LIGHT LEAKS & FILM BURNS ***
Light Leaks & Film Burns
Soms kan je ze nodig hebben om een bepaalde sfeer neer te zetten of in sommige gevallen zelfs om een montage te redden: beeld effecten. Via het internet kan je allerlei ‘Stock footage’ aanschaffen die je als speciale effecten aan het beeld toe kan voegen. Het gaat dan niet om beeld effecten die je als plug-in binnen de montage software gebruikt maar om beelden die je bijvoorbeeld met een key over en bestaand beeld heen kan leggen. Een van de bekendste pakketten is Film Clutter van Art Beats. Dit pakket is echter kostbaar en je betaald 500 tot 1000 Dollar voor een collectie van 17-60 stuks aan footage. Ik moet zeggen dat de footage van Art Beats wel hel erg mooi is en de collectie bestaat uit leaders (aanloop stroken van 35mm cine-films), film burns, film grain en andere effecten die je bij 35mm cine-film tegen kan komen. Met dit materiaal kan je hele mooie effecten aan je film toevoegen. De drempel van minimaal 500 Dollar tot zelf 1000 Dollar voor een collectie effecten is natuurlijk wel hoog. Vooral ook omdat je lang niet alle effecten zal gebruiken.

Nu is het altijd mogelijk om het internet af te zoeken naar vergelijkbare effecten die gratis zijn. Maar gelukkig zijn er enthousiaste vakgenoten die tijd en energie steken in het ontwikkelen van hun eigen effecten. Via het forum van Cinema5D kwam ik een dergelijk pakket tegen.

Voor slechts vijf Dollar per bundel (er zijn vier bundels beschikbaar, gemiddeld 16 effecten per bundel) kom je in het bezit van een aantal Light Leaks & Film Burns. Deze effecten kunnen bij het maken van opnames met 35mm filmcamera’s ontstaan als er een licht-lek is. Bijvoorbeeld als de film belicht is geweest omdat de film cassette niet goed gesloten is geweest of omdat er een licht-lek binnen de camera zelf is waardoor er ongewenst licht van buiten naar binnen treedt. Het effect openbaart zich als licht/kleuren vlekken in het beeld.

De pakketten zijn samen gesteld naar de kleuren van de effecten, er zijn bijvoorbeeld pakketten met blauwe, rode en oranje effecten. Tijdens de montage ‘stapel’ je het effect boven het beeld waaraan je het effect wil toedienen. Bij Final Cut kan je het beeld automatisch bij het originele materiaal laten ‘optellen’ als je gebruik maakt van Avid dan kan je het effect met behulp van een key aan het beeld toevoegen. Ik kan nog heel veel woorden aan de effecten besteden maar in dit geval gaat het in eerste instantie om het resultaat van het effect. Onderstaand een aantal voorbeelden van de Light Leaks & Film Burns.

Het pakket is qua variatie van effecten minder uitgebreid dan het pakket dat Art Beats verkoopt. In dit geval zijn er alleen Light Leaks en Film Burns beschikbaar terwijl in het pakket van Art Beats ook film-kabels, film-grain en leaders zijn opgenomen. Maar wees eerlijk als je de prijs van vijf Dollar naast een prijs van 500 tot zelfs 1000 Dollar legt dan zie je direct dat je deze pakketten nooit met elkaar mag vergelijken. Maar waarom de pakketten ook niet vergelijken? Als je puur naar de Light Leaks en Film Burns kijkt dan doen de effecten van ‘Economy of Mercy Films’ eigenlijk helemaal niet onder voor de leaks en Burns van Art Beats. Natuurlijk alle effecten van Art Beats zijn echt en komen van authentiek 35mm filmmateriaal en de effecten van ‘Economy of Mercy Films’ zijn kunstmatig gemaakt. Wel leuk om te vermelden is dat de effecten niet met behulp van bijvoorbeeld After Effects zijn gemaakt maar dat ze in een donkere badkamer zijn opgenomen en dat de maker daarbij bewust Light Leaks heeft laten ontstaan.

Ik heb eigenlijk maar een korte en duidelijke conclusie: de Light Leaks en Film Burns van ‘Economy of Mercy Films’ werken prima en zijn zeker het geld meer dan waard. Daarnaast moet je natuurlijk altijd goede initiatieven van collega’s steunen… Kortom twijfel niet; haal vijf Dollar uit je spaarpot, ga naar deze website en schaf een pakket Leaks of Burns aan.

Comments are closed.