FOLLOW FOCUS TRUSMT NF2 *
Voor de veel mensen is een follow focus samen met een matte box de eye-candy aan een rig. Ondanks het feit dat en follow focus er gewoon lekker uitziet zal dit vaak niet het eerste stuk gereedschap zijn dat je aan zal schaffen, vooral ook omdat een goede follow focus kostbaar is. In deze review een follow focus vanTrusmt. Hou er bij het lezen van de review rekening mee dat het hier om betaalbare follow focus unit gaat waarbij de Trusmt NF2 ongeveer 390 Dollar kost. Ter vergelijking: voor een follow focus van het merk Arri ben je ruim 1500 Euro kwijt.

Wat kan je er mee?
Hoewel je bij sommige cameramensen toch echt het gevoel krijgt dat de follow focus aan de rig zit omdat het er zo interessant uitziet heeft een follow focus toch echt een hele duidelijke functie. Met behulp van een zo genaamde gear-box wordt een beweging van een draaiknop omgezet in een beweging die de focus-ring van een objectief kan laten draaien. Hiermee gaat het draaien een stuk eenvoudiger dan dat je normaal gewend bent als je direct scherpstelt aan het objectief.

Echter belangrijker is de mogelijkheid om met behulp van en white-board marker markeringen aan te brengen op een witte schijf die aan de draaiknop van de follow focus is bevestigt. Als je tijdens de opnames de scherpte tussen twee of meerdere punten wil verleggen dan stel je eerst op alle individuele punten scherp en markeer je deze punten op de witte schijf. Tijdens het maken van de opnames kan je nu scherpstellen door van markeerpunt naar markeerpunt te draaien.

Bij grote producties zal je zelfs zien dat er naast de cameraman een focus-puller staat die de follow focus bedient. Onderschat de taak van een focus-puller niet! Het is een belangrijke maar ook moeilijke taak die uitgevoerd moet worden. De focus-puller meet vaak met behulp van een meetlint alle afstanden op waarop scherp gesteld moet worden en markeert deze op de witte schijf van de follow focus unit. Tijdens het maken van de opnames zal de focus-puller vaak zelfs zonder enig zicht op een viewfinder of monitor de scherpte moeten vasthouden.

Trusmt NF2
Na de eerste hype van DSLR rigs zijn het nu de Chinese fabrikanten die in de markt stappen en allerlei apparatuur tegen scherpe prijzen op de markt brengen. Een van de nadelen waar je bij het aanschaffen van deze apparatuur tegenaan kan lopen is het feit dat de meeste van deze apparatuur alleen via het internet aangeschaft kan worden. En dus heb je niet de mogelijkheid om de spullen in de hand te nemen en te kunnen testen voordat je ze aanschaft.

En als bijna automatisch kom je dan meestal uit bij bedrijven die in ieder geval een betrouwbare website hebben, en helaas zijn dat vaak de bedrijven die meteen de hoofdprijs vragen. Er zijn wat dat betreft een aantal toonaangevende fabrikanten die de marketing goed geregeld hebben.

Op dat gebied kan men in China nog veel leren want zo ook bij het bedrijf Trusmt ben je op eBay aangewezen als je iets wil kopen. Vrij recent heeft Trusmt wel een eigen website gemaakt maar nog steeds worden de verschillende spullen via eBay verkocht. Puur toevallig ben ik via het eerder genoemde eBay bij Trusmt terecht gekomen. Bij het doorlopen van de lijst met apparatuur viel mijn oog op een camera-cage die verdacht veel lijkt op de Letus camera-cage (Letus Direct) die elders op deze website besproken wordt.

De gelijkenis was dermate groot dat ik direct de conclusie trok dat dit welhaast een 1 op 1 clone van de Letus cage moest zijn. Verder onderzoek bracht echter een ander interessant feit aan het licht. Trusmt is het bedrijf dat voor Letus producten ontwikkeld en produceert en vervolgens naar Amerika laat verschepen. Lang verhaal kort Letus laat Trusmt producten maken en verkoopt deze onder de naam Letus. Nu is men bij Trusmt zo slim om dezelfde spullen ook onder eigen naam op de markt te brengen en het laat zich raden: de prijzen zijn opeens een stuk vriendelijker.

Nu heb je het automerk Skoda dat onderdeel is van Volkswagen en dus kan je stellen dat een Skoda een Volkswagen is. Maar toch zijn Skoda’s daarmee geen echte Volkswagens. In het geval van Letus Direct en Trusmt gaat het echter om exact dezelfde producten waarbij alleen de naam op het product anders is.

De Trusmt NF2 zal via eBay gekocht moeten worden en dus kan je bij de aanschaf alleen maar op afbeeldingen en reacties van gebruikers afgaan die je her en der op het internet tegen kan komen. Met een prijskaartje van 390 Dollar zit de Trusmt in het midden segment en is net iets voordeliger geprijsd dan de geroemde follow focus van bijvoorbeeld Shoot35. Maar met deze prijs zit men ruim onder de prijzen die men bijvoorbeeld bij, de naar mijn mening zwaar over-prizede producten van Zacuto betaald. Kortom je schaft een redelijk geprijsde follow focus aan maar het blijft een gok als het gaat om de kwaliteit. Ik hoop dat deze review meer duidelijkheid zal verschaffen over de Trusmt NF2.

De Lens Gear
De kit wordt geleverd met een set van drie lens gears, dit zijn de ringen die je om het objectief moet doen zodat de beweging van de follow focus unit op het objectief overgebracht kan worden. Na wat passen en meten heb ik de lens gears bijna letterlijk in de prullenbak gegooid. Trusmt maakt gebruik van een systeem dat ook door veel andere fabrikanten (o.a. Red Rock Micro) wordt toegepast maar welke voor mijn objectief range onwerkbaar is. Omdat ik gebruik maak van en serie Leica primes heb ik te maken met objectieven die qua diameter en formaat totaal anders zijn dan bijvoorbeeld de Canon objectieven. De meegeleverde lens gears zijn gemaakt voor een reeks objectieven die als standaard gezien kan worden. Dus voor een grote groep gebruikers zullen de geleverde lens gears zeker wel werken maar in mijn situatie heb je er niets aan.

De unit
De NF2 unit zelf: het ziet er allemaal ontzettend netjes afgewerkt uit en voelt degelijk als je het in de hand hebt. Het voelt niet als de goedkope ‘troep’ die je soms in de handen krijgt. Nee dit voelt goed en ziet er goed uit en is vrijwel geheel uit metaal vervaardigd. De gehele unit kan met behulp van een handige sluiting snel en makkelijk aan de rig bevestigd worden. Je hoeft de unit niet aan beide rods vast te zetten maar met behulp van een schroef zet je de gehele unit goed vast aan een van de twee rods. De overgebleven rod dient nu slechts ter ondersteuning van de follow focus.

Nu is het belangrijk dat je bij een follow focus voldoende mogelijkheden hebt om de unit op een goede manier naast het objectief te plaatsen. Je moet de follow focus makkelijk van voor naar achteren over de rods kunnen verplaatsen maar je moet de follow focus ook zijwaards kunnen bewegen zodat je met verschillende objectief diameters kan werken. Nu is dit zo’n primaire eis die je aan een follow focus unit zal stellen dat alle fabrikanten deze optie bieden. Zonder deze verstel mogelijkheid is een follow focus waardeloos. Het zijwaards verstellen gaat relatief eenvoudig maar ik moet wel zeggen dat de knop waarmee je de bewegende arm moet fixeren een beetje lastig te bereiken is. Deze zit onder aan de unit en zal aan de onderzijde van de rods bediend moeten worden. De knop waarmee je alles vast moet zetten is en beetje klein en dus kan dat gepriegel worden. Dit is echter niet een echt groot probleem en je kan er altijd voor kiezen de knop te vervangen door een knop die je ergens anders koopt… kortom probleem opgelost.

Een probleem
Het echte probleem bij de NF2 kom je pas tegen bij de verstel mogelijkheid die je hebt als je de hele unit omhoog of omlaag wil bewegen. Trusmt heeft daar een op het eerste gezicht hele mooie oplossing voor gevonden. Met slechts een knop kan je de kleine ‘zwenk-arm’ fixeren en de zwenk-arm kan theoretisch gezien heel eenvoudig in de juiste positie gebracht worden. Nu loop je echter tegen een fundamenteel probleem met de NF2 op: de schroef waarmee je deze ‘zwenk-arm’ moet fixeren kan niet genoeg kracht opbrengen om de arm echt goed vast te zetten. En dus zit je met een follow focus unit die je niet goed stevig tegen het objectief aan kan drukken. Sterker nog door de draairichting van de knop zal je bij het stevig vastdraaien van de unit deze juist van het objectief af draaien. En dat terwijl je juist wil dat het tandwiel van de follow focus unit stevig in de tanden van de lens gear grijpt. Nu is dit probleem gedeeltelijk te ondervangen door de knop waarmee je de boel vast moet draaien naar de andere kant te brengen. Als je nu aan de knop draait zal de follow focus unit in ieder geval in de richting van het objectief duwen.

Het omschreven probleem is een serieus probleem sterker nog: niet lang na de lancering van de NF2 zou Letus Direct ook een follow focus op de markt brengen. Deze follow focus werd met veel bombarie aangekondigd en je kon door middel van een voorinschrijving in het bezit komen van deze follow focus. Het laat zich raden net zoals bij veel Letus Direct producten betrof het hier een follow focus die bij Trusmt geproduceerd zou worden. Sterker de NF2 die ik al een paar weken in huis had was de nieuwe Letus follow focus. Direct na levering van de eerste Letus follow focus sets heeft men bij Letus de verkoop gestaakt in verband met een probleem….

En het laat zich raden: dit Letus probleempje is precies het probleem van de Trusmt NF2 follow focus. Ik heb de hele set nu een aantal maanden in huis en er duiken op diverse websites en fora steeds meer berichten op van mensen die het zelfde probleem met de NF2 ervaren. Is de NF2 daarmee meteen een waardeloze follow focus? Nee want alles heeft natuurlijk zijn/haar prijs. De Trusmt is in vergelijking met concurrerende producten zeer scherp geprijsd en er valt uiteindelijk best te werken met de follow focus.

Gearbox
De gearbox waarmee de beweging van de follow focus knop omgezet wordt in een beweging die overgebracht kan worden op het objectief is degelijk en heeft te veel speling. Deze speling uit zich in het feit dat de knop waarmee je scherp kan stellen heen en weer bewogen kan worden voordat de beweging daadwerkelijk overgebracht wordt op het objectief. Deze speling behoort minimaal te zijn maar is bij de Trusmt hinderlijk aanwezig.

Hard-stops & Gearbox
De NF2 is uitgerust met hard-stops waarmee het mogelijk is om de beweging van de follow focus tussen twee punten te begrenzen. Dit is een functie die je over het algemeen alleen bij de duurdere follow focus units tegen zal komen. Je kan hiermee twee focus punten vast zetten waartussen je de scherpte kan verleggen. Dit kan ontzettend handig werken en is een functie die je in de praktijk geregeld zal gebruiken. Door de overbreng verhouding van de gearbox in combinatie met de door mij gebruikte lens gears kan ik helaas niet altijd gebruik maken van deze functie. De door mij gebruikte Leica objectieven hebben een zeer ruime slag van de focus ring en deze kan bijna 360 graden gedraaid worden. Een 360 graden draai van het objectief komt bij mijn set-up echter over met een draaibeweging van de follow focus knop die meer is dan 360 graden en in dat geval zullen de hardstops niet werken omdat je dan door de stops heen zal moeten draaien. Dit is echter een probleem dat verholpen kan worden door een andere overbrenging gearbox>lensgear te gebruiken. Daarbij moet ook vermeld worden dat de meeste objectieven bij lange na niet de 360 graden rotering hebben die Leica biedt. Dus als je bijvoorbeeld met Canon objectieven werkt zal je geen problemen ondervinden.

De witte schijf rondom de knop die gebruikt kan worden om focus punten te markeren is met behulp van en magneet aan de unit verbonden en kan dus heel eenvoudig verwisseld worden voor een andere schijf. Dit kan handig zijn als je tijdens opnames bepaalde markeringen wil bewaren en tijdelijk een andere schijf wil gebruiken. Daarnaast kan je de witte schijf ook een stuk eenvoudiger schoonmaken als je deze van de follow focus unit af kan halen. Ook dit is een functie die je over het algemeen bij de duurdere follow focus units tegen zal komen. Het is niet bekend of Trusmt nog speciale schijven wil uitbrengen want er zijn fabrikanten die lichtgevend schijven uitbrengen, deze zijn natuurlijk handig als je nachtopnames maakt.

Aan de unit zit een markering vast die gebruikt kan worden als ‘aanwijzer’ als je de focus van punt A naar punt B wil verleggen. Deze ‘marker’ zit aan de bovenzijde en is daardoor slecht te zien als je de follow focus van achter de camera bediend. Er zijn fabrikanten die een verstelbare marker hebben en dan is het mogelijk om de marker in een positie te zetten waarop je deze wel van achter de camera kan zien. Dit kan op het eerste gezicht als een kleine tekortkoming gezien worden maar je zal juist in de praktijk merken dat het een tekortkoming is die echt in de weg kan gaan zitten.

Conclusie
Kortom Trusmt heeft een follow focus geproduceerd die theoretisch de strijd met alle concurrenten aan kan gaan en zeker ook in het rijtje dure follow focus units geplaatst kan worden. Men moet bij Trusmt echter wel het probleem van de ‘zwenk-arm’ oplossen, op dit moment zal ik helaas een negatief aankoop advies over dit product moeten geven. Het ziet er prachtig uit, is netjes afgewerkt, is degelijk maar het werkt niet optimaal. Het is aan Trusmt om voor een goede upgrade te zorgen! Het is ontzettend jammer dat slechts één schroefknop de waardering voor een unit van dikke voldoende naar een onvoldoende omlaag brengt.

Intensief gebruik
Na de Trusmt Follow Focus twee dagen intensief gebruikt te hebben moet ik helaas een negatief verkoopadvies geven omdat de eerder genoemde problemen tijdens en echte draaidag bijzonder storend zijn. Het tandwiel dat aan de gearbox zit verliest geregeld het contact met de lensgear rondom het objectief en de speling in de gearbox is hinderlijk aanwezig,

Update
Men heeft bij Trusmt geluisterd naar de feedback van de gebruikers. Tijdens het schrijven van deze review heb ik contact opgenomen met Trusmt en men heeft een verbeterde versie van de NF2 follow focus gelanceerd. Het eerder genoemde probleem met de zwenk arm is volgens Trusmt daarmee opgelost. Daarnaast heeft men de gearbox verbeterd en heeft men de werking van de hard-stops aangepast zodat deze eenvoudig in- of uitgeschakeld kan worden. Helaas heb ik niets vernomen over een aanpassing van de marker, want zoals vermeld zou het erg handig zijn als de marker in een andere positie gezet kan worden.

Na het vervangen van de zwenkarm is deze steviger vast te draaien maar nog steeds is het niet mogelijk om de follow focus goed te fixeren. De beloofde verbetering heeft plaats gevonden maar is niet voldoende om de unit goed te laten functioneren.

Ik heb Trusmt de volgende feedback gestuurd:

Negen punten om de Follow Focus unit te verbeteren:

1. Maak de knop waarmee de horizontale beweging van de arm gefixeerd moet worden groter. Met de huidige knop kan er niet genoeg kracht gezet worden om de unit goed vast te zetten.
2. Verbeter de gearbox, minder backlash is noodzakelijk.
3. Verbeter de fixatie van de beweegbare arm.
4. Maak de rotatie van de focus knop groter zodat de unit ook goed werkt met objectieven die een lange draai van de focus ring hebben. Bijvoorbeeld de Leica en Zeiss primes die een draai van ongeveer 360 graden hebben.
5. Verplaats de focus markering van de bovenzijde van de unit naar de achterzijde zodat deze te zien is als je de follow focus van achter de camera bedient. Beter is om dit markeerpunt draaibaar te maken.
6. Whips aen cranks zijn noodzakelijk. Vooral een Whip is belangrijk om te voorkomen dat het bedienden van de follow focus bewegingen van de camera veroorzaakt.
7. Een fluorescerende markeerschijf zou prettig zijn zodat deze in het donker goed te zien is.
8. Een sterkere magneet aan de markeerschijf is welkom.
9. De beweegbare focus markering die jullie bij de nieuwe unit gebruiken is een goede aanvulling.

Helaas nog een negatieve aanvulling op deze review, gisteren liep ik tijdens opnames ondanks de upgrade nogmaals tegen de eerder genoemde problemen aan. De follow focus unit verliest geregeld het contact met de lens gear rondom het objectief en daarnaast is de markeerschijf spontaan twee keer van de follow focus unit afgevallen. Alle positieve woorden ten spijt moet ik en NEGATIEF aankoop advies voor deze follow focus geven. De unit is theoretisch fantastisch uitgevoerd, de afwerking is mooi,de unit ziet er goed uit en de follow focus voelt goed aan maar op een aantal cruciale punten gaat het volledig mis!

Comments are closed.