GOEDKOPE ACCU’S

Betaal je pakweg 70 Euro voor een echte originele Canon accu of bespaar je liever wat geld met een after-market accu van ongeveer 40 Euro? Vooral als je meerdere accu’s moet aanschaffen kan het interessant zijn om goedkopere accu’s te kopen bij een set van vier accu’s zit je al snel op een besparing van 120 Euro en dat geld kan je weer mooi besteden aan een goede snelle SD-kaart. Dat is ook mijn gedachte geweest toen ik in het totaal acht after-market accu’s heb aangeschaft. Een hele stapel accu’s die niet alleen nodig zijn om de camera te voeden maar ook om mijn monitor van stroom te voorzien. Achteraf gezien is het prettig dat de accu’s aan de achterzijde goed te herkennen zijn als het gaat om de ‘afkomst’.Ik heb nu drie groepen accu’s: 1. De originele Canon Accu’s, 2. Een serie van vier accu’s met blauwe stickers en 3. een groep van vier accu’s met witte stickers.

De derde set, de accu’s met witte stickers heb ik binnen een paar maanden maar weggegooid omdat ze zo slecht waren dat het eigenlijk niet de moeite was om ze op te laden. Gisteren heb ik na opnames besloten om ook de andere serie met ‘niet-Canon’ accu’s maar naar het chemischafval-depot te brengen omdat ook die accu’s na gebruik over een periode van 1.5 jaar eigenlijk niet meer bruikbaar zijn. Het blijkt dus dat de kwaliteit van after-market accu’s echt ontzettend uiteen loopt. De ene accu kan je direct na aanschaf weggooien en de volgende set houdt het krap 1.5 jaar vol. En dat terwijl de echte Canon accu’s nog prima werken. Het is een beetje de reclame van die konijntjes waarbij het konijn met Duracel batterijen veel langer blijft bewegen. Nu zijn er ongetwijfeld after-market accu’s die het prima zullen (blijven) doen maar er is vooraf geen pijl op trekken hoe de kwaliteit zal zijn. Mijn advies is bespaar je de moeite van het besparen als het om accu’s gaat. Let overigens wel op dat de originele accu’s die je koopt wel van Canon zijn. Ik heb op het internet al berichten gelezen over ‘echte Canon’ accu’s die weer imitatie bleken te zijn. Ik denk, maar misschien is dat edele hoop, dat je bij aanschaf in een normale camera-winkel wel veilig zit en dat wat dit betreft een aankoop via eBay altijd een risico met zich mee kan brengen. Kortom bij accu’s: goedkoop = duurkoop!

En tot slotte het volgende advies: als je de camera echt alleen voor het filmen gebruikt dan kan het verstandig zijn om één grote externe accu aan te schaffen. Deze accu kan je dan aan de achterkant van je rig monteren waarmee deze accus meteen als counter-balance kan fungeren. Deze accu’s kan je grofweg op twee manieren bevestigen: met een V-mount/lock of met het Anton Bauer systeem. Deze optie lijkt in eerste instantie misschien een stevige investering omdat je al snel 400 Euro kwijt zal zijn maar de capaciteit van deze accu’s is minimaal gelijk aan zes normale accu’s. Dus een snelle rekensom leert dat 6×70=420 Euro aan losse accu’s bespaart.

Comments are closed.