AVID – ANONIEM BLUR

Zeker als je montages maakt die op televisie worden uitgezonden ga je het wel een keer tegenkomen: er staat een persoon in beeld die onherkenbaar gemaakt moet worden. Om dit te bereiken kan je een blur over het hoofd van de persoon leggen of je kan een effect zoals mozaïek gebruiken. Een korte uitleg over hoe je een dergelijk effect heel eenvoudig kan toevoegen met behulp van de Paint functie in Avid.

Het is het handigst om een nieuwe video laag aan te maken welke boven het beeld ligt waarin je het effect aan wil brengen. Je kan het effect echter ook rechtstreeks in het betreffende beeld aanbrengen. In het effect pallet van Avid open je de functie Paint en plaatst dit effect op de nieuwe videolaag of je plaatst het effect in het beeld dat je wil aanpassen. Vervolgens open je het menu waarmee je het effect kan aanpassen (effect editor). Aan de rechterzijde van de effect editor zie je dat je verschillende vormen kan tekenen. In dit geval van een blur waarmee je een persoon onherkenbaar wil maken kan je gebruik maken van de cirkel vorm maar je je kan natuurlijk ook een van de andere vormen gebruiken.

Vervolgens teken je de vorm die je wil hebben over dat deel van het beeld waarop je de blur wil aanbrengen. Je ziet nu een rode laag ontstaan die laat zien wat het masker is dat je aan het maken bent. De opvallende rode kleur van het masker maakt het makkelijk om de vorm goed te plaatsen. In de effect editor kan je nu bepalen wat voor functie je aan het masker wil toevoegen. Maak hier de keuze voor het blur effect. Als je in het pull down menu kijkt zie je ook een aantal andere functies de je aan het masker toe kan voegen. Deze functies kunnen voor handig zijn als je andere effecten wil toepassen. Bijvoorbeeld als je een ‘sharpen mask’ wil gebruiken om het beeld scherper te maken. Maar in dit geval gaan wij het beeld juist onscherp maken en maken wij de keuze voor het blur effect.

Als je vervolgens naar het beeld kijkt zal je zien dat er inderdaad een blur over het gezicht van de persoon ligt. De randen van het effect zijn echter hard en daarmee is het effect weinig subtiel. Dit kan je echter weer aanpassen in de effect editor. Na het openen van het editor menu selecteer je eerst het masker dat je wil aanpassen. In dit geval ligt er één masker over het beeld maar het is ook mogelijk om meerdere maskers te plaatsen. Nadat je het juiste masker hebt geselecteerd kan je de randen van het masker een zachte overgang geven met behulp van de feathering functie. Je ziet dat je hier zowel horizontaal als verticaal kan ‘featheren’, in dit geval passen we op beide richtingen een zelfde hoeveelheid ‘feathering’ toe. Je ziet dat de randen van het rode masker een zachte overgang beginnen te krijgen.

Als je nu naar het beeld kijkt zal je zien dat de blur veel subtieler over het gezicht van de persoon ligt. Als de betreffende persoon beweegt kan je het masker met behulp van key-frames met het beeld mee laten bewegen. Het gebruik van key-frames zal elders op deze website worden uitgelegd. In dit geval laten we de blur niet meebewegen omdat de persoon in beeld niet beweegt maar stilstaat terwijl hij praat met een aantal andere personen.

In het effect editor menu kan je overigens ook de hoeveelheid blur aanpassen. Je kan dit aanpassen voordat je de randen van het masker een zachte overgang geeft of net zoals in dit voorbeeld na het aanpassen van het masker de sterkte van de blur aanpassen. Beide manieren van werken hebben elk hun voordelen. Zelf pas ik de blur echter liever aan nadat ik de randen van het masker een zachte overgang heb gegeven omdat deze randen ook invloed hebben op de manier waarop je de blur ervaart. Je kan nu echter met allerlei parameters gaan experimenteren. Een ander effect dat je ook wel tegenkomt is het mozaïek effect. Hierbij ligt er geen blur over een gezicht maar ligt er en mozaïek (blokjes) effect over de persoon die je onherkenbaar wil maken. In de effect editor kan je in het menu waar je het effect blur hebt ingesteld ook het effect mozaïek kiezen. Het mozaïek effect vind ik persoonlijk een effect dat je meer kan gebruiken als je echt een misdaad programma aan het maken bent en een wat spannender effect wil gebruiken. Het mozaïek is een duidelijker effect en de kijker zal altijd de behoefte hebben om te kijken wie er onder het effect verborgen gaat.

Comments are closed.