EXTERN GELUID

Proloog
De geluidskwaliteit die de inwendige camera microfoon van DSLR camera’s geeft is voor het echte werk onbruikbaar. Voor wat ‘general noise’ kan het allemaal nog net door de beugel mits het geluid in de eindmontage van een muziek laag wordt voorzien. Je bent in vrijwel elke situatie dus genoodzaakt om aparte maatregelen te nemen om er voor te zorgen dat je de beschikking hebt over goed en bruikbaar geluid. Afhankelijk van het beschikbare budget zijn daar verschillende mogelijkheden toe.

No Budget
Je werkt als een one-man band en doet tijdens de opnames alles alleen. In dat geval kan je de keuze maken om een externe microfoon te gebruiken. Deze monteer je aan de hot-shoe aan de bovenzijde van de camera (flits schoen), deze microfoon zal de interne camera microfoon vervangen. Er zijn verschillende externe microfoons te koop die goed zijn te gebruiken. Je dient dan wel vooraf het opname niveau goed in te regelen. Geluid dat te zacht wordt opgenomen kan verdrinken in de ruis en geluid dat te hard wordt opgenomen kan weer oversturen. Het probleem met deze oplossing is dat er veel zaken zijn waar je tijdens de opname op moet letten. Naast het camerawerk moet je jezelf ook als geluidsman bezig gaan houden. Dit gaat vaak goed maar er komt ongetwijfeld een moment waarop je een keer een fout maakt. Al is het bijvoorbeeld maar omdat de plug van de microfoon los schiet. Dat is ook een groot nadeel van de audio mogelijkheden van een DSLR camera. De verbinding tussen de audio snoeren en de camera verloopt via een zo genaamde mini-jack plug. Dit is en compacte oplossing maar tevens ook een erg kwetsbare oplossing.

Je kan ook gebruik maken van en externe audio recorder welke een ingebouwde microfoon heeft. Dit heeft als groot voordeel dat het geluid niet door de camera maar door een externe recorder wordt opgenomen. Hiermee schakel je de gehele audio recorder van de camera uit, deze neemt wel geluid op maar zal tijdens de montage slechts dienen als guide-track. De kwaliteit van de microfoons op zo’n externe audio recorder is beter dan de kwaliteit van de ingebouwde microfoon. Verwacht van deze microfoons echter geen top kwaliteit geluid. Dus je kan altijd de keus maken om een externe microfoon aan de geluids recorder te verbinden. Het gebruik van en externe audio recorder brengt echter wel weer extra handelingen met zich mee en daarmee vergroot je de kans op fouten. Tijdens de montage moet het geluid overigens wel sync gelegd worden met het beeld. Hiervoor kan je onder andere gebruik maken van het clapper board dat verderop in dit artikel behandeld zal worden. Daarnaast zijn is er software beschikbaar die in de meeste gevallen automatisch het geluid, tijdens de montage, sync zal leggen. Dit sync leggen kan met een beetje montage ervaring ook puur op het gehoor gedaan worden maar het kan erg moeilijk zijn om en paar frames verschil te corrigeren. Je hoort en ziet bijvoorbeeld dat het geluid niet sync loopt met het beeld, maar loopt het geluid dan voor of achter op het beeld? En van hoeveel tijdsverschil is er dan spraken? Kortom ideaal zijn deze oplossingen niet. Als tips kan ik geven.

* gebruik altijd een externe microfoon
* gebruik eventueel een externe audio recorder in combinatie met een externe microfoon
* Zorg voor een duidelijk sync punt bij de opnames, gebruik hiervoor bijvoorbeeld en clapper board of en ander auditief en visueel synchronisatie punt.
* Onderschat de waarde van goed geluid niet, geluid is vaak nog belangrijker dan het beeld!


* Gebruik een windjammer als je buitenopnames maakt. Het geluid van de wind die langs een microfoon gaat is bijzonder storend. Onderschat hierbij niet de invloed van de wind, dit in de zin van dat iets dat een zacht briesje lijkt te zijn in de montage kan klinken als een ware orkaan.
* Probeer altijd iemand mee te nemen die assisteert tijdens de opnames. Deze persoon kan bijvoorbeeld de externe audio recorder bedienen en de microfoon in de juiste positie houden.

Geluidsman
Met deze laatste tip kom je op het gebeid dat werkbaar is. Eigenlijk moet je voor elke fatsoenlijke productie met een geluidsman werken. Je mag er van uitgaan dat de geluidsman en vakman/vrouw is en zijn of haar vak prima verstaat. Dit neemt je als cameraman heel veel werk en onzekerheden uit handen. Er zijn verschillende work flows mogelijk als je met een externe geluidsman werkt. Ik zal een van deze workflow behandelen:

De geluidsman werkt als vanzelf sprekend met een of meerdere goede microfoons. Dit kunnen microfoons zijn die aan een boom zijn bevestigd maar dit kunnen ook draadloze microfoons zijn. Deze microfoons zijn verbonden met een mixer welke door de geluidsman wordt bedient, hierdoor ben je er van verzekerd dat het geluid niveau op een constant niveau blijven. Aan deze mixer kan een externe audio recorder bevestigd worden welke je als back-up of als master kan gebruiken tijdens de montage. De praktijk wijst uit dat de interne audio recorder van de camera’s helemaal niet zo slecht zijn. Als echte audio liefhebber hoor je natuurlijk wel een verschil in geluidskwaliteit.

Als je separaat blijft werken en het signaal van de geluidsman niet in de camera wil verwerken dan ben je niet fysiek verbonden met de geluidsman. Dit heeft zeer grote voordelen. Een camera die met behulp van een signaal kabel aan een geluidsman is verbonden laat zich altijd minder makkelijk bedienen. De geluidsman moet de cameraman immers altijd op de voet volgen of voldoende snoer lengte geven om vrij te kunnen bewegen (slack). Het kan echter altijd gebeuren dat de camera door de verbinding met het snoer uit balans wordt getrokken.

Als de geluidsman en de camera niet met elkaar zijn verbonden dan werk je in de montage in principe altijd met het geluid van de externe audio recorder. Het goede geluid dat de geluidsman opneemt wordt immers niet in de camera zelf opgenomen. Het is echter een hele goede oplossing om het geluid vanaf de geluids mixer draadloos naar de camera te voeren. Met behulp van een zender en een ontvanger kan al het geluid dan toch in de camera zelf worden opgenomen.

/a>

Sync
Tijdens de montage moet het geluid van de externe audio recorder en het beeld van de camera altijd sync gelegd worden. Om dat goed te doen moet je jezelf aan een goede workflow houden:

* Zorg dat de benaming van de audio-files en video-files logisch is. Nu zal het inde praktijk vaak zo zijn dat de externe audiorecorder niet altijd meedraait als de camera in opname staat. Er zijn immers genoeg situaties waarbij het geluid niet echt nodig is. Dus het lijkt vooraf misschien handig om de file nummering van de camera en de audio recorder gelijk te leggen zodat de bestandsnamen achterf met elkaar overeen komen. Dus bestand 16 van de audio recorder hoort dan bij het video bestand nummer 16 uit de camera. Maar vanwege de eerder genoemde reden zal dit in de praktijk lang niet altijd werken.
* Zet de interne klokken van de camera en de audio recorder gelijk. Hiermee worden de bestanden in ieder geval voorzien van een tijd aanduiding en dat maakt het zoeken achteraf een stuk eenvoudiger.
* Zonder gebruik te maken van speciale apparatuur heb je niet de beschikking over een zo genaamde tijd-code die je gelijk kan leggen. Dat betekend dat je geen vaste referentie hebt. Vandaar dat het boven genoemde gelijk zetten van de klokken in ieder geval een beetje houvast kan bieden.
* Zorg dat de nummering van het audio bestand overeen komt met het shot nummer. Op deze manier kan je achteraf eenvoudig het juiste geluid bij een opname terug vinden.
* Zorg voor een visueel een auditief sync signaal aan het begin van elke opname. Hiervoor kan je bijvoorbeeld het clapper board gebruiken. Als een dergelijk bord niet in het bezit is kan je ook in de handen klappen. Het is belangrijk om niet alleen een auditief signaal te hebben. Het kan tijdens de montage erg handig zijn om ook een visueel signaal te hebben. Je ziet het moment waarop de clapper dicht slaat en dat is ook het moment waarop het bij behorende geluid hoorbaar moet zijn. Er zit en klein addertje onder het gras want er kan een vertraging in beeld of geluid zitten, dus dit geeft niet altijd de garantie op een goede sync.
* Je kan dus beter gebruik maken van het interne geluid van de camera die je als guide track kan gebruiken. Je kan nu op het gehoor het geluid van de camera gelijk leggen met het geluid van de externe audio recorder.
* Er is ook software beschikbaar die het geluid automatisch gelijk zal leggen. Dus het geluid van de externe recorder wordt dan aan de hand van de guide track (camera geluid) sync gelegd met het beeld.

Clapperbaord/Slate
Bij voorkeur maak je gebruik van en clapper board naast het feit dat dit erg handig is om achteraf het geluid sync te leggen werkt het ook altijd als ‘magic’ voor de mensen die je bijvoorbeeld interviewt. Het mag vreemd klinken maar men neemt de opnames opeens veel serieuzer als er een clapper board uit de tas wordt gehaald.

Op het clapper board kan je verschillende gegevens vermelden. Vermeld echter de gegevens die voor jou van belang zijn. Voor een grote Hollywood productie kan het belangrijk zijn om te vermelden of het de A- of B-roll betreft. Voor kleine producties kan andere informatie veel belangrijker zijn. Zo kan het handig zijn als de naam van een persoon die wordt geïnterviewd op het bord staat vermeld. Dit voorkomt dat je tijdens de montage de naam van de betreffende persoon verkeerd schrijft. Bedenk welke informatie er nodig is.

Je vult alle benodigde gegevens op het bord in en houd het bord vervolgens voor de camera. Daarna zal de persoon die het clapper board hanteert de opname gegevens roepen bijvoorbeeld: ‘Interview …. Take 4… ‘ (incl andere benodigde informatie)

Aansluitend volgt het signaal voor de ploeg: ‘Geluid?’ de geluidsman geeft vervolgens aan dat het geluid loopt. Daarna roept men ‘Camera?’ nadat de cameraman aangeeft dat het beeld wordt opgenomen dan roept men ‘actie’ en klapt het clapper board dicht.

Tijdens de montage kan je op het bord de gegevens lezen, je hoort hoe deze gegevens vervolgens worden benoemd en ten slotte hoor en zie je de sync klap. Je kan ook aan na-slate geven dus aan het einde van een opname, in dat geval wordt het clapper board onderste boven gehouden en volgens alle gegevens inclusief de klap aan het eind van de opname. Over het algemeen zal je de klap altijd vooraf geven maar het kan door omstandigheden voorkomen dat er achteraf en correctie of aanvulling gegeven moet worden.

Sla de slate overigens niet te hard dicht, als je dat doet kan het geluid oversturen of een echo veroorzaken. Geef dus een duidelijke maar bescheiden klap.

Comments are closed.