LCW FADER ND ***

3ster

Light Craft Workshop Fader ND MKII
Tijdens de workshops en seminars die ik geef wordt de vraag ‘Wat moet ik aanschaffen’ vrijwel altijd gesteld. En dan denkt men over het algemeen meteen aan ‘fancy dingen’ zoals follow focus, een complete rig of audio recorders. Maar mijn advies is om naast de camera en het objectief eerst vijf accu’s en voldoende geheugenkaarten aan te schaffen en daarna een ND-filter. Inderdaad een (Variabel) ND filter is onmisbaar als je met DSLR’s wil gaan filmen. Er komen zo veel situaties voor waarbij je simpelweg te veel licht hebt dat je de mogelijkheid moet hebben om het licht tegen te houden en daarvoor zijn Neutral Density filters onontbeerlijk. En inderdaad een ND-filter is niet echt ‘sexy’ in de zin van dat er wel interessantere zaken zijn die je aan kan schaffen. Met een nieuw aangeschafte follow focus of audio-recorder kan je nog leuk spelen maar een ND-filter voelt toch een beetje als een noodzakelijk kwaad, vooral ook omdat dit soort filters zeker niet goedkoop zijn. Reken op pakweg 150-200 Euro voor een instapmodel als het om variabele ND-filters gaat. De hier besproken filters van LCW vallen met een prijs van ongeveer 200 Euro in deze categorie van instappers. Voor filters van een gerenomeerd merk als Schneider betaald je zelfs een veelvoud.

Gewoon of Ultra
In deze test worden twee versies van de Fader ND MKII gebruikt, de normale versie en de ultra aversie. Het verschil tussen beide versies zit ‘m zoals de naam al doet vermoeden in het feit dat de Ultra nog meer licht tegen kan houden. Hoeveel stops exact dat kan je helaas niet aflezen en moet je in de specificaties nazoeken. Dat brengt mij meteen bij een kritiek punt want aan de filter zitten geen indicaties die echte stop waardes weergeven dus je kan niet zomaar zeggen ‘ik ga even drie stops knijpen’. Er staat weliswaar puntjes en een pijl aan de rand van de filterring maar ik heb niet het gevoel dat deze overeenkomen met F-stops. Maar als je naar de specificaties kijkt zie je dat de gewone MKII uitvoering 2 tot 8 stops aan licht kan tegenhouden en de Ultra uitvoering 8 tot 14 stops. Dus wat dat betreft vullen de twee filters elkaar precies aan en zou je er goed aan doen om beide filters aan te schaffen zodat je dan in het totaal een speling van 2 tot maar liefst 14 stops hebt. En daarmee heb je genoeg kracht in huis om zelfs op een hele heldere zomerdag nog met een open diafragma te kunnen filmen.

Neutraal
Het zit ‘m in de naam van de filters verscholen het zijn immers NEUTRAL Density Filters en dus behoren de filter neutraal qua kleur te zijn. De filters moeten dus licht tegenhouden zonder dat de kleur van het licht veranderd. En nu is juist dit een van de punten waarop het prijsverschil tussen de verschillende filters wordt gemaakt. Als je naar de onderstaande afbeeldingen kijkt zie je van boven naar beneden een opname zonder filter, een met de normale en een met de Ultra filter. En inderdaad de kleuren veranderen. Nu is het ook heel lastig om elke vorm van verkleuring tegen te gaan omdat variabele ND-filters ook een polariserende werking hebben en dan krijg je al heel snel te maken met kleurverschuivingen. De onderstaande test is puur technisch uitgevoerd en dan lijken de verschillen aanzienlijk.

In de praktijk
Nu gebruik ik de filters al een flinke periode in de praktijk en de kleurverschuiving is mij daarbij zeker opgevallen, maar als ik eerlijk ben moet ik zeggen dat ik het eigenlijk wel een mooi effect vind. Sterker ik heb het gevoel dat het beeld er bij de door mij gebruikte camera-instellingen (picture style en tweaks) er juist mooier uitziet. Zo nu en dan zet ik het filter er alleen al vanwege de kleuring op. Dit is allemaal natuurlijk puur persoonlijk en eigenlijk hoort er geen verkleuring plaats te vinden en wat de een mooi vind kan de ander juist weer lelijk vinden. Maar het is wel iets waar je bij aanschaf rekening mee kan houden. Wil je minder verkleuring? dan zal je ongeveer 400 Euro voor en Schneider filter moeten betalen.

Vignetering
Een ander effect waar je vooral bij de hogere index-standen last van zal gaan krijgen is vignetering. In de bovenstaande afbeelding is het effect duidelijk te zien. Een effect dat je bij Polarisatie-filters ook tegen zal komen en dit is iets waar je mee hebt ‘te dealen’ omdat het inherent is aan de manier waarop dit soort filters werken. Ik zal het filter hier dan ook niet op afrekenen alhoewel ik eerlijkheidshalve wel moet bekennen dat ik geen mogelijkheid heb gehad om een duur Schneider filter op dit soort fouten te testen. Dus het zou kunnen dat het effect bij die filters minder aanwezig is, maar daar kan en durf ik in deze review helemaal niets over te zeggen.

Scherpte?
In deze test zijn de filters gebruikt op mijn Zeiss 50mm Makro objectief en dat objectief staat bekend om de hoge scherpte. En eigenlijk is dat ook een van de punten waarop je kan beslissen om te investeren in duurdere objectieven. Dan is het natuurlijk wel van belang dat de kwaliteit van de scherpte en van het beeld in het algemeen niet helemaal in elkaar dondert omdat je een filter gebruikt. In de bovenstaande afbeelding kan je de scherpte beoordelen. Beden hierbij dat het hier om foto’s gaat en dat de scherpte bij video-opnames altijd lager zal zijn. Wat dat betreft kan een goed objectief ook een overkill zijn omdat de resolutie en scherpte bij video aanzienlijk lager is dan bij fotografie. Als ik de bovenstaande afbeelding heel kritisch bekijk zou ik een afname van de scherpte kunnen waarnemen. Maar deze is minder sterk dan dat men in andere reviews op het internet doet voorkomen. Ik vind het allemaal niet zo dramatisch. Wat mij wel opvalt is het gevoel dat ik heb: het voelt alsof het beeld ‘gesmeerd’ is. Gesmeerd? wat bedoel ik daarmee? jé hoe omschrijf ik dat goed? Het voelt een beetje wolliger aan en wat dat betreft zou je weer wel kunnen zeggen dat de scherpte minder is geworden. Ja als ik bij nader inzien nog een keer kritisch kijk moet ik toch stellen dat het beeld minder scherp is geworden door het gebruik van het filter. Is het dramatisch? Nee eigenlijk niet alhoewel je natuurlijk het liefst een maximale scherpte hebt.

Eindoordeel
Tja wat valt er verder nog over de filters van LCW te zeggen? Ik gebruik ze naar tevredenheid maar moet ook erkennen dat ze zeker niet optimaal zijn. Maar het heeft allemaal toch ook met het budget te maken. Mag je een filter van 200 Euro rechtstreeks met een filter van 300 of zelfs 500 Euro vergelijken? Los van de eerder genoemde schoonheidsfoutjes werkt het allemaal goed genoeg en natuurlijk zijn er altijd punten om te verbeteren, de filters zouden wat eleganter kunnen zijn, schaal/index aan de randen kunnen duidelijker en beter zijn vandaar dat ik de filters met drie sterren wil beoordelen hierbij hou ik sterk rekening met de prijs van de filters maar hou ik voor LCW ook voldoende ruimte over om met betere filters op de markt te komen die dan net een hogere waardering kunnen krijgen. Qua drie sterren beoordeling kan ik er niet het ‘predikaat’ aanrader aanhangen want daar moet je minimaal een vier sterren beoordeling voor hebben. Maar stiekum zijn deze filters wel een aanrader voor de beginnende filmers en mensen die een minde ruim budget hebben.

Comments are closed.