MAGIC BULLET LOOKS ****

Magic Bullet Looks
Magisch is het zeker deze toverdoos van Red Giant Software, of is het de doos van Pandora? Als je een beetje serieus met filmaken bezig bent zal je altijd tijd moeten investeren in een goede kleurcorrectie. Lang niet altijd het leukste werk en zeker ook niet het eenvoudigste werk. Of het nu gaat om het creeeren van een neutraal ‘plaatje’ of om het toevoegen van een eigen ‘sausje’, het zal tijdens de montage altijd flink wat tijd in beslag nemen. Voor het maken van een neutraal beeld waarbij het van belang is dat de helderheden, het contrast en de kleuren kloppen ben je vooral technisch bezig want de meeste gegevens zijn immers af te lezen op de vectorscope en de waveform-monitor. Als je een film van een herkenbare sfeer wil voorzien zal je juist weer meer beroep op je creativiteit moeten doen.

Een simpel zwart-wit beeld maken gaat over het algemeen heel eenvoudig maar als je er dan bijvoorbeeld een klassiek film gevoel aan toe wil voegen en dus een ‘korreltje’. Dan wordt het al een stevige klus om het beeld te maken dat je voor ogen hebt. Nog complexer gaat het worden als je bepaalde kleuren wil veranderen en het effect van een specifiek filter wil simmuleren. Magic Bullet Looks van Red Giant kan en gaat je zeker helpen. Nee het is geen doos van Pandora het is de toverdoos waar iedereen blij van wordt.

Het pallet
In een duidelijk overzichtelijk menu zitten allerlei preset filters die je met één druk op de knop over het beeld kan leggen. Er zijn eenvoudige filters die zijn opgebouwd rondom een selectie van drie basis filters maar er zijn ook hele complexe filters waarbij allerlei effecten worden gestapeld. Het contrast wordt aangepast, de helderheid, de kleuren, de scherpte en nog meer. Dus de preset filters zijn een opeenstapeling van andere filters. En dat alles met één druk op de knop zonder dat je er echt veel moeite voor hoeft te doen. Je kan als een ware artiest natuurlijk ook zelf allerlei filter gaan stapelen of de aanwezige presets geheel naar de hand zetten. Als je zelf gaat stapelen en schuiven dan zit je opeens wel met een doos van Pandora en moet je heel goed weten waar je mee bezig bent en is zeker ook technische kennis op het gebied van video-techniek noodzakelijk. Je kan zonder enige kennis aan bepaalde schuifknoppen gaan zitten maar dan wordt het wachten op de toevalstreffer. De grote hoeveelheid van tientallen presets maakt het zelf brouwen van filters echter niet noodzakelijk.

Het oordeel
Looks is voor mij een onmisbaar stuk gereedschap geworden dat ik naast Magic Bullet Mojo gebruik dat uit de zelfde fabriek komt rollen. Zoals ik in mijn review over Magic Bullet Mojo ook al heb geschreven: waarom was deze software tien jaar geleden nog niet beschikbaar toen ik zo’n beetje 24-7 voor omroepen en producenten zat te monteren? Het had mijn werk zoveel mooier kunnen maken. Bij alles was ik nu maak gaat de grote toverdoos open. Het ene moment gaat het om een simpel en subtiel effect en een volgend moment maak ik ales compleet hysterisch. Looks kan gebruikt worden in Final Cut, Adobe en gelukkig ook in mijn werkpaard Avid. Ik ben ontzettend blij en tevreden met en over Looks. Dat gaat dus een five star rating worden? Nee helaas niet en dat heeft niets te maken met de mogelijkheden en de looks van Looks maar met de prijs van het pakket. Je zal 400 Dollar voor het pakket moeten betalen, de software is het zeker waard maar het is toch ook een flinke investering. Ga je Looks daarvoor laten liggen? Ga je ergens een illegaal downloadje opsnorren? NEE!!! Gewoon aanschaffen en gebruiken je krijgt er zeker geen spijt van en het is elke cent meer dan waard. Het zal elke opname nog mooier maken dan deze al is, en van de prachtige vrouw in de voorbeeld afbeeldingen zelfs een prinses maken. Een dikke aanrader!

Comments are closed.