LANPARTE HANDGRIPS **

Een korte verklaring
Na het publiceren van de onderstaande review werd ik er door een van de leveranciers op gewezen dat het betreffende product al vervangen is door een opvolger. En er werd mij openlijk gevraagd wat het nut van deze review nog zou zijn. Het is voor mij echter altijd het doel geweest om eerlijke en oprechte reviews te schrijven. Als men een product vervangen heeft door een nieuw ontwerp dan kan men altijd ‘revanche nemen’ en dat product ter review aanbieden.

Lekker in de hand
Als je een rig opbouwt komt er vrijwel zeker een moment dat je handgrips wil gaan kopen. Sterker een set goede handgrips is misschien zelf wel het eerste wat je zal aanschaffen. In deze review aandacht voor de Lanparte Universal handgrips. Over smaak valt altijd te twisten maar bij Lanparte maakt men producten die er zeker niet slecht uitzien. De gehele Lanparte serie is te herkennen aan de groene accent kleuren die gebruikt worden. Nu is het opvallend dat Chinese fabrikanten voor sommige producten de meest vreemde en knallende kleuren gebruiken. Ik heb zelfs al rig-onderdelen gezien die van een opvallend paars/roze kleurtje waren voorzien. Het Lanparte groen valt ook zeker op maar wat mij betreft is het wel ‘te pruimen’ alhoewel ik toch meer van industrieel zwart ben. Lanparte levert een zeer complete range aan producten die qua prijs in het middensegment vallen. Van externe power units, follow focus units tot complete rigs en de kleinste koppelstukjes, bij Lanparte kan je eigenlijk alles aanschaffen. Wat dat betreft een one-stop-shop.

De eerste impressie
Het lastige is dat je de meeste onderdelen voor een rig alleen via het internet kan kopen en de spullen voor aanschaf bijna nooit in de hand kan nemen om er aan te voelen. Zo ook met de Lanparte spullen die alleen via een aantal online shops te koop zijn. Wat mij bij het zien van de afbeeldingen meteen het meeste aansprak was de bal/kogel verbinding waar men gebruik van maakt. Dit zorgt in principe voor maximale verstel mogelijkheden zodat de stand van de hendels geheel naar wens gesetld kunnen worden.

Met de deur in huis
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit product bevalt niet goed, het klinkt lullig en het is ook niet leuk om een lage beoordeling over een product te moeten geven, vooral als je er toch een aardig bedrag voor hebt moeten betalen.

Om te beginnen draaien de kogel-gewrichten heel stroef en dus moet je flink wat kracht gebruiken om de hendels in de juiste stand te zetten. Het zijn geen vloeiende bewegingen maar het ‘hakkelt’ en dus is het best lastig om alles precies in de juiste stand te krijgen. Nu hoeft dat geen probleem te zijn want afstellen doe je in principe slechts één keer omdat je dan de beste werkhouding hebt bepaald. Daarna hoeft de boel eigenlijk niet echt versteld te worden. Natuurlijk zal je zeker in de begin periode af en toe wat kleine aanpassingen maken tot het moment dat alles lekker in de hand ligt. Vanaf dat moment is het: vast = vast.

En juist in dat ‘vast = vast’ zit het grote probleem want vast is helemaal niet vast en het is vrijwel onmogelijk om de grips echt solide te fixeren. Al tijdens de eerste praktijk dag zwenkte de hendels vrijwel direct in allerlei posities. En dat is natuurlijk tegenstrijdig met de eerdere klacht dat alles heel stroef te verstellen is. Maar het blijkt in de praktijk zo te zijn dat de hendels tijdens het gebruik toch niet vast genoeg zitten. En dus blijf je corrigeren en probeer je de knoppen waarmee je alles vast kan zetten nog een extra strak vast te draaien. Op een gegeven moment heb ik er zelfs een inbussleutel bij gepakt om alles nog strakker vast te zetten, zelf dat was niet echt genoeg en aan de beschadigingen aan de groene knoppen kan je zien dat ik uiteindelijk zelfs een grote waterpomptang heb gebruikt om alles echt goed vast te zetten.

En bleef het maar bij dit probleem want misschien nog wel slechter is de verbinding waarmee de hendels aan de rods vastgemaakt moeten worden. Ook hier is het vrijwel onmogelijk om de boel op een normale manier vast te zetten. De gaten waarmee de hendels rondom de rods geschoven moeten worden zijn qua toleranties niet zo nauwkeurig als dat je zou willen. Het past allemaal net niet helemaal lekker. Eerlijkheid dient wel te zeggen dat de producten van Lanparte een stuk voordeliger zijn dan menig concurrent en dus ook hier geld: kwaliteit heeft haar prijs.

De conclusie
Nu valt er al weinig over handgrips te vertellen maar ik kan heel kort zijn over deze Lanparte handgrips: ze zijn niet goed genoeg. Juist omdat het ook over een relatief simpel product gaat kan je qua oordeel ook lekker simpel zijn. Het moet gewoon werken, niet meer en niet minder. En als het dan al bij de basis fout gaat rest mij niet meer om dit product met twee sterren te beoordelen! Het kan er voor de rest allemaal nog zo leuk uitzien en solide aanvoelen maar als het niet doet waar het voor is ontworpen dan is het gewoon niet goed, niet meer en niet minder.

Ik ben vrijwel zeker niet de enige met deze klacht want Lanparte heeft ondertussen een nieuwe versie van deze handels op de markt gebracht waarbij de kogelgewrichten door een totaal andere constructie zijn vervangen. Het is te hopen dat de nieuwe versie van de hendels wel aan de verwachtingen voldoen. Sommige leveranciers verkopen de door mij besproken versie van de handgrips ook niet meer. Er zijn echter nog winkels die ze nog steeds verkopen, en op de website van Lanparte zelf worden deze falende handgrips ook nog steeds getoond en aangeboden. Ik neem de uitdaging voor een nieuwe review graag aan als Lanparte mij de nieuwste versie van de grips stuurt, bring it on!

Comments are closed.