GEVAAR VAN LASERS

Het is bij veel filmmakers al bekend maar toch is het verstandig om een waarschuwing te plaatsen voor mensen die er nog niet van op de hoogte zijn: Laserstralen kunnen de beeldsensor onherstelbaar beschadigen! Schiet bij deze woorden niet direct in de stress want het probleem doet zich alleen voor met krachtige lasers die dan ook nog een keer recht in het objectief moeten stralen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Op het internet zijn een aantal voorbeelden te zien van sensoren die tijdens het draaien kapot ‘branden’ door een laser straal. Als je bijvoorbeeld opnames maakt tijdens een evenement is het verstandig om vooraf goed te kijken waar de apparatuur staat opgesteld die de lasers de zaal in sturen. Zorg dat je deze apparatuur in de rug hebt of op maximaal 90 graden van de positie van waar je opnames maakt. Voorkom dat je frontaal voor de apparatuur gaat staan.

Nu is het natuurlijk heel vervelend om krampachtig te moeten draaien omdat je de stralen zal moet ontwijken. Nog vervelender wordt het als er een opdrachtgever of regisseur is die specifiek om bepaalde shots vragen die ‘gevaarlijk’ voor de beeldsensor kunnen zijn. Bedenk dat je ten alle tijden zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. En dat geldt niet alleen in deze situatie maar ook als men vraagt om shots waarbij je jezelf of je apparatuur op een andere manier in gevaar kan brengen.

Een ander voorbeeld dat ik zelf in de praktijk heb meegemaakt is de cameraman die tijdens een opname behulpzaam wilde zijn een een collega wilde helpen bij het tillen van een zware balk. Hij zette zijn camera even op de grond om de helpende hand toe te rijken. Op dat zelfde moment reed er een bestelbus achteruit… je kan ‘m aan voelen komen. Voor ons als ‘toeschouwers’ ging het ontzettend langzaam en wij hebben nog staan schreeuwen naar de chauffeur maar deze hoorde ons niet. En met een tergend langzaam tempo reed bij achteruit over de camera heen die mijn collega daar net had neergezet. Een persoonlijk drama voor de betreffende cameraman omdat het een camera in ‘privé-bezit’ betrof en niet een gehuurde camera. Sterkerm de camera was nog amper een paar maanden oud en was voor de cameraman een flinke financiële investering voor de toekomst geweest. En het betrof geen DSLR van een paar duizend Euro maar een erg kostbare camera. Geen verzekering, bedrijfsschade opgelopen tijdens het uitvoeren van betaalde werkzaamheden. Kortom geen verzekering die de schade heeft vergoed.

Terugkomend op het gevaar van de lasers: let goed op je spullen: of het nu gaat om schade of diefstal wees je altijd bewust van het feit dat je met kostbare apparatuur werkt. Nog veel belangrijker is persoonlijke veiligheid, laat je niet verleiden om midden op een druk kruispunt te gaan staan om net even dat ene mooie shotje te maken!

Comments are closed.