LETUS CAGE **
Hoe maak je van een Fiat een Hummer, of hoe maak je van je camera een werkpaard?
Je ziet binnen de accessoires die je voor camera’s kan krijgen allerlei trends. Wat dat betreft lijkt ook het filmen aan een bepaalde mode onderheven. Zo ook bij de rigs, cages en andere zaken waaraan je bijvoorbeeld rods kan bevestigen. Op een gegevn moment verschenen de complete kooiconstructies die de camera volledig omhullen. In deze review aandacht voor een van deze cages: de Letus cage.

Als je de kooi bekijkt zie je direct wat de twee hoofdfuncties van deze kooi zijn:
– De kooi dient als basis van een Rod-systeem waaraan accessoires zoals monitoren, audiorecorders en magic-arms bevestigd kunnen worden.
– De kooi dient ter bescherming van de camera.

Bescherming van de camera
Laat ik beginnen met het meest eenvoudige punt van de review: de bescherming die de kooi aan de camera kan bieden. De bescherming van de camera is met deze kooi werkelijk optimaal. Alleen het objectief dat niet in de kooi gevat is zal kwetsbaar blijven. Maar de camera zelf is fantastisch beschermd.

Ik zal er geen val-test mee uit gaan voeren maar de kooiconstructie is bijzonder degelijk en zorgt er voor dat de gehele camera beschermd is. De camera veranderd in het eerder omschreven werkpaard. Aan de onderzijde van de camera zal deze met een speciale quick-release aan de kooi bevestigd worden. Maar ook aan de bovenzijde zit de camera vast aan de kooi, met behulp van een verbinding die aan de flits-schoen van de camera bevestigd wordt zit de camera muurvast in de kooi.

Dit heeft echter wel als nadeel dat je de camera niet 1-2-3 in de kooi kan hangen. Het vergt de nodige tijd om je camera in een tank te veranderen. Een van de nadelen die hierbij vermeld moet worden is het feit dat de quick-release plate met behulp van en schroevendraaier aan de camera bevestigd moet worden en dat deze quick-release plate zelf, net zoals de flitsschoen bevestiging, juist weer met een inbussleutel vastgezet moeten worden. Dat betekend dat je altijd twee stukken gereedschap bij je zal moeten hebben om de gehele constructie op te bouwen.

Als de camera uiteindelijk in de kooi zit voel je aan alles dat je een stevig stuk gereedschap in handen hebt. En juist dit brengt mij tot een van de grootste min-punten van het systeem: het gewicht. De kooi is ontzettend zwaar en daardoor niet geschikt om te gebruiken als je opnames uit de hand of vanaf de schouder wil maken. Door het hele gewicht ben je bijna verplicht de camera vanaf een statief te gebruiken. Het gewicht van de hele kooi is dermate groot dat Letus eigenlijk verplicht moet worden om een grote oranje sticker op de verpakking van de cage te plakken, op deze sticker moet dan in hele dikke letters vermeld worden dat de kooi echt ontzettend zwaar is.

Natuurlijk komt de materiaal keuze de stevigheid en de stijfheid van de kooi zeker ten goede maar het had allemaal wel wat lichter gemogen. Sterker nog het het allemaal wat lichter gemoeten. Als ik een objectieve mening over de cage moet geven dan is dit een punt dat de kooi tot een afrader zal maken. Nogmaals de bescherming van de camera is bijna optimaal en als je vanaf een statief werkt is lijkt dit de perfecte basis voor rod-systeem.

Door de uitsparingen die in de kooi zitten blijf je zicht houden op de belangrijkste knoppen en schermen van de camera. De kooi zelf zit vol met ‘hard-points’ dus punten waaraan je allerlei accessoires kan bevestigen. De tap-einden die in de kooi zitten zijn stevig en hebben een aantal verschillende standaard diameters en schroefdraden. Kortom meer dan genoeg punten om de kooi leuk mee op te tuigen, een knappe jonge of dame die genoeg spullen heeft om de kooi volledig vol te hangen.

Basis van een Rod-systeem
Binnen de film-industrie werkt men met een aantal standaard accessoires, afmetingen en diameters en daardoor is het mogelijk om een universeel systeem op te bouwen waaraan zaken zoals Matte-boxen, shoulder-mounts en Follow-Focus systemen verbonden kunnen worden. Wat dat betreft kunnen de producenten van mobiele-telefoons nog veel leren daar lijkt elke fabrikant weer een eigen plug te gebruiken om laders mee aan te sluiten. So far so good… De Letus Cage voldoet in de basis aan de standaard die men binnen de film-industrie hanteert.

Echter… als je de basis universeel wil houden ben je wel verplicht om met een aantal producten van Letus te werken. Zo is er bijvoorbeeld de Quick-release plate waarmee de camera in de kooi bevestigd moet worden: dit is een Letus adapter en dus niet universeel met bijvoorbeeld een Manfrotto statief. Helaas betekend dit dat je bij het wisselen van de set-up in bepaalde gevallen de quick-release plate zal moeten vervangen.

Ernstiger echter is het feit dat Letus aan de bovenzijde van de cage gebruikt maakt van twee rods die op een minder gebruikte standaard afstand van elkaar zitten. De twee rods zitten op een grote, weliswaar standaard, afstand maar deze afstand kom je niet zo vaak tegen. Daarnaast maakt Letus gebruik van rods waarin een schroefdraad zit. Met behulp van dit systeem kunnen de rods verlengt worden. Het is echter niet mogelijk om deze rods te vervangen door rods zonder schroefdraad en daarmee maakt Letus het gehele systeem een stuk minder universeel.

Om aan de onderzijde rods te verbinden ben je weer afhankelijk van een speciale Letus verbinding en juist deze rods aan de onderzijde van de cage zijn belangrijk als je bijvoorbeeld gebruik wil maken van een Follow Focus. Kortom de Letus voldoet prima aan en aantal standaard afmetingen en verbindingen maar ondermijnt het product omdat je als gebruiken bijna verplicht zal zijn om meer producten van Letus aan te schaffen.

Conclusie
Wat valt er verder te vermelden over een stevige metalen constructie? Eigenlijk bijzonder weinig, nogmaals de kooi veranderd de camera in een ontzettend degelijk stuk gereedschap maar een aantal onmogelijkheden maken het gebruik van de kooi weer onpraktisch.

Wat dat betreft kan ik de kooi geen hogere waardering geven dan een vijfje en Letus daarmee met ‘strafwerk’ naar huis te sturen. In de basis is de kooi echter een fantastisch product en met een aantal aanpassingen zou ik het aan iedereen adviseren.

Op dit moment kan ik de kooi echter alleen adviseren aan mensen die met een studio set-up werken en vanaf een statief werken. Prima spul als je een speelfilm wil draaien en voldoende accessoires wil monteren en bovenal je camera indrukwekkend sterk wil maken. Bij de doorsnee gebruiker zal de kooi echter ongebruikt in de kast blijven liggen… jammer!

Ik moet wel erkennen dat de cage netjes en degelijk in elkaar zit en netjes is afgewerkt, wat dat betreft heeft Letus vakwerk geleverd. Tot slot is het belangrijk te vermelden dat de gehele constructie op maat is gemaakt voor 1 bepaald camera merk en type. Dus er zijn aparte kooien voor de Canon 5D en de 1D, ik wil de review niet te lullig afsluiten maar je kan jezelf afvragen wat je met de kooi moet doen als je over een aantal jaar een andere camera koopt.

Comments are closed.