LEITAX *****

Ga lekker vreemd!
Met deze opmerking ga ik vrienden maken: vreemdgaan moet je doen! vreemdgaan is goed en lekker! Waarom vast blijven zitten in wat gangbaar is? Mijn Canon 5D camera presteert veel beter met een Leica R of Zeiss ZF.2 objectief dan met een Canon objectief. Als het puur om fotograferen gaat zal je niet snel je heil moeten gaan zoeken in de klassieke objectieven van Leica en Zeiss. Tot mijn verbazing ben ik er namelijk achter gekomen dat de meeste fotografen alles lekker op auto-focus doen. Waar is die goede oude tijd van handmatig scherpstellen gebleven?

Als je echter gaat filmen met een DSLR dan is het een ander verhaal: auto-focus is niet bruikbaar en daarnaast wil je ook het diafragma lekker helemaal zelf in kunnen stellen. Elders op deze website voldoende verhalen over objectieven en de kwaliteit van Leica en Zeiss

Er gaat een wereld voor je open als je dergelijke objectieven gebruikt. Nadeel is echter dat de oude Leica R objectieven nooit zonder een adapter op je camera passen en dat als je een nieuw Zeiss objectief koopt je beter een ZF.2 objectief kan kopen (is Nikon vatting) dan de ZE versie (is Canon vatting). Dit heeft alles te maken met de manier waarop het diafragma bedient kan worden. Bij de ZF serie kan je het diafragma ook aan de buitenzijde van het objectief bedienen, en dat is wat wij als filmmakers willen zien!

Probleem is dus dat de Leica R en Zeiss ZF objectieven niet zondermeer op een Canon gebruikt kunnen worden en dat je een adapterring zal moeten kopen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf te kort doen en een goedkope ring kopen maar dan probeer je echt voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten. Ten eerste is de pasvorm van deze ringen vaak matig tot slecht en daarnaast is de constructie veelal embarmelijk. Je moet niet willen bezuinigen op een adapterring! Nu heb ik flink wat van deze adapters in de hand gehad maar telkens kom ik weer op de meest solide en beste optie uit: adapters van Leitax!

In tegenstelling tot alle andere adapterringen moet de Leitax adapter (semi) permanent aan het objectief bevestigd worden. Dus je schroeft deze adapter aan je objectief in plaats van dat je een ring hebt die je van je objectief kan halen. Dit betekend wel dat je een investering zal moeten doen in de zin van dat je voor elk objectief een aparte ring zal moeten aanschaffen. Bij de andere ringen zou je met één ring kunnen werken en deze telkens aan een ander objectief bevestigen. De praktijk leert echter dat dit een workflow met zich mee brengt die je niet wil hebben vooral niet als je professioneel werkt. Zie jezelf in het veld staan met camera in de ene hand, een nieuw objectief in de andere hand en dan met de voeten de adapterring verwijderen en aan het andere objectief bevestigen: lastig!

Afhankelijk van het merk objectief en de vatting plaats je de Leitax adapter over de bestaande vatting heen of je vervangt deze in het geheel. Bij de meeste objectieven is dit een klusje dat nog geen 15 minuten in beslag zal nemen. Er zijn echter ook merken (Contax naar Nikon, Leica R naar Nikon) die het je iets moeilijker zullen maken. Kijk vooraf eerst of de klus voor jouw configuratie eenvoudig zelf te doen is of dat je het objectief even naar een ‘lens-dokter’ zal moeten brengen. Ik ga het niet onder stoelen of banken steken: Ik ben een fan van de Leitax adapters en geef er blind een waardering van vijf sterren voor! Doe jezelf een plezier: koop een Leica R of Zeiss ZF objectief in combinatie met een Leitax en geniet!

De Leitax adapters zijn een stuk stevig gereedschap zonder losse en bewegende delen: het is een stuk metaal. Eenmaal aan het objectief bevestigd lijkt het niet alleen een originele bevestiging maar het voelt ook als een ‘van fabriek af’ bajonet. Geen speling zoals je die bij bijna alle andere ringen tegen zal komen: dit klikt stevig vast aan je camera body! Na het installeren ben ik geen problemen tegen gekomen en ondanks de dikte van de adapter stelt het objectief nog goed scherp over de gehele range. Als er al een alternatief voor de Leitax adapters is dan zal je je heil moeten zoeken in de dure adapters van Novoflex. Maar dan nog zijn deze geen partij voor de Leitax-es. Wat mij betreft genoeg ‘fan-talk’, niet twijfelen: kopen! Vergeet er echter niet een goede set schroeven draaiers bij te kopen want het is een beetje priegelen met de kleine schroefjes.

Comments are closed.