(C)LOCK ITSynchroniseren beeld en geluid
Het is een beetje het stokpaardje van de verstokte cameramensen die het filmen met DSLR camera’s niet zien zitten: het verhaal over het slechte geluid van DSLR camera’s. Dergelijke kritische verhalen kan je heel eenvoudig pareren met de vraag hoe hij of zij het geluid doet als ze met die oude bakken op de schouder aan het draaien zijn. Negen van de tien keren blijkt dat men met een geluidsman werkt. Wat is dan het verschil met HDSLR filmen?

Er zijn verschillende opties om op een goede manier audio op te nemen als je met een DSLR camera opnames maakt. Elders op deze site wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden voordat de mogelijkheden van (C)Lock It beschreven worden eerst een korte samenvatting van de mogelijkheden:
– De interne microfoon van de DSLR camera: de kwaliteit van het geluid zal matig tot slecht zijn. Alleen te gebruiken voor het opnemen van wat set-noise en te gebruiken als guide-track als je andere geluidsbronnen wil synchroniseren.
– Plug In microfoon: je kan een externe microfoon aan de camera bevestigen en deze met behulp van een mini-jack plug in de camera prikken. Met deze set-up werk je op een manier die vergelijkbaar is met de microfoon van een normale videocamera.
– Microfoon via een mixer: je kan en goede microfoon via een mixer aansluiten op de camera en dan is het mogelijk om gebruik te maken van goede professionele microfoons.
– Externe audiorecorder: het geluid kan opgenomen worden met een externe audiorecorder. Hierbij heb je het voordeel dat de opname kwaliteit van een dergelijke recorder beter zal zijn dan die van de audiorecorder in de camera.
– Geluidsman: de beste manier om met audio te werken. Een geluidsman of vrouw neemt het geluid op en stuurt het signaal met behulp van een zender door naar de camera en deze neemt het geluid vervolgens op. Daarnaast laat je gelijktijdig een externe audiorecorder opnames maken, deze recorder is rechtstreeks aangesloten op de mixer van de geluidsman.

Lock It
Bij elke methode waarbij je gebruik maakt van een externe audiorecorder zal je tijdens de montage het geluid sync moeten leggen met het beeld. Dit kan je handmatig doen door gebruik te maken van het bekende clapper board/slate of je kan gebruik maken van het programma Plural Eyes dat het geluid over het algemeen automatisch synchroon zal leggen. Er is een grote groep tevreden Plural Eyes gebruikers maar de computer zal veel tijd nodig hebben om alles synchroon te leggen. Over het algemeen zal het veel sneller gaan om het beeld en het geluid handmatig gelijkt te leggen.

Met Lock It krijg je een extra mogelijk in handen om snel en accuraat het beeld en geluid synchroon te leggen. Er is wat verwarring rondom de naam want men gebruikt zowel de naam Clock It als Lock It voor het zelfde product. Met dit apparaat is het mogelijk om zowel het beeld van de camera als het geluid van de externe auriorecorder van een tijdcode te voorzien. De tijdcode zal op beide bronnen identiek zijn en dus kan je de twee bronnen tijdens de montage automatisch en snel synchroon laten leggen.


Hoe werkt het?
De geluidsman/vrouw zend met behulp van Lock It een tijdcode uit welke door de audiorecorder wordt verwerkt en aan de camerakant op een van de twee beschikbare audiosporen wordt opgenomen. Je offert hierbij dus één van de twee beschikbare audio kanalen van camera op.

Je hebt tijdens de montage nu de beschikking over beeld en geluid dat voorzien is van een tijdcode die aan elkaar gelinkt kan worden. Als je met Avid werkt kan je deze twee bronnen automatisch laten synchroniseren. Dit is veruit de beste en makkelijkste manier om met goed audio te werken en aangezien DSLR camera’s op filmsets steeds meer gemeengoed beginnen te worden zijn veel geluidsmensen in het bezit van Lock It: vraag er om als je een geluidsman in gaat zetten!


iPhone app
Er is een gratis ClockIt timecode app verkrijgbaar waarmee je met behulp van je iPhone of iPad een tijdcode kan uitlezen. Het is jammer dat het niet mogelijk is om de tijdcode met behulp van de microfoon van de iPhone of iPad uit te lezen. Het signaal moet met behulp van een kabel ingevoerd worden. Maar het spreekwoord zegt dat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken. De app is gratis dus dan kan er wel een snoertje van en paar Euro vanaf als je de tijdcode op de iPhone wil uitlezen. De mogelijkheden laten zich raden: je kan niet alleen tijdens de montage of tijdens het spotten van het materiaal de tijdcode uitlezen maar je kan dit ook doen tijdens de opnames. Dit biedt de mogelijkheid om tijdens de opnames een shotlist te maken.

Comments are closed.