BLACKBIRD STABILIZER *****

De volgende stap
Recentelijk is er een review over de Sturdycam geschreven, de instapper voor iedereen die wil leren werken met een camera stabilizer. Als je een stabilizer, of zoals ze in de volksmond worden genoemd een steadicam, veelvuldig en professioneel gebruikt dan komt er een moment dat je hogere eisen aan de apparatuur gaat stellen. Al is het maar omdat een opdrachtgever zich afvraagt waarom je met een hand vol bouwmarkt materialen in de hand loopt. De BlackBird stabilizer van CMR is een volgende stap, maar is het ook de laatste stap?

Steadicam
Door de meeste mensen worden camera stabilizer (stabilisatoren) steadicam genoemd en als steadycam geschreven. Steadicam is echter een productnaam van het bedrijf Tiffen en dus moet je eigenlijk over stabilisatoren spreken. Voor het gebruik van een stabilizer in combinatie met een DSLR camera kan je andere eisen aan de stabilizer stellen dan wanneer je met een grote ENG- of zware filmcamera werkt. Juist een DSLR camera is mede praktisch omdat deze zo licht en compact zijn. En daarmee hoeft de stabilizer ook minder groot en zwaar te zijn. Elders op deze website staat een uitgebreid artikel over camera stabilizers geschreven. Het eerder genoemde bedrijf Tiffen kan gezien worden als de ‘uitvinder’ van de camera stabilizers. Het is in iedergeval het bekendste bedrijf dat stabilizers op de markt brengt. En het moet gezegd het zijn de werkpaarden op vele filmsets. Met de Steadicam Merlin is er ook een stabilizer voor DSLR camera’s op de markt. Je betaald dan echter wel de ‘volle mep’ voor een stabilizer die minder compleet is dan de BlackBird die hier besproken zal worden. Daarnaast heb ik zelf mijn Merlin na een paar dagen ‘spelen’ weer verkocht omdat ik er niet prettig mee kon werken.

Een goed alternatief
Met de BlackBird is er een goed alternatief op de markt die de Merlin wat mij betreft zelfs in de schaduw doet staan. Je kan de BlackBird in verschillende configuraties kopen waarbij het goedkoopste pakket de basis stabilizer bevat en waarbij het volledige pakket een tas vol spullen is. Naast de stabilizer zitten er dan statief hulpmiddelen bij om de BlackBird aan een statief te bevestigen dat weer handig is tijdens het balanceren van de stabilizer. Maar ook een handig steun waarmee de BlackBird als deze niet gebruikt wordt handig neergezet kan worden. In dit artikel ga ik niet in op het complete pakket aan spullen dat je in huis kan krijgen. Het gaat immers om de werking van de stabilizer. En de beste manier om de werking te testen is natuurlijk de pijnbank in de vorm van een test tijdens een dag waarop er een flink briesje over de stad waait. Wind is de grootste vijand van een stabilizer en dus is dit een zware test voor elke ‘steadicam’.

Gaat het een beetje?
Elke opname begint met het balanceren van een stabilizer en afhankelijk van de ervaring kan dit een klus zijn die binnen een paar minuten gereed is maar zeker beginners kunnen met gemak één uur of zelfs langer bezig zijn met het balanceren. Nu heb ik al flink wat ervaring opgedaan met mijn voormalige werkpaard de Sturdycam. Maar ik kan direct zeggen dat het balanceren met de BlackBird wat dat betreft een genot is. Door de goede afstel mogelijkheden met behulp van draaiknoppen, schaal aanduidingen en waterpasjes kan de BlackBird heel nauwkeurig afgesteld worden. De ingegraveerde teksten en pijlen geven duidelijk aan in welke richting de dove tail versteld moet worden om een juiste balans te vinden. En het zijn van die hele kleine dingen die dan laten zien dat er over een product is nagedacht. Een paar simpele waterpasjes bieden uitkomst tijdens het stabiliseren. Op de Merlin van grote broer Steadicam/Tiffen kom je ze niet tegen.

En dan heb je te maken met de contragewichten. In de BlackBird set zitten mooie zwarte contragewichten die duidelijk maken dat de naam BLACKbird met recht gedragen wordt. De gehele stabilizer is in het zwart uitgevoerd en afgezien van dat dit er gewoon strak en netjes uitziet heeft het ook als voordeel dat er geen ongewenste reflecties op kunnen treden. Ook hier weer een stevige plus tenopzichte van de Merlin want daar blinken de contragewichten je vrolijk tegemoed en zijn het mooie reflectoren voor elke vorm van licht.

Afstellen
Maar het gaat niet om de kleur van het gereedschap het gaat er om dat je er handig, snel en goed mee kan werken. Het afstellen van de BlackBird gaat relatief eenvoudig en goed. Als de hele stabilizer dan in balans is wordt het tijd voor (een eerste) opname. Zoals reeds beschreven een echte vuurdoop omdat er buiten op sommige locaties een stevig briesje waait die elke stabilizer in onbalans zal brengen. De BlackBird moet in principe met twee handen gehanteerd worden. Waarbij de ene hand de gehele constructie draagt en de andere hand de stabilizer met subtiele bewegingen kan besturen. Een lichtgewicht is de BlackBird niet, tenminste als je het vergelijkt met de kale Sturdycam. Maar er zit dan ook wel wat extra’s aan in de vorm van een goed afstelbare camera mount en bijbehorende dove tail. Maar al met al is de BlackBird licht genoeg om er zonder het snoepen uit een pot annabole mee te kunnen werken. De BlackBird ligt lekker in de hand en al snel heb je het juiste gevoel met de stabilizer. De eerste meters van de ‘maiden shots’ waren opnames in de luwte van de wind. En dan is het bij een goed gebalanceerde BlackBird zelfs mogelijk om opnames met één hand te maken. Hiermee voorkom je ongewenste bewegingen en kunnen de opnames zelfs nog vloeiender zijn.

Door het ontwerp van de constructie heeft de BlackBird wel een relatief groot oppervlak als het gaat om het vangen van wind. Dat is misschien een nadeel van het ontwerp waarvoor men gekozen heeft. De ideale stabilizer bestaat uit saté-stokjes die amper wind vangen. Er moet echter ook mee gewerkt kunnen worden.

Frictie
Op het moment dat ik de bocht omloop vangt de stabilizer echter een volle bak aan wind en is er geen houden meer aan. Onder deze condities is het vrijwel onmogelijk om stabiele opnames te maken. Er zit echter een handige functie op de BlackBird: met behulp van en klein knopje dat overigens wel heel onhandig te bereiken is kan de frictie van de gimbal worden ingesteld. En daarmee draaite het geheel wat stroever en wordt dus minder gevoelig voor bijvoorbeeld de wind. In principe wil je natuurlijk met de minste frictie werken omdat je dan makkelijker vloeiende pan bewegingen kan maken. In het geval van de vuurproef was het handig dat de frictie verhoogd kon worden. Nu is het verschil in frictie echter wel subtiel dus het zal niet zo zijn dat je hele grote veranderingen binnen de BlackBird zal waarnemen maar het zijn juist de kleine subtiele wijzingen die nodig zijn om goed met een camera stabilizer te kunnen werken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het moeilijk vind om mijn ‘good old’ Sturdycam op een negatieve manier naast de BlackBird te leggen. Sturdy en ik hebben immers vele avonturen meegemaakt en ze is altijd mijn trouwe metgezel geweest. Echter bij het maken van een pan beweging voel en zie je het verschil. Met de BlackBird kan je best eenvoudig mooie pan bewegingen maken zonder dat deze beweging hakkelig begint te worden. Ik moet wel eerlijk bekennen dat dit ook een van mijn zwakkere punten is. Het uiteindelijk beeld dat je met een stabilizer krijgt is voor een heel groot gedeelte afhankelijk van de capaciteit van de ‘operator’. En het maken van vloeiende pan bewegingen was voor mij altijd een probleem. Wat schertst mijn verbazing als ik met de BlackBird een pan beweging maak: dat gaat prima en zonder problemen.

Lopen maar
Korte ‘steadicam shots’ dat gaat iedereen op een gegeven moment wel lukken. Tijdens de montage knip je gewoon alle bruikbare stukken uit de footage of anders gezegd je gooit al het onbruikbare weg. Ook bij het maken van een lange beweging blijft de BlackBird controleerbaar, ook hier geldt dat de ‘skills’ van de operator en het juist balanceren van de stabilizer de belangrijkste ingredienten zijn. Maar de BackBird werkt lekker mee en spartelt geen moment tegen. Het is slechts de straffe wind die hier en daar roet in het eten gooit. Na een wandeling van ongeveer een half uur kom ik weer thuis en zet ik de BlackBird op de geintergreerde standaard. Iets waar ik in deze review ook stil bij moet staan. Het zijn van die kleine dingen zoals de geintergreerde standaard waarmee de BlackBird netjes neergezet kan worden. Bij de Steadicam Merlin moet je het ding op de grond leggen of aan een statief hangen. Dat ‘aan een statief hangen’ kan met de BlackBird ook maar even netjes wegzetten is toch een stuk eenvoudiger.

Bekijk het maar
Tijdens het filmen is het best lastig om te kijken of de opnames goed zijn gelukt. Op het ene moment denk je dat een opname compleet waardeloos is en blijkt het allemaal juist heel goed bruikbaar en een volgende moment denk je dat je een prachtig shots hebt gemaakt en kan het rechtstreeks de prullenbak in. Met tevredenheid kijk ik naar mijn eerste BlackBird opnames. Natuurlijk zitten er schoonheidsfoutjes in die te maken hebben met mijzelf en niet met de BlackBird. Het werken met stabilizers vraagt om oefenen, oefenen en oefenen! Dit pak je niet zomaar op om even snel wat opnames te maken. En eigenlijk is dat ook maar goed want anders zou elke videoboer met stabilizers aan de slag gaan. Op dat gebied ga ik wel klagen over CMR: want met de BlackBird hebben ze een stabilzier gemaakt die misschien wel te eenvoudig te bedienen en te gebruiken is! We moeten het maken van ‘steadicam shots’ wel een beetje exclusief houden!

Het oordeel
Tja en dan heb je de Sturdycam bij een vorige review vier sterren gegeven omdat deze een prima prijs/kwaliteits verhouding heeft. Echter de Blackbird is beter en completer. Welliswaar een stuk duurder maar dan heb je ook wel een goed stuk gereedschap in handen. Vijf sterren als oordeel geven? Vind ik altijd lastig omdat je dan nooit meer speelruimte naar boven hebt voor het geval er een beter product op de markt is. Echter de vraag is of je voor DSLR werk wel een betere stabilizer kan vinden zonder daarvoor naar grote sets met vesten en armen te moeten grijpen. Voor handheld werk is de BlackBird prima, beter dan de Sturdy en ook zeker beter dan de Merlin. Bij deze een ‘five star rating’ voor de BlackBird gewoon omdat deze het verdient!

Comments are closed.