BATTLE OF THE GIANTS

Leica vs Zeiss
Met gemengde gevoelens ben ik bezig om mijn huidige Leica objectieven set te verkopen en te vervangen door Zeiss objectieven. Zonder twijfel gaat het hier om twee van de beste objectief-bouwers en beide merken zijn op veel gebieden met elkaar te vergelijken maar toch zijn er een aantal herkenbare verschillen die de objectieven juist zo karakteristiek maken. Nu ik een deel van mijn Leica verzameling nog in bezit heb biedt dit mij de mogelijkheid om een aantal objectieven naast elkaar te zetten en met elkaar te vergelijken. Het gaat niet om een test waarmee bewezen moet worden welk objectief of merk beter is. Het gaat vaak om subjectieve oordelen en heb je duidelijk te maken met smaak.

De Leica objectieven hebben allen al een flink leven achter zich liggen maar worden nog steeds door een grote groep liefhebbers op handen gedragen. De Zeiss objectieven zijn in veel gevallen een directe afgeleide van de oude Contax objectieven (jaren 80-90) dus qua basis ontwerp zijn de objectieven van beide merken meestal van een zelfde generatie. De Leica’s staan bekend om de natuurgetrouwe kleur-weergave, de Zeiss objectieven geven meer ‘punch’ en geven een krachtiger beeld. De Leica’s staan bekend om hun mooie 3D rendering en de Zeiss objectieven om hun hoge scherpte. Wat is beter? wat is mooier? Bekijk de voorbeeld opnames en vel je eigen oordeel, ik ga mijn vingers er niet aan branden. Alhoewel ik moet bekennen dat het afscheid van mijn Leica’s mij meer pijn doet dan ik vooraf kon vermoeden.


The battle of the Macro giants
Het Leica 60mm Macro-Elmarit R objectief berust op een oud ontwerp maar heeft decenia lang als benchmark gedient als het ging om het beoordelen van Macro objectieven. Onderstaand een directe vergelijking tussen de Zeiss en de Leica als het gaat om het Marco bereik van de objectieven.Comments are closed.