AVID – WORKFLOW DSLR

De afgelopen periode heb ik allerlei verschillende workflows geprobeerd om met (H)DSLR materiaal in de Avid te werken. De onderstaande workflow geeft de beste resultaten en zorgt tevens voor de snelste manier van werken. Let wel: Deze workflow werkt alleen met Avid Media Composer 5 en hoger omdat in deze versies de AMA functie is geïmplementeerd. Bij oudere versie van Avid zullen de files op de ‘ouderwetse’ manier geïmporteerd moeten worden.

Bij het aanmaken van een nieuw Avid project moeten de project instellingen zijn zoals te zien in de bovenstaande afbeelding. Dus 1080p/25 (Progressive) en RGB 709, je kan natuurlijk ook met 24 frames werken als dat de voorkeur heeft.

Als je de format setting controleert dan zie je dat er inderdaad met 1080p/25 en RGB 709 gewerkt zal worden.


Je kan op dit moment meteen de instellingen voor de media creation goed instellen. Zorg hier voor de juiste video resolutie, afhankelijk van de kracht van het systeem waarmee je werkt kan je op hogere resoluties werken. Bij mijn systeem werkt de resolutie DNxHD120 prima, hogere resoluties klinken op het eerste gezicht aantrekkelijker maar het kan dan zo zijn dat tijdlijnen niet meer goed afgespeeld kunnen worden. Stel de te gebruiken resolutie in voor ALLE media dus voor Titles, Mixdowns, Render etc. Vreemd genoeg blijkt de knop Apply to All niet goed te werken. Je kan deze knop indrukken en dan verwachten dat de instellingen voor alle media met één druk op de knop gelijkwaardig zijn ingesteld. Dit blijkt echter niet goed te werken. Dus voor de zekerheid stel je de resolutie voor alle media handmatig in.

Avid biedt vanaf versie 5 de mogelijkheid om met de AMA functie te werken. Als je met deze functie werkt kan de tijdrovende klus van file importeren overgeslagen worden en kan je vanuit Avid rechtstreeks verwijzen naar files of een directory waarop files staan. De tijdswinst die je daarmee boekt is aanzienlijk, reken op ruim 50% tijdswinst tijdens het opstarten van een project!Controleer de AMA instellingen, in de basis zullen deze standaard goed ingesteld worden. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kunnen de instellingen aangepast worden. De eerste instellingen binnen Avid zijn nu aangemaakt.

Download van het internet het gratis programma MPEG Streamclip, er zijn ook andere programma’s beschikbaar die gebruikt kunnen worden. Maar MPEG Streamclip werkt veruit het snelste. Elders op deze website staat een snelheidstest klik hier als je deze test wil bekijken.


Om de hele workflow overzichtelijk te houden is het verstandig om vooraf al het materiaal dat je nodig hebt naar een directory te kopiëren. Dus maak een nieuwe folder aan voor een project en stop daar alle video bestanden in waarmee je wil werken. Je kan bijvoorbeeld alle data vanuit je camera in deze folder/directory stoppen. Deze folder is dan tevens de back-up voor al het ruwe materiaal dat uit de camera is gekomen. Je kan bij wijze van back-up ook alvast alle eventuele losse audio bestanden in deze folder stoppen. Let wel, bij het gebruik van MPEG Streamclip werk je alleen met de video bestanden. De audio bestanden stop je alleen in deze folder om er voor te zorgen dat je een centrale back-up van al je materiaal hebt.

Binnen MPEG Streamclip ga je via het menu naar de functie ‘Batch List’ hiermee kan je in één keer een serie aan bestanden converteren. Als je echter maar één videobestand moet converteren kan je via het menu één bestand selecteren. Over het algemeen zal er echter gewerkt worden met een groot aantal video bestanden. Sleep de bestanden die je wil converteren in MPEG Streamclip, vervolgens zal gevraagd worden naar de ‘task’ stel hier in dat je de files naar Quicktime wil exporteren.


MPEG Streamclip zal nu vragen naar welke folder/directory het materiaal na het converteren opgeslagen moet worden. Maak hiervoor een nieuwe folder/directory aan en plaats de bestanden niet in de eerder aangemaakte folder waarin het ruwe materiaal zit. Dit zal opzich geen probleem zijn maar het is overzichtelijk als de verschillende bestanden in duidelijk gescheiden folders/directories staan. Vervolgens moet je instellen naar welk bestandsformaat (Codec) de files geconverteerd moeten worden. Deze stel je in via de optie ‘options’ in het scherm van MPEG Streamclip. Als je Avid op je computer hebt geïnstalleerd dan zie je in de lijst de optie staan op te converteren naar de Avid DNxHD Codec te converteren.


Nu zullen er een aantal belangrijke instellingen gemaakt moeten worden. Zorg dat de color levels op 709 staat, dat er geen Alpha kanaal wordt gemaakt en maak een keuze voor de resolutie waarmee je wil werken. Deze resolutie zal overeenkomen met de resolutie die je eerder in de Avid hebt aangemaakt. Dus in dit geval de ‘1080p/25 DNxHD 120 8bit’, als je met een andere resolutie wil werken maak je hier een andere keuze.

Vervolgens zorg je er voor dat de kwaliteit op maximaal wordt gezet en dat de frame size klopt. Vergeet niet om ‘interlaced scaling’ uit te zetten! Controleer alle instellingen zorgvuldig.

De instellingen die je nu hebt aangemaakt kan je als een ‘preset’ opslaan zodat je de volgende keer niet alle instellingen opnieuw moet maken maar gewoon kan aangeven dat je met een preset naar keuze wil werken.


Voordat je MPEG Streamclip aan het werk zet kan je de keuze maken over hoeveel taken er gelijktijdig uitgevoerd moeten worden. Als je een computer met vier processoren hebt kan je hier vier instellen, heb je echter twee processoren dan stel je hier twee in en bij één processor stel je in… je kan het raden. Zet MPEG Streamclip nu aan het werk en pak een bak koffie of thee, ga in ieder geval iets anders doen dan naar het computerscherm staren. Het hele volgende proces kan flink wat tijd in beslag nemen. Maar realiseer je dat dit het moment is waarop je een grote snelheidswinst gaat maken ten opzichte van de normale manier van werken waarbij je files binnen Avid importeert.


Als alle video bestanden zijn geconverteerd dan zal je als het goed is een folder/directory hebben waarin alle geconverteerde files staan. Stop nu alle audio bestanden waarmee je wil gaan werken in de folder/directory waarin de reeds geconverteerde video bestanden staan.

Ga nu terug naar Avid en ga naar de AMA functie en maak de keuze ‘link to AMA volume’ en verwijs hier naar de folder/directory waarin alle geconverteerde video bestanden staan.

Het monteren kan beginnen: je ziet nu een ‘bin’ waarin al het materiaal staat dat je eerder hebt geconverteerd. Succes met de montage!

Comments are closed.