LOCK-CIRCLE ****Lock-Circle
Een body-cap voor 75 Euro?
Ja inderdaad en body-cap voor 75 Euro!
Zo veel geld voor een kapje waarmee je de camera af kan dekken?
Ja klopt een dop waarmee je de camera body af kan dekken als er geen objectief op zit!
Maar voor pakweg 5 Euro heb ik zo’n plastic dopje!
Dat klopt voor 5 Euro of zelfs minder heb je zo’n standaard plastic dopje, sterker ik heb er nog wel een gratis liggen. Ik gebruik namelijk de Lock-Circle, dat is niet zo maar een plastic afdek dopje het is een aluminium body-cap mijn cameraset compleet maakt!

Helaas ben ik er meer dan eens tegenaan gelopen: stof op mij beeld sensor. En dan vraag je jezelf elke keer weer af waar dat stof toch vandaan komt. Op mijn objectieven heb ik immers een paar dure doppen zitten die het glas perfect afdekken en daarmee voor bescherming zorgen en er voor zorgen dat er geen vocht en vuil op het glas kan komen. Toen ik op het internet de Lock-Circle zag kreeg ik een aha-erleebnis. Ik gebruikte de body-cap die standaard bij de camera zit en opeens was ik mij er van bewust dat deze wel eens van de camera valt. Als je de camera dan uit de koffer pakt hoef je de dop niet meer te verwijderen omdat deze los in de koffer blijkt te liggen. Heel vreemd dat ze van fabriek af doppen leveren die niet echt vast klikken zoals objectieven dat wel doen. Je draait de dop er op maar hoort niet de klik die je hoort als je een objectief aan de camera bevestigd.

Vakmanschap
De Lock-Circle is en aluminium body cap die het standaard plastic dopje vervangt. Natuurlijk kan je schrikken van de prijs maar als je de dop in handen hebt begrijp je en voel je dat dit niet zo maar een dop is. Het eerste dat opvalt is de vormgeving, de dop ziet er prachtig uit en geeft de camera een totaal andere uitstraling. De dop doet denken aan de body-caps die op 35mm filmcamera’s zit, deze camera’s zijn meestal voorzien van een PL-mount en dan zit daar altijd zo’n mooie dop op. Dat is de eerste indruk die de Lock-Circle zal geven. Door de ergonomie van de dop kan je deze veel makkelijker en beter vasthouden dan de standaard kunststof dop. Nu had ik over het algemeen nooit echt problemen met het verwijderen van de standaard body-cap. Sterker nog deze zit vaak zo lullig vast dat deze er bij wijze van spreken al vanaf valt als je er naar kijkt. En laat dat nou juist een probleem zijn van de standaard body cap. De Lock-Circle is een stuk groter en heeft zoals eerder vermeld een veel betere ergonomie dus als je in de vrieskou met een dik paar handschoenen staat te draaien kan je de kap ook heel eenvoudig verwijderen.

Maatwerk
De body-cap is heel mooi vervaardigd en als je deze op de camera draait voel je meteen dat het past als een paar een paar lekkere schoenen die je hebt ingelopen. De dop is zo ontworpen dat deze gelocked wordt als ze op de camera wordt gedraaid. Dus net als bij een objectief klikt deze vast en kan alleen verwijderd worden als je de daarvoor bedoelde knop op de camera body indrukt. Het blijft begrijpelijk dat er mensen zullen zijn die het bedrag van 75 Euro voor een body-cap te hoog zullen vinden. En als je het alleen voor de looks doet dan zit daar wel wat in. Kijk je echter beter naar de Lock-Circle dan zal je waarschijnlijk van gedachte veranderen. En laten we eerlijk zijn: als je een camera professioneel gebruikt dan begint dat op een gegeven moment een stuk gereedschap te worden. En met deze body-cap veranderd de camera is een steviger stuk gereedschap. Het grootste belang van deze dop is voor mij het feit dat de directe ingang van de camera veel beter is afgesloten. Ten eerste zal deze dop er nooit uit zichzelf afvallen en daarnaast is de pasvorm en daarmee de sluiting van body cap veel beter. Bij mij moeten ze niet aankomen met het verhaal dat de dop duur is, voor mij is de Lock-Circle het geld waard zeker vanwege het eerder benoemde probleem van stof op de beeldsensor maar ook omdat de camera er gewoon veel lekkerder uitziet. Het is wachten op het eerste bedrijf die dit product gaat kopiëren want zo uniek is de Lock-Circle zeker.


Comments are closed.