JBK LENSGEAR ****

Draaien maar
Follow focus units kunnen best duur zijn maar je hebt niets aan een flinke investering in de FF unit als er rondom het objectief geen goede lensgear zit. Een Follow Focus unit en de bijbehorende lensgear vormen een twee eenheid.

Een lensgear is een ring met tandwielen waarin het tandwiel van de Follow Focus zich vast kan grijpen. Nu heb ik in de loop der tijd flink wat verschillende soorten lensgears geprobeerd. Er zijn oplossingen en producten die geheel niet voldoen en er zijn producten die het werk redelijk tot goed doen. De meest gebruikte oplossing zijn kunststof ringen die je rondom het objectief kan bevestigen. Voor dat bevestigen gebruiken de fabrikanten verschillende oplossingen variërend van tywraps tot elastiekjes en zelfs magneten. Al deze oplossingen hebben echter een groot probleem: de ring is niet over de volle 360 graden te gebruiken omdat er dan altijd een deel is waar de bevestiging zit. En dus kan de Follow Focus unit op dat punt geen contact met de gear maken. Voor mij een reden om opzoek te gaan naar en meer permanente oplossing in plaats van gebruik te maken van tijdelijke en verwijderbare lensgears.

Solide
JBK levert focusgears welke op maat gemaakt worden. Dus je meet de exacte omtrek van je objectief en geeft deze door aan JBK en na twee tot drie weken ontvang je de lensgear in huis. Deze lensgear is dan precies op maat gemaakt voor een specifiek objectief en de toleranties zijn klein zodat de ringen als zijnde een paar handschoenen strak om het objectief komen te zitten. Vervolgens fixeer je de gear met behulp van een viertal kleine inbusboutjes vast rondom het objectief. De lensgear kan natuurlijk altijd weer verwijderd worden maar in de basis is dit een semi-permanente oplossing. Vooral ook omdat de gears op maat worden gemaakt en dus niet zonder meer uitgewisseld kunnen worden.

Tolerantie
Omdat men op de website van JBK waarschuwt dat de toleranties laag zijn en je dus heel precies de omtrek van je objectief moet meten ben ik bijzonder nauwkeurig te werk gegaan bij het opmeten van mijn objectieven reeks. Ik heb er zelfs de technische specificaties van de fabrikant (Zeiss) bij gehaald om er zeker van te zijn dat ik alles op 1/10e millimeter nauwkeurig had gemeten. Uiteindelijk bleek een van de bestelde ringen net iets te ruim te zijn. Dan wordt het natuurlijk de vraag of je zelf wel de juiste maten hebt opgenomen of dat men bij JBK een fout heeft gemaakt. Nadat ik de maten nogmaals met een schuifmaat had opgenomen bleek dat de door mij opgegeven afmetingen geheel juist waren geweest.

Nog steeds zit de betreffende ring redelijk netjes rondom mijn objectief maar net minder mooi en strak dan de andere JBK ringen. Dus de toleranties die men bij JBK hanteert zijn misschien toch net wat minder nauwkeurig dan dat men doet voorkomen. Als je de JBK ringen om je objectief hebt geschoven kan je deze met vier hele kleine inbusboutje vastdraaien. En het woord klein mag nog wel kleiner schrijven want het meegeleverde inbussleutel is verweg het kleinste inbussleuteltje dat ik ooit heb gebruikt. Het is wat dat betreft een beetje gepriegel. Maar al met al zitten de ringen binnen een paar minuten om de objectieven dus het is heel goed, makkelijk en snel zelf te doen.

Bij mijn vol metalen Zeiss objectieven bleek echter dat de nylon punt die aan de kleine inbusboutjes zit er voor zorgde dat alles net niet goed vastgedraaid kon worden. Met een aansteker kan je de betreffende tips echter heel eenvoudig van de boutjes branden en op die manier drukken kale metalen pennetjes de ring vast aan het objectief.

Conclusie
De JBK ringen zijn zeker niet goedkoop maar het is wel een investering in een product dat lang mee zal gaan. Dus aan het eind van de rekening ben je goedkoper uit dan wanneer je gebruik maakt van kunststof ringen die eigenlijk allemaal tijdelijk zijn. Daarnaast werken de ringen in de praktijk erg lekker vooral het feit dat de ringen een volledige 360 graden rotatie mogelijk maken is prettig. Daarnaast is een mooie set Zeiss objectieven het gewoon waard om voorzien te worden van een lensgear die er ook een beetje fatsoenlijk uitziet. Die kunststof ringen die je ook kan kopen zijn weliswaar goedkoop maar ze zien er eveneens erg goedkoop uit. De opvallende rode accent kleur op de JBK ringen geeft een accent dat mij wel bevalt tegen een flinke meerprijs kan je ook volledig zwart geanodiseerde ringen laten maken.

Ik moet wel zeggen dat de JBK ringen bij zeer kritisch beoordelen net geen vijf sterren gaan halen. De afwerking rondom de gaatjes waar de inbusboutjes ingedraaid moeten worden is slordig. Het is niet hinderlijk en zit de werking zeker niet in de weg maar voor dit bedrag mag je een net wat nettere afwerking verwachten. Verder zijn de gaatjes voor deze bevestigingspunten niet mooi symmetrisch rondom de gear geplaatst. Het mag misschien als spijkers op laagwater zoeken lijken maar ik vind dat voor deze prijs ook dat allemaal netjes geregeld moet zijn. Het is een kleine moeite om de gaatjes netjes op een gelijke onderlinge afstand van elkaar te boren. Daarnaast bleek de tolerantie bij één van de vijf door mij bestelde ringen niet optimaal en zou je eigenlijk willen dat men een vervangende ring zou sturen die beter past. Na wat heen en weer mailen met JBK is het daar nooit van gekomen, dus wat dat betreft kan de service misschien wat beter. Blijft een feit dat de lensgear ringen tijdens dagelijks gebruik prima functioneren, ik ben er blij mee en mijn Follow Focus unit grijpt perfect in de aluminium tanden van de ring. Kortom dit product durf ik wel aan te bevelen… maar het is net die ene ring die niet lekker past.. jammer anders was het een vijf sterren product geweest, nu vier sterren wat ook een prima beoordeling is.

Comments are closed.