MICNOVA **
Ga er maar eens goed voor zitten: de kortste review ooit. HET WERKT!
Over sommige apparatuur valt bar weinig te vertellen maar toch kan het interessant genoeg zijn om er toch een review aan te wijden. En dat is het geval met de remote control interval timer van Micnova. Voor deze review heb ik geen vergelijkingsmateriaal als het gaat om het gebruik van andere timers. Maar zoals in de eerste regel al vermeld staat: het werkt.

De officiële timer van Canon kost ongeveer 130 Euro en deze timer is op dit moment slecht leverbaar. En dus een alternatief aangeschaft van Micnova die voor minder dan de helft over de toonbank gaat. Je hebt bij een timer niets te maken met de optische of mechanische kwaliteit. Het is slechts een stuk elektronica in een kunststof verpakking.

Ik heb de timer aangeschaft om timelapse opnames te kunnen maken en dus is er slechts een functie nodig. De timer moet met een vooraf ingestelde interval opnames maken. Bijvoorbeeld om de seconde en dat met een duur van en x-aantal opnames. Je kan de afstandsbediening ook gebruiken om opnames met een lange sluitertijd mee te maken. Bij dat soort opnames mag de camera absoluut niet bewogen worden en dus is het noodzakelijk om een afstandsbediening te gebruiken, op die manier maak je geen direct contact met de camera en voorkom je ongewenste bewegingen van de camera.

De afstandsbediening wordt overigens met behulp van een kabel aan de camera aangesloten. Een dergelijke aansluiting is betrouwbaarder dan een draadloze infrarood verbinding.

Het is heel eenvoudig om de afstandsbediening in te stellen met behulp van een bijzonder simpel menu kan je een aantal parameters instellen. Naast de eerder vermelde interval tijd kan je ook de aanvangstijd van de opnames instellen. Dit laatste kan handig zijn als je bijvoorbeeld de opkomende zon wil opnemen maar dan nog niet je bed uit wil. Je kan de opname sequentie dan automatisch op een vooraf ingestelde tijd laten aanvangen.

Alle tijden zijn instelbaar van 1 seconde tot 99 uur 59 minuten en 59 seconden. Voor normale timelapse opnames zal je vooral in de range van 1 seconde tot een halve minuut gaan werken. Voor extreme timelapse opnames waarbij je bijvoorbeeld een opname wil maken van een bloem die uitkomt kan je op een hogere intervaltijd gaan zitten. Elders op deze website zal een uitgebreid artikel over het maken van timelapse opnames geschreven worden.

De Micnova werkt dus prima als het gaat om de primaire taak. Valt er dan helemaal niets extra’s te vermelden over dit apparaat?

Jawel, het verbaast mij bijvoorbeeld dat de afstandsbediening niet uitgeschakeld kan worden. Nu zal het kleine LCD scherm heel weinig stroom consumeren, horloges werken immers ook maanden op een batterijtje. Maar het voelt toch vreemd als je de fotokoffer dicht doet terwijl je weet dat er nog iets aan staat.

De back light verlichting is erg mager en zeker in het donker is de display lastig af te lezen. De display is sowieso erg klein en priegelig net zoals de knopjes. Het is echter niet zo dat je de instellingen constant zal moeten aanpassen dus veel hinder zal je daar niet van ondervinden.

De plug waarmee de afstandsbediening aan de camera moet worden gekoppeld gaat een beetje lastig in de camera maar dit is beter dat dan een verbinding die ongewild verbreekt omdat de plug er uit valt. Het apparaat kan zowel met behulp van een geluidssignaal als met een knipperend lampje aangeven wat de status is. Dus je hoort een piep en/of ziet een lampje oplichten als er een opnames gemaakt wordt.

De gehele behuizing en knoppen voelen niet ontzettend stevig aan en het valt te verwachten dat een stevige regenbui het einde van de controler zal inleiden.

Maar agh wat wil je nog meer met een timer die in vergelijking met de officiële Canon timer echt een koopje is. Daarbij is het de vraag of de Canon timer beter is dan de Micnova, dus ik zeg met een citaat van M de Hond… DOEN!

Niets mis mee, het werkt, en het maken van timelapse opnames is erg leuk dus voor een paar tientjes heb je een speeltje in huis waar je seconden, minuten en tientallen uren zoet bent.

Update oktober 2012
de plug van de Timer is op onverklaarbare wijze kapot gegaan zonder dat er hardhandig of onvoorzichtig mee is omgegaan. Als gevolg daarvan is de waardering voor dit product met twee sterren verlaagt.

Comments are closed.