LOCKPORT *De zwakste schakel
Het is vrijwel altijd de zwakste schakel waar een ketting breekt en vaak is het lullige dat die ene ketting de hele machine tot stop kan brengen. Een van de zwakste schakels bij DSLR-camera’s is vaak de HDMI poort. En dat heeft er heel simpel mee te maken dat deze camera’s in eerste instantie bedoeld zijn om er mee te fotograferen en dan zal je en HDMI poort niet vaak gebruiken. Of het moet natuurlijk zo zijn dat je de foto’s die je hebt gemaakt graag afkijkt op een grote monitor of iets dergelijks. Wij als filmmakers zullen de HDMI poort veel eerder en vaker gebruiken, helemaal nu er naast de bekende monitoren ook steeds meer elektronische view finders verkocht worden.

Nu zijn er twee soorten HDMI poorten de eerste is de standaard poort die je ook op televisies en andere audio-visuele apparatuur tegen komt, in DSLR camera’s maakt men echter gebruik van mini HDMI poorten. En de naam zegt het meteen deze poorten zijn een stuk kleiner dan de standaard poorten. Het is ook wel logisch dat men voor deze pluggen gekozen heeft, ten eerste omdat, zoals eerder vermeld, veel gebruikers de poort niet nodig hebben. Maar daarnaast bespaart het veel ruimte in de veelal kleine camera bodies.

Klein is fijn is een gezegde maar in dit geval is klein vooral erg kwetsbaar. Als je gebruik maakt van de mini HDMI aansluiting dan is het eerste dat je op zal vallen dat de plug heel makkelijk uit de poort ‘valt’ er hoeft niet veel te gebeuren of je verliest het beeld op de monitor omdat de plug weer uit de camera is gevallen. Je zal echter bij het inpluggen van een HDMI kabel ook voelen dat de gehele constructie (mechanisch) niet echt solide aanvoelt. Als je de plug een beetje heen en weer beweegt heb je het gevoel dat de boel in de camera zelf heel makkelijk af kan breken. En helaas is deze veronderstelling juist, de HDMI poort is kwetsbaar. En bij normaal gebruik als je af en toe een HDMI kabel bevestigd zal het allemaal wel goed gaan. Als je echter geregeld kabels in en uit gaat pluggen dan wordt de poort toch erg zwaar belast. Bedenk daarbij dat je tijdens het filmen niet constant voorzichtig met de HDMI verbinding om kan gaan en je realiseert je dat schade aan de HDMI poort op korte of lange termijn onvermijdelijk zal zijn.

De LockPort
Met de LockPort kan de zwakste schakel binnen de ketting flink verstevigt worden en na de montage van de LockPort is niet langer de HDMI verbinding met de camera de zwakste schakel maar begin je helaas te voelen dat de verbinding op de monitor het zwakste is geworden. Heel simpel omschreven is de LockPort een klem die je aan de camera bevestigd, in deze klem zit een normale HDMI poort en deze zal de nieuwe aansluiting van de HDMI kabel worden. Er zijn verschillende uitvoeringen van de LockPort beschikbaar er zijn modellen die speciaal voor bepaalde base-plates zijn gemaakt. Het door mij geteste model is echter een universele poort die heel simpel onder de Canon 5D of 7D bevestigt kan worden. Aan de basisplaat zit een klem verbinding waarmee je een haakse HDMI plug stevig vast kan zetten. Je hebt een verbinding die naar voren gericht is maar ook een uitvoering waarbij de verbinding naar de achterzijde gericht is. Kortom voldoende flexibiliteit om de LockPort binnen bijna elke camera set-up te gebruiken. Het is even een priegel werkje om de poort goed te bevestigen maar dit is een klusje dat je slechts één keer uit zal moeten voeren want als de LockPort eenmaal bevestigd is zal je deze niet meer verwijderen. En de constructie is dermate sterk dat de boel er zeker ook niet vanzelf af zal vallen.

Moet dat nou?
Het is helemaal niet de vraag of je een Lock-Port wil aanschaffen in feiten is het een must om aan te schaffen. Natuurlijk als je geen gebrui maakt van een externe monitor of van een elektronische view finder dan zal je er geen nodig hebben. Maar als je echter geregeld gebruikt maakt van een HDMI verbinding dan is het noodzakelijk om de Lock-Port of een vergelijkbaar product te gebruiken. Is de Lock-Port perfect? ze doet haar werk goed het is alleen jammer dat de andere verbindingen die aan de zijkant van de camera zitten niet in en grote integrale module zijn meegenomen. Het zou handig zijn als alle aansluitingen in een groter blok vervangen/verlengd worden. Omdat de bovenste verbinding van de camera (de AV poort) niet in de plug is meegenomen ben je welhaast verplicht om een deel van de rubber afsluiting van de camera af te knippen. Als men en groot blok maakt waarin alle verbindingen verwerkt zitten dan zou je in een klap de gehele rubberen afdichting kunnen verwijderen. Dus makers van de Lock-Port: geef ons a.u.b. een Lock-Port+ die alle verbindingen vervangt! Voor de rest valt er weinig schokkends over de Lock-Port te vertellen, ze werkt goed en is mooi ontworpen dus het misstaat ook visueel gezien niet op de camera. De constructie is bescheiden van formaat en gewicht dus de Lock-Port zal je zeker niet in de weg gaan zitten.

Update!
De waardering voor dit product is met drie sterren naar beneden bijgesteld door problemen welke door schade die aan de camera is ontstaan. Bij mijn camera is de HDMI-poort kapot gegaan ondanks of is het dankzij de Lockport. Ik kan het niet met zekerheid zeggen maar ik heb het gevoel dat de HDMI-poort kapot is gegaan omdat ik de Lockport te stevig vast heb gezet aan mijn camera. Voorzichtigheid geboden! Door deze ervaring is de oorsponkelijke beoordeling van de Lockport naar beneden bijgesteld van drie sterren naar twee sterren. Nogmaals dit oordeel berust geheel op een vermoeden en de HDMI-poort kan ook vanwege een andere reden kapot gegaan zijn!

Comments are closed.