BLACKRAPID RIEM ****

Gek geworden?
Ben ik nou helemaal gek geworden? Ten eerste om pakweg 90 Euro voor een camerariem uit te geven en er vervolgens nog een review aan te wijden ook? Een review over een riem waarmee je een camera om je nek/schouder kan hangen? En waarom zo’n idioot hoog bedrag uitgeven aan een riem terwijl je er meestal een gratis bij een camera krijgt?

Het is eigenlijk begonnen na de aanschaf van mijn BlackMagic Pocket Cinema Camera omdat deze camera relatief goedkoop verkocht wordt heeft men de boel bij BlackMagic ook wel helemaal uitgekleed. Er zit bijvoorbeeld geen camerariem bij waarmee je de camera om je nek kan hangen. Er zit slechts een heel lullig polsbandje bij waarmee je de camera galant om de pols kan hangen. Maar daar zit je als filmmaker toch niet op te wachten? Het erge is dat het zelfs niet mogelijk is om een normale camerariem aan de camera te bevestigen. Er zit alleen en heel klein lullig bevestigingspunt op de camera waar je met veel gepriegel net het eerder genoemde polsbandje doorheen kan steken. En aangezien een van de verkoop argumenten van de BMPCC het ‘even handig meenemen’ is wil je de camera ook wel even handig om de nek kunnen hangen als je bezig bent. Met die beperkingen blijft er best weinig over.

De uitkomst?
Na wat zoekwerk op het internet kwam ik bij de riemen van Blackrapid uit, maar pakweg 90 tot zelfs meer dan 100 Euro voor een simpele camerariem? Dat ga je toch niet uitgeven voor een draagriem? Feit is echter dat de Blackrapid riemen middels een speciaal systeem in de schroefdraad van de statiefkoppeling bevestigd kan worden. Dus je draait een speciaal oog in het draad waarin je normaal de statiefplaat vast draait en aan dat oog bevestig je de Blackrapidriem. Hoe simpel kan het zijn? Maar als je dan wat verder kijkt blijkt het systeem van Blackrapid toch wat minder simpel. En dit dan in de positieve zin omdat de riem best wel wat mogelijkheden blijkt te bieden die normale camerariemen niet bieden.

Striemen in de nek
De meeste cameragebruikers zullen het wel herkennen: die irritante rode strepen in je nek als je de hele dag een camera om de nek hebt hangen. Of zelfs irritatie van de nek omdat de riem in de nek snijdt. Hier wijkt het hele ontwerp van Blackrapid al af, deze zorgen er voor dat je de camera over de schouder draagt. En dat werkt natuurlijk veel prettiger in de zin van dat je dan veel minder last hebt van een striemende camerariem. Het draagt nu als een soort van rugzak. Nu zou je een normale camerariem ook om de schouder kunnen hangen maar dan blijkt in de praktijk al snel dat ze daar niet voor ontworpen zijn met als grootste nadeel dat je de camera dan vrijwel onmogelijk naar het oog kan brengen. En dus moet je de camera dan eerst van de schouder halen en met een beetje pech zit de actie er dan alweer op. En daar zit een volgende handigheid bij de Blackrapid riemen:

De camera is middels het eerder vermelde oog aan de riem bevestigd en dat biedt de mogelijkheid om de camera makkelijk te bewegen en bijvoorbeeld vanaf de heup naar het oog te brengen als je een opname wil maken. Dit systeem laat zich in woord een beetje lastig uitleggen maar neem van mij aan dat het voelt als een pistool dat je uit een holster haalt om vervolgens een doel loepzuiver op de korrel te nemen. Verder zijn de riemen comfortabel breed en hebben zelfs een soort van zachte verdikking die het dragen nog comfortabeler maakt. En verder? een systeem waarmee je de riemen handig op lengte kan maken. Alhoewel ik hier wel moet bekennen dat het zeker in het begin een beetje zoeken is naar die handige en eenvoudige manier. Zeker in het begin loop je daarmee wel even te klooien. Maar als je alles onder de knie hebt gaat het op lengte maken van de riemen kinderlijk eenvoudig en kan je dat zelfs ‘even snel tussen door’ doen.

Is dat het allemaal waard?
Blackrapid levert verschillende soorten riemen waarbij het ook mogelijk is om extra accessoires zoals kleine tassen te monteren. Er zijn riemen die je als een soort van bretels draagt zodat je zelfs twee camera’s mee kan nemen of er zijn systemen waarbij je twee camera’s over de schouders kan hangen waarbij de ene camera over de linker en de andere over de rechter schouder hangen. En dan natuurlijk de vraag of het de 90 Euro waard is? Het antwoord op deze vraag is simpel. Ik heb namelijk een riem voor mijn BMPCC aangeschaft maar nadat ik de riem thuis had bevestigd en de camera om mijn nek had gehangen heb ik in de avond meteen de webshop van een ‘cameraboer’ bezocht en een tweede Blackrapid besteld. En in dat geval het systeem waarbij je twee camera’s over de schouders kan hangen. Handig om de ene schouder mijn Sigma fotocamera en over de andere schouder de BMPCC. Dus of het de moeite waard is? Ja het is de investering waard, ik geef toe het is niet goedkoop maar het is zeker niet te duur. Daarom een vier sterren beoordeling voor de Blackrapid riemen, kortom een aanrader!

Comments are closed.