LCDVF ****
Het bewijs dat niet alle camera accessoires een fortuin hoeven te kosten; de LCDVF doet waarvoor deze gemaakt is maar dan voor de helft van de prijs. Het scherpstellen op het kleine scherm van een DSLR camera kan in sommige gevallen lastig zijn. Over het algemeen kom je een heel eind als je een beetje scherpe blik hebt maar als je buiten staat en er veel zonlicht is dan kan het lastig worden om het scherm goed te bekijken. Of op de momenten dat de scherpte bijna op de millimeter nauwkeurig moet liggen. Dat zijn de situaties waarbij je een view finder kan gebruiken die je aan het lcd scherm van je camera monteert.

Simpel en effectief
Je merkt aan alles dat deze view finder is ontworpen en ontwikkeld door iemand die zelf ook met DSLR camera’s filmt. Bij sommige ontwerpen die er fantastisch uitzien vraag je jezelf soms af wat voor soort techneut het product heeft ontworpen omdat het in de praktijk totaal onpraktisch is. Het kan niet anders dan dat de LCDVF door een vakgenoot is ontworpen. Het zijn van die hele kleine dingen waar je dat uit op kan maken. Bijvoorbeeld de manier waarop de view finder aan de camera gemonteerd moet worden. Bij andere fabrikanten zie je goed bedoelde constructies die je onder de camera moet monteren. En dan is het theoretisch gezien heel makkelijk om de betreffende view finder te monteren en te demonteren. Nadeel van dit soort constructies is dat je camera daarmee bijvoorbeeld een halve centimeter hoger komt te staan. Bijvoorbeeld omdat de quick release verbinding een hoogte van een halve centimeter heeft. Nu zou je kunnen denken dat dit niets uitmaakt tot het moment echter dat je een volledige camera rig gaat opbouwen. Het kan dan zo zijn dat de as van het objectief niet meer goed uit te lijnen is met een matte box of een follow focus unit. Alles staat immers een halve centimeter hoger op de poten. Of het moment dat je gebruik wil maken van een battery-pack die door camera fabrikanten zo mooi opmaat worden gemaakt dat ze precies onder de camera passen.

Bij de LCDVF heeft men de verbinding met de camera echter veel eenvoudiger en ook veel slimmer gemaakt. Aan de achterzijde van je camera plak je een bijgeleverd metalen frame en in de view finder zitten vier magneetstrips verwerkt. De hele view finder plakt als het ware aan het frame. Hoe simpel, hoe doeltreffend? Niets geen ingewikkelde en vaak kostbare constructies: gewoon heel eenvoudig een magnetische verbinding. Nu waren er vlak na de release van deze view finder mensen die bang waren dat het magnetische veld van de zoeker de camera zou kunnen beschadigen. Het product wordt echter door een grote groep mensen gebruikt en ik heb er tot op heden nooit een klacht over gelezen dus ga er maar van uit dat het magnetisme de camera niet zal beschadigen.

Wat doet ie?
De LCDVF vergroot het beeld van je lcd scherm ongeveer tot 220% en dus heeft het scherm opeens een formaat dat en stuk makkelijker werkt. De lens die in de view finder zit is volgens de fabrikant speciaal geslepen en gecorrigeerd op chromatische fouten. Dat zijn dingen die ik dan maar aan neem. Waar het mij om gaat is dat het een duidelijk beeld geeft. En dat is wat de LCDVF doet, het geeft een goed zicht op het scherm. Het kan echter lastig zijn om in één oogopslag het gehele scherm te bekijken maar dat is een verschijnsel dat vrijwel alle zoekers hebben. De binnenzijde van de zoeker heeft een beetje de neiging om te reflecteren maar dit is niet echt storend en ik kan mij voorstellen dat je dit zelf heel eenvoudig kan oplossen door de binnenzijde van de vier finder met matte (schoolborden) verf van en matte laag zwarte verf te voorzien. Echter heb ik de behoefte tot deze actie nog niet gehad. Het werkt gewoon prima.

De kracht van een eenvoud
De zoeker is zo heerlijk eenvoudig qua ontwerp en constructie, een verademing om te zien dat er ook spullen gemaakt worden die niet voorzien zijn van allerlei glimmende knopjes en gadgets. De zoeker is heel eenvoudig recht-toe recht-aan geen poespas het doet waar het voor gemaakt is. De zoeker heeft een handige vorm die niet snel in de weg zal zitten en heeft een prettige lengte waarmee je de camera in een lekkere positie kan houden terwijl je een opname maakt. Als je volledig handheld draait dat biedt de zoeker een extra contactpunt met het lichaam en dat zal de stabiliteit van de opname verhogen. Om de oogschelp zit een opvallende rood gekleurde afwerking die doet denken aan de zachte oogschelpen die je bij echte filmcamera’s ziet. Je ziet vaak dat men een op maat geknipt stuk zeemleer gebruiken om rond de zoeker te plaatsen. Dat kan natuurlijk ook bij deze zoeker, men doet dat overigens om ooginfecties te voorkomen. je kan jezelf voorstellen dat een dergelijke oogschelp bij veelvuldig gebruik vies kan worden. Of wat te denken van en collega cameraman die met en ontstoken oog aan dezelfde zoeker heeft gezeten? De hele zoeker is heel eenvoudig 180 graden te draaien en daarmee voor zowel rechts- als linksogige mensen te gebruiken.

Niets te klagen?
Is er dan helemaal niets op deze view finder aan te merken, gaat het hier om het perfecte product? Ja er is een opmerking: er is geen mogelijkheid om de dioptrie van de zoeker aan te passen en dat kan lastig zijn voor mensen die een bril dragen. Nu is het gebruik van een dergelijke zoeker met een bril op de neus heel lastig dus zal je brilloos door de zoeker moeten kijken. En dan kan het met slechte ogen lastig zijn om een scherp zicht op het scherm te hebben. Deze groep gebruikers valt dus af bij de LCDVF, mensen met scherpe ogen of contactlenzen zullen hier echter totaal geen probleem mee hebben. Een andere klacht die je bij veel view finders tegen komt is condens in de zoeker. Nu ben ik dat bij deze zoeker nog niet tegen gekomen maar ik moet er wel eerlijk bij vermelden dat de zoeker wat dit betreft nog niet het vuur aan de schenen is gelegd. Als ik in de toekomst last van condens krijg zal ik dat zeker als toevoeging aan deze review vermelden. En als je het een echte klacht mag noemen: de bijgeleverde buidel waarin je de view finder kan opbergen is precies om maat gemaakt voor de view finder maar dan wel zonder de bijgeleverde zachte oogschelp. Als je deze op de zoeker laat zitten wordt het proppen om de boel in de buidel te krijgen. Een kniesoor die daar echter over gaat klagen.

Verder nog iets?
Eigenlijk valt er weinig over de zoeker te zeggen. Er kan een angst bestaan dat de zoeker door de magnetische verbinding makkelijk van de camera zal vallen. Mij is dat tot op heden nog niet gebeurd maar er zit een koord aan de zoeker vast dus als je deze om de nek doet of als je deze aan de camera bevestigd dan zal de zoeker niet snel op de grond vallen. Daarbij heeft de LCDVF een degelijke constructie die wel tegen een stootje kan. Het feit dat de zoeker heel eenvoudig te bevestigen is en heel eenvoudig te verwijderen is is een groot pluspunt van de zoeker want tijdens de opnames zal je de zoeker niet de hele tijd aan de camera laten zitten dus dan is het goed als deze eenvoudig bevestigd kan worden. Voor 99 Euro krijg je deze goede zoeker inclusief een opbergbuidel, schoonmaak doekje, een oogschelp en een extra raam om de zoeker aan de camera te bevestigen. Ik zeg niet twijfelen voor dat geld val je jezelf zeker geen buil. En er zijn ongetwijfeld zoekers die veel geavanceerder zijn maar daar betaal je dan wel meteen de hoofdprijs voor. Kijk uit: er wordt gewaarschuwd voor mensen die namaak LCDVF’s verkopen. Het betreft hier Chinese imitatie die gewoon onder de naam LCDVF wordt verkocht, het advies is om rechtstreeks bij LCDVF te bestellen.


Tot slot een waarschuwing voor view finder gebruikers in het algemeen: Je kan op het internet berichten vinden van mensen bij wie het LCD scherm is ingebrand omdat het zonlicht dat aan de achterzijde direct in de zoeker straalde als een brandglas ging werken. Zorg er altijd voor dat er nooit rechtstreeks zonlicht recht in de zoeker straalt. Dit is een waarschuwing voor ALLE zoekers!

Comments are closed.