EF OF F?

Elders op deze website staat al geschreven over ‘het vreemdgaan’ als het om objectieven gaat. Als je een Canon camera hebt kan je daar niet alleen objectieven van een ander merk op gebruiken die voorzien zijn van de Canon EF-mount maar je kan er ook voor kiezen om een objectief te gebruiken dat bijvoorbeeld voorzien is van een Nikon F-mount.

Canon maakt gebruik van haar eigen EF-mount (bajonet) waarmee een elektronische verbinding tussen de camera en het objectief gemaakt kan worden. Dit heeft als voordeel dat bijvoorbeeld de autofocus en het diafragma automatisch vanuit de camera aangestuurd kan worden. Maar juist in deze elektronische aansturing van het diafragma zit de verleiding om ‘vreemd te gaan’ als het om objectieven gaat. Als filmmaker maar in sommige gevallen ook als fotograaf wil je het diafragma handmatig in kunnen stellen. Natuurlijk kan dat ook vanuit de Canon camera, door bijvoorbeeld een het ‘function wheel’ achter op de camera te draaien kan het diafragma handmatig ingesteld worden. Maar nog steeds verloopt de gehele aansturing elektronisch en niet mechanisch. Bij ‘ouderwetse’ foto-objectieven moest het diafragma aan de buitenzijde van ingesteld worden door aan de diafragma-ring te draaien. Een puur mechanische koppeling tussen de ring en de lamellen van het diafragma.

Natuurlijk heeft het ook met persoonlijke voorkeuren te maken maar persoonlijk vind ik het prettig als het diafragma aan de buitenzijde van het objectief ingesteld kan worden en niet via een knop op de camera. Er is echter nog een ander groot voordeel: objectieven hebben een veel langere levensduur dan de camera’s en dus is een goed objectief ook een investering voor in de toekomst. Als je een set kostbare Canon objectieven met EF mount hebt zit je min of meer vast aan Canon omdat de elektronische koppeling van het objectief naar de camera merk specifiek is. Er zijn weliswaar adapters te koop waarmee je de elektronische diafragma aansturing van canon (EF) objectieven ook vanaf de adapter-ring kan laten plaatsvinden. Maar een dergelijke adapter is kostbaar en tevens niet ideaal. Met Nikon objectieven F-mount ben je veel flexibeler omdat de F meestal zowel mechanisch als elektronisch is. Een F objectief kan je dus zonder veel problemen of aanpassingen gebruiken op allerlei andere systemen zoals Canon of MFT (Micro Four Third). Let er wel op dat er tegenwoordig ook F objectieven zijn die alleen elektronisch aangestuurd kunnen worden.

Het advies is om bij de aanschaf van een objectief voor je Canon camera ook te kijken objectieven met een Nikon-vatting. Met dien verstande dat dit objectief dan wel de mogelijkheid moet hebben om het diafragma mechanisch te verstellen. Met behulp van een adapter kan het (Z)F objectief vervolgens prima op je Canon gebruikt worden en heb je zeker met het oog op de toekomst veel meer mogelijkheden en krijg je daarnaast de mogelijkheid om het diafragma lekker ‘ouderwets’ aan de buitenzijde van het objectief in te stellen. En als je dan helemaal voor de optimale configuratie gaat kan je een (Z)F objectief altijd een cinemod laten ondergaan. Dan wordt de diafragma-klik verwijderd en kan je het diafragma traploos verstellen. Iets wat met EF objectieven niet mogelijk is. Het traploos verstellen van het diafragma biedt als groot voordeel dat je tijdens de opname het diafragma vloeiend en daarmee min of meer onzichtbaar kan verstellen als de lichtomstandigheden daar om vragen.

Type aanduidingen:
FD = Canon-mount oude systeem (mechanisch)
FL = Canon-mount oude systeem (mechanisch)
EF = Canon-mount (Electro Focus)
EF-M = Canon-mount (Electro Focus, Mirrorless)
EF-S = Canon-mount (Electro Focus, APS-C)
F = Nikon-mount
ZF = Zeiss objectief met Nikon-mount
R = Leica R
M = Leica M
OM = Olympus
MD = Minolta
C/Y = Contax/Yashica (let op GEEN G-objectieven!)
K = Pentax

Let op!!! Canon FD, Canon FL, Canon EF-M, Contax G-objectieven en Leica M objectieven kunnen NIET gebruikt worden op de moderne Canon DSLR camera’s! Het kan de moeite waard zijn om oude Contax/Yashica objectieven van Zeiss te kopen of om naar leica-R objectieven te kijken. Dit zijn bijzonder goede klassieke objectieven. Ook is er een grote groep fanatieke en tevreden Pentax gebruikers.

Comments are closed.