FOLLOW FOCUS INDI FOCUS MINI ***Back to basic
Je kan de nieuwste Audi Quatro kopen om dagelijks mee naar je werk te rijden, je kan echter ook een simpele Fiat kopen om de dagelijkse kilometers mee af te leggen. Natuurlijk zit je als een vorst in je glimmende peper dure Audi maar uiteindelijk zal de veel goedkopere Fiat je ook naar de bestemming brengen. In de basis is dat waarvoor een auto gemaakt is je van punt A naar B brengen en als je beide auto’s op dat punt met elkaar vergelijkt doen ze beide hun werk. In de een zit je wat luxer en heb je flink wat meer PK’s onder de motorkap maar bij de aanschaf en het onderhoud doet de Fiat een stuk minder pijn in je portemonnee en hou je geld over om lekker met de auto op wintersport te gaan. Het gaat om prioriteiten.

Er zijn follow focus units die voor pakweg 1500 Euro over de toonbank gaan maar het is ook mogelijk om voor ongeveer 120 Euro een follow focus te kopen. De Indi Focus mini is een follow focus die je voor 120 in het bezit kan krijgen en daarmee is dit een van de, zo niet de aller goedkoopste units op de markt. Na alle problemen met de elders op deze website besproken follow focus van Trusmt was het tijd om deze Indi Focus mini aan de tand te voelen. En als je puur op het uiterlijk afgaat dan zal dit misschien niet een gevalletje van liefde op het eerste gezicht zijn. Dus met de nodige scepsis heb ik de Indi Focus aan mijn rig bevestigd en direct na de eerste keer draaien aan de focus knop was het duidelijk: dit werkt! Sterker nog daar waar de Trusmt constant het contact met de lens gear verliest moest ik bij de Indi Focus de druk op de lens gear iets verminderen omdat de tandwielen te strak in elkaar grepen. Eerlijk is eerlijk het draait allemaal net iets minder soepel maar het werkt gewoon en dat zonder enig probleem. Wie is er dan gek? Een aanzienlijk duurdere follow focus kopen die er lekker uitziet maar het niet goed doet of een sobere unit kopen die gewoon doet wat ie moet doen?

Moeders mooiste
Oké het is niet het mooiste meisje uit de klas waarmee je naar het schoolfeest gaat maar ze danst niet onaardig en ze blijft je wel trouw. Dit is een back to basic follow focus zonder enige opsmuk of fancy foefjes. Het is een knop met daar achter een witte schijf die verbonden is met een simpel ogende gearbox een tandwiel en dat is wel. En dan moet je voor deze prijs niet klagen over het feit dat bijvoorbeeld de constructie waarmee je de unit aan de rig verbind lomp is. Een simpel stuk metaal met een knop geen hippe quick release of ingewikkelde constructie waarmee de boel bevestigd moet worden, nee een stuk metaal met twee gaten. En dat voel je wel aan het gewicht, alhoewel de hele unit niet echt zwaar is zou men hier flink gewicht kunnen besparen als men gebruik zou maken van aluminium. Maar ongetwijfeld is het dan niet meer mogelijk om de follow focus voor een dergelijk scherpe prijs in de markt te zetten.

De witte markeerschijf zit vast aan de unit en kan niet verwijderd worden, er zitten geen hard-stops op deze follow focus en er zit wat speling (backlash) in de gehele constructie. Deze speling is overigens niet hinderlijk en blijkt in de praktijk een stuk minder hinderlijk dan de speling die de Trusmt follow focus geeft. Zoals eerder vermeld gaat het draaien van de focus knop minder soepel dan bij andere follow focus units maar ook hier geldt: alles heeft zijn/haar prijs.

Bescheiden
Het leuke is dat men bij Indi System op hun website ook helemaal niet moeilijk doen over deze follow focus. Geen protserige praat maar een paar simpele en eerlijke woorden over de follow focus. De tandwiel die de beweging van de focus knop over moet brengen op de lens gear rondom het objectief is erg smal, nu heb ik dit niet als hinderlijk ervaren maar ik kan mij voorstellen dat een breed tandwiel beter werkt. Deze veronderstelling berust echter niet op enige praktijk ervaring. De hele unit is niet in hoogte te verstellen, het tandwiel aan en de gear box kan niet aan de andere zijde van de gear box geplaatst worden. Nogmaals het voelt allemaal minder smooth aan en is eerder Spartaans.

En hoe dan verder?
Tja wat valt er verder nog over deze follow focus te zeggen? Ik kan een mooi wollig verhaal schrijven over de backlash over de ergonomie van de draaiknop en de gebruikte materialen. Maar bij een follow focus die zo back to basic is moet je misschien wel helemaal niet te veel woorden gebruiken. Een bescheiden stuk gereedschap bespreek je met passende bescheidenheid. Het is eigenlijk heel simpel als je het budget niet hebt om een veel duurdere follow focus te kopen die er inderdaad beter uitziet en prettiger voelt dan zit er niets anders op dan een Indi Focus mini aan te schaffen. En nee dat is geen straf want deze doet het werk gewoon goed. En voor deze prijs kan je jezelf eigenlijk geen buil aan dit product vallen, je kan er minimaal een aantal maanden lekker mee spelen en oefenen en zien en ervaren of een follow focus wel datgene is wat je zoekt. Als je dan zoiets hebt van ‘Ja ik wil een meer high-end follow focus’ dan is het de vraag of je deze follow focus van Indi Focus wel aan de kant zal schuiven.

Terug komend op dat mooiste meisje uit de klas of op die dikke Audi Quatro: andere mannen zullen je ongetwijfeld jaloers aankijken. Met een Indi Focus lach je echter in je vuistje en koop je van het geld dat je hebt bespaart gewoon een extra camera body of dat mooie Zeiss objectief! Nogmaals de Indi Focus mini is zeker niet perfect, dat voel je en dat zie je. De bevestiging waarmee je de follow focus aan de rig moet bevestigen is lomp en zwaar, je hebt te maken met backlash, er zitten geen mooie rood of blauw gekleurde knopjes aan… maar overigens wel een gat waarin je een whip of crank kan steken, dat weer wel. Ik moet wel vermelden dat de gehele review is gebaseerd op een korte draaidag en dus heb ik de follow focus nog niet meerdere dagen achter elkaar gebruikt en ik weer niet of ik dan nog tegen bepaalde punten aanloop. Maar vooralsnog verdient deze follow focus alle krediet.


Comments are closed.