Je kan de gegevens vermelden die je ook op een conventioneel clapperboard kan vermelden. Dus de naam van de regisseur, de cameraman, de naam van het shot en het nummer van de take. Maar met de Movie*Slate kan je nog meer.

Je kan tijdens de opnames de benodigde aantekeningen vermelden, zo kan je bijvoorbeeld een nadere omschrijving van de opname toevoegen en je kan de opname beoordelen met ‘sterren’. Het is zelfs mogelijk om met behulp van de ingebouwde memo-recorder gesproken aantekeningen op te nemen of om de set-noise op te nemen. Met behulp van de GPS-functie wordt vermeld op welke locatie de opname plaats heeft gevonden en het is zelfs mogelijk om foto’s, die je direct vanuit de applicatie kan nemen, toe te voegen.

Al deze gegevens worden opgenomen in een shot-log. In deze log-lijst worden alle gegevens duidelijk vermeld en het is mogelijk om deze log als Excel-bestand per email te verzenden en tijdens de montage te verwerken in bijvoorbeeld Final Cut Pro. De mogelijkheden zijn bijzonder uitgebreid, je kan zelfs kleurenbalken op het scherm tonen en natuurlijk de bekende klap met de clapper geven.

Kijk dat klinkt natuurlijk allemaal als het ultieme clapperboard maar je loopt in de praktijk al tegen een aantal problemen aan die de hele applicatie veranderen in iets dat niet meer is dan een leuk speeltje. Om te beginnen valt het gebruik met de iPhone eigenlijk direct af, het formaat van het iPhone scherm is zo klein dat het vrijwel onmogelijk is om het clapperboard goed in beeld te nemen. Tel daarbij de beperkte accu-capaciteit van de iPhone op en het is duidelijk dat dit geen werkbare workflow is. Hierbij stel ik mijzelf geeneens de vraag of het verstandig is om tijdens een opnamedag de hele dag met een iPhone in de hand te lopen, even een moment van onoplettendheid en de iPhone valt uit je hand en daarmee wordt de Movie*Slate in een klap een hele duur clapperboard.

Je kan Movie*Slate ook op de iPad gebruiken en daarmee heb je natuurlijk wel een groter beeldscherm in de hand en dus wordt het dan allemaal en stuk werkbaarder. Blijven echter de andere genoemde bezwaren. Maar daarnaast is er een nadeel dat nog veel groter is; het is niet mogelijk om direct vanuit de DSLR-camera een tijdcode te versturen. Dit brengt mij bij de voetnoot waarmee ik deze hele review ben begonnen. Met sommige video-camera’s is het mogelijk om de tijdcode die in de camera wordt gegenereerd wel te verzenden naar een ander apparaat. Kijk en dan kan de Movie*Slate echter wel in een klap interessant worden. Maar helaas deze optie bieden DSLR camera’s niet.

En dan nu eindelijk het antwoord op de tweede vraag die ik eerder in deze review heb gesteld: Wat moet je er mee? Dit is geen vraag dit is het antwoord op de eerste vraag. Je hebt helemaal niets aan de Movie*Slate. Of het moet zo zijn dat je de app wil gebruiken om de nodige administratie te verwerken. Je kan de app bijvoorbeeld perfect gebruiken om een log te schrijven. Allerlei leuke extra functies die ik nog niet heb vermeld ten spijt de applicatie is niet meer dan leuk speelgoed maar in de praktijk zal je de iPhone na een paar minuten weer in de zak steken en overstappen op een echt clapperboard. En als je dan helemaal geen clapperboard bij je hebt kan je altijd nog een stevige klap in de handen geven om een duidelijk akoestisch sync-signaal te geven. Dit schrijvende geef ik wel het advies om in dat geval gebruik te maken van de eerder genoemde klikker omdat het geluid van en klappende hand of knippende vingers, tijdens de montage, niet altijd handig te gebruiken is.

Wanneer is het prefect?
Het is jammer dat de applicatie zo tegenvalt maar wie weet welke mogelijkheden in het verschiet liggen. Boven aan mijn verlanglijstje: de mogelijkheid om met een DSLR camera (zonder gebruik te maken van externe apparatuur) een tijdcode te genereren en te delen. De mogelijkheid om het beeld van de iPone of iPad via bijvoorbeeld een HDMI kabel naar de camera te zenden zodat het beeld van de Movie*Slate direct opgenomen kan worden in de camera zonder dat daarbij het scherm van de iPhone of iPad gefilmd moet worden.

Comments are closed.