MOIRE & ALIASING

Moiré en Aliasing
Twee ongewenste effecten die bij het gebruik van DSLR camera’s nadrukkelijk en storend aanwezig kunnen zijn. In dit artikel geen uitgebreide omschrijving van de effecten en de oorzaken die er aan ten grondslag liggen maar slechts een aantal voorbeeld afbeeldingen die laten zien wat de effecten zijn.


Aliasing
Dunne rechte en strakke lijnen worden niet meer als een strakke lijn weergegeven maar worden een soort van blokjes die samen de oorspronkelijke lijn weergeven. Dit effect is minder goed zichtbaar en daarmee minder storend dan het moiré effect.

Moiré
Moiré openbaart zich als er dunne lijnen dicht bij elkaar liggen en is een direct gevolg van aliasing. Het bekende voorbeeld is het overhemd van een televisiepresentator dat een druk lijntjes patroon heeft en dat veranderd in een psygedelische afbeelding. Het effect ontstaat omdat de beeldsensor gemaakt is voor fotografie en dat men bij het opnemen van videobeeld een lagere resolutie gebruikt en dus niet alle informatie van de sensor verwerkt. Er worden beeldlijnen weggelaten en afhankelijk van de soort camera zal de niet gebruikte informatie samen gevoegd worden. Het klinkt stom maar de beeldsensor is eigenlijk te goed en neemt een te scherp beeld op. Je zal ook zien dat het moiré effect verdwijnt als het beeld minder scherp is. Je zou dus een softfilter voor het objectief of voor de beeldsensor kunnen plaatsen om zo een minder scherp beeld te maken en dus het moiré effect te verkleinen. Er zijn voor bepaalde camera’s speciale filters te koop welke in de camera zelf geplaatst moeten worden. Deze filters komen dan direct voor de beeld-sensor te staan en zullen het moiré aanzienlijk verminderen.

Comments are closed.